Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Ukrajini

Pobjeda prozapadnih i nacionalističkih snaga

porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL
26.10.2014.
u 21:20

Ipak kao najvećeg dobitnika izbora može se proglasiti gradonačelnika Lavova, čelnika stranke Samopomoć, Andrija Sadovija

U većem dijelu Ukrajine u nedjelju su održani izvanredni parlamentarni izbori na kojima su Ukrajinci zapravo odlučivali o budućem smjeru svoje države. Prema prvim neslužbenim rezultatima blok aktualnog predsjednika Petra Porošenka dobio je 23 posto glasova dok je stranka Arsenija Jacenjuka dobila dva posto manje.

Ipak kao najvećeg dobitnika izbora može se proglasiti gradonačelnika Lavova, čelnika stranke Samopomoć, Andrija Sadovija koja je osvojila gotovo 14 posto glasova i bez njih neće biti moguće sastaviti vladu. Podbacile su Radikalna stranka Olega Lijaška kao i stranka Julije Timošenko od kojih je svaka osvojila po šest posto glasova.

Analitičari su naglasili da o rezultatima izbora ovise i budući odnosi ne samo s pobunjenim proruskim istokom Ukrajine nego i odnosi sa samom Rusijom. Iz Moskve su dan uoči održavanja izbora potvrdili da će priznati rezultate i volju ukrajinskog naroda, no indirektno su poručili kako se nadaju pobjedi stranke Solidarnost predsjednika Petra Porošenka koji slovi za umjereniju struju sklonu rješavanju problema unutar i izvan zemlje pregovorima. Zanimljivo je i da je Porošenko odjeven u vojnu odoru na sam dan izbora iznenada posjetio regiju Donbas koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika, no nije precizirano u kojem se gradu predsjednik pojavio. Inače, u regijama Donjeck i Lugansk izbori nisu održani, već je predviđeno da se održe za tjedan dana. Novoizabrani parlament imat će mjesec dana da predloži novu vladu.

>> Pristaša Viktora Janukoviča više neće biti u Vrhovnoj radi

Komentara 16

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
03:52 27.10.2014.

"Zanimljivo je i da je Porošenko odjeven u vojnu odoru na sam dan izbora iznenada posjetio regiju Donbas koja je pod kontrolom proruskih pobunjenika, no nije precizirano u kojem se gradu predsjednik pojavio." Pa naravno da se zna u kojemm gradu se Porošenko pojavio, jer se pojavio u Kramatorsku i da se jedva do tamo probio i to helikopterom, jer je u toku operacija vojske Novorusije koja je usmerena na vraćanju Kramatorska i Slavjanska pod njihovu kontrolu, kao i operacija zauzimanja Mariupolja!!! Pro-Ruske snage su samo čekale da se zamrznu reke i jezera pa da krenu u napad na područja koja su još uvek pod kontrolom Kijevske hunte!!!.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:48 26.10.2014.

Sto? Jacenjuk kojeg sam ja postavila dobio samo 2% glasova. Pa zar su zaboravili kako sam im djelila kolace na Majdanu?

MT
mile the king
22:16 26.10.2014.

oce i mongolija u EU, jos su nacisti. pacovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije