Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na imendan crkvenog velikana

Biskup Vlado Košić blagoslovio spomenik Franji Kuhariću

Spomenik Franji Kuhariću u Petrinji
Foto: Antun Petračić
1/5
04.10.2014.
u 13:57

Na današnji blagdan sv. Franje Asiškog u Petrinji je u podne prigodno čašćen imendan uzoritog nadbiskupa, pokojnog kardinala, sluge Božjeg, dr. Franje Kuharića.

Na vidnom mjestu u gradskom Strossmayerom šetalištu, ispred župnog dvora, uz crkvu sv. Lovre, sisački biskup mons. Vlado Košić blagoslovio je 2,5 metarski spomenik autora Tomislava Kršnjavija iz Zagreba, koji je nazočio s obitelji.

Na zidu crkve pokraj kipa blagoslovljena je i ploča s evanđeoskim riječima velikog hrvatskog crkvenog dostojanstvenika, kazanih na Lovrenčevo 10. kolovoza 1991. u Petrinji, a pet dana kasnije ponovljenih na Veliku Gospu u Mariji Bistrici.

Foto: Antun Petračić

– Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova. Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre.... čuvene su kardinalove riječi iz Evanđelja.

Njih je u propovijedi misnog slavlja za F. Kuharića ponovio biskup V. Košić, iznoseći vlastita sjećanja i prenoseći najdojmljivije misli i izreke u puku voljenog i poštovanog, uglednog i cijenjenog čovjeka, koji je obilježio katoličku crkvu u Hrvata. Po Franji, kardinalu, Kuhariću od ranije se naziva i glavna dvorana u dvorištu župe sv. Lovre.

>>'Napišite da me nema tek nakon što me pokopaju!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije