Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Problem je u glavi'

Govorili joj da je anoreksična pa nakon 20 godina otkrili istinu: 'Imam još nekoliko mjeseci'

Isla Evans
Foto: Facebook
1/3
12.06.2015.
u 10:37

Bolest joj je konačno dijagnosticirana u prosincu prošle godine nakon godina borbe da uvjeri liječnike da njezini problemi nisu prouzročeni poremećajem prehrane.

Britanka Isla Evans, 31-godišnja majka dvoje djece, strahuje da joj je ostalo još samo nekoliko mjeseci života nakon što joj je dijagnosticiran rijedak želučani poremećaj.

Evans su 20 godina krivo dijagnosticirali anoreksiju, a zapravo je bolovala od opasne bolesti zbog koje trpi bolove dok jede. Liječnici su joj rekli da joj je, da bi preživjela, potrebna operacija koja se obavlja u inozemstvu, no zdravstveni zavod joj tu operaciju ne želi financirati, piše Daily Mail.

Bolest joj je konačno dijagnosticirana u prosincu prošle godine nakon godina borbe da uvjeri liječnike da njezini problemi nisu prouzročeni poremećajem prehrane.

Kod takve bolesti arterija pritišće dvanaesnik, dio tankog crijeva, zbog čega hrana ne može proći. Takvo stanje ne može se liječiti u Britaniji i Evans ima jedinu nadu u operaciji u Njemačkoj koja stoji 16.000 funti. No, zdravstveni zavod joj odbija financiranje te sugeriraju da se prije te operacije isprobaju drugi načini liječenja.

Ona tvrdi da nalazi pokazuju da pati od rijetkog poremećaja, no svi su joj govorili da je njezin problem u glavi. Zbog nemogućnosti normalnog konzumiranja hrane Evans je stalno slaba i bolesna. – Sada rijetko izlazim iz kreveta jer sam preslaba. Trebalo im je 20 godina da postave dijagnozu, nisu me htjeli slušati i samo su mi govorili da je to anoreksija – ispričala je Evans koja se prvi put požalila na bolove u želucu još dok joj je bilo 10 godina, no liječnici nisu mogli ustanoviti što joj je.

Bolest joj je sada udarila i na jedan bubreg pa joj je operacija sve hitnija kako bi se zaustavio pritisak u želucu. Operacijom u Njemačkoj Evans bi se preusmjerila glavna arterija od želuca i bubrega. Evans je rekla da se boji da će, ne obavi li operaciju do kraja ljeta, umrijeti. – Trebam 16.000 funti prije nego što odemo 28. srpnja. Operacija je 30. srpnja. Ne znam hoću li moći izdržati i ne znam hoću li biti sposobna za put. Ne očekujem da zdravstveni zavod financira cijelu operaciju, no kad bi mogli barem dio – rekla je.

Kako bi sakupili sredstva za operaciju Evans i njezin suprug, 35-godišnji Sean, pokrenuli su akciju prikupljanja novca, a zasad su prikupili 4.460 funti.

>> Oni ne smiju niti jesti, jer boluju od Prader-Willijevog sindroma

>> Medicinske sestre kaznili zbog onog što su radile

>> Objavila fotke svoga trbuha i dobila stotine komentara, evo zašto!

Komentara 15

RE
reborn
12:47 12.06.2015.

Dakle ukratko - osoba pati od rijetke bolesti, ima zdravstveno osiguranje, ali joj zdravstveni zavod ne želi pokriti troškove operiranja za tu konkretnu bolest, te umjesto toga sugerira da se pokušaju neke "alternative" iako već 20 godina nisu u stanju ni dijagnosticirati bolest. Operacija sama po sebi i nije strašno skupa (za društvo je 16.000 funti sitnica), ali jeste za nju kao pojedinca. Jedina šansa joj je milosrđe poznatih i nepoznatih, a od institucija ne može dobiti ništa. Jedino što je tu "neobično" je da se radi o priči iz Velike Britanije, a ne o tipičnoj priči iz Hrvatske. Jupi, dostižemo zapadne standarde bešćutnosti!

IM
Immanuell
12:25 12.06.2015.

To je slika i prilika zdravstvenog sustava na Zapadu. Nemaš novca? Krepaj! To je ono što želimo ovdje izbjeći budući da su i ovdje počela "mišljenja" kako bi trebalo privatizirati cijelo zdravstvo. Obično gledamo nas kao primjer neefikasnosti, a ima toga i vani...... 20 godina...... Nikad nije kasno, nadam se da će uspjeti. Svako dobro.

KU
Kurciban
15:34 12.06.2015.

Ovo je jedan od žalosnih primjera lošeg funkcioniranja zdravstvenog sustava. Ima dosta sličnih slučajeva i kod nas. Ako joj liječnici 20g nisu uspjeli postaviti dijagnozu, a žena je cijelo vrijeme uredno plaćala zdravstveno, potrošila je sigurno puno više od 16.000 funti. Za tu lovu trebala je dobiti uslugu, a to je zdravstvena zaštita za koju je prvi uvjet ispravna dijagnoza. Trebala bi tužiti zdravstveno i tražiti odštetu s kamatama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije