Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMINIK BABIĆ

Željeli ga Dinamo, Hajduk i Bayern, a Bjelici koji ga je zadržao 'zahvalili' su otkazom

storyeditor/2023-01-03/babic.jpeg
Foto: NK Osijek
1/3
04.01.2023.
u 08:00

- Znam da je za medije zanimljivo nekome staviti na leđa sjenu Modrića, Šukera ili Gvardiola, ali kao sportski direktor kluba ne želim stvarati takav pritisak našim mladim igračima - rekao nam je sportski direktor Ivica Kulešević. Pritisci su bili veliki, no na kraju je profitirao Osijek.

Odavno neki mladi igrač Osijeka nije izazvao toliko medijske pozornosti kao Dominik Babić (16). U Gradskom vrtu kažu da je riječ o jednom od najvećih talenata Osijekove škole u novije doba. Na svom je razvojnom putu preskočio nekoliko stepenica jer je u svom uzrastu bio predobar za konkurenciju.

>> Joško Gvardiol ušao je u najskuplju momčad svijeta! Pogledajte enormne cifre najboljih nogometaša

Moglo je i drugačije

A priča oko ovog talentiranog Osijekova klinca mogla je otići i u drugom smjeru. Dobro upućeni izvori u klubu otkrili su nam kako je mladi Babić u klubu ostao zahvaljujući inzistiranju Nenada Bjelice. Bivši trener Osijeka, s voditeljem škole Danijelom Jumićem, nije htio pristati na ucjene kojima je klub bio izložen.

– Isti dan Bjelica je spriječio da određeni lobiji ucjenjuju klub, a popodne mu se uprava Osijeka zahvalila – otkazom – kaže nam naš izvor blizak Gradskom vrtu.

A cijela priča nije išla tako jednostavno jer je trakavica oko potpisa ugovora ili odlaska mladog Babića trajala godinu i pol dana. Na kraju, u klubu zaista mogu biti zadovoljni jer su zadržali igrača o kojemu trenerska struka priča u superlativima. Među klubovima koji su se spominjali kao moguće destinacije bili su Hajduk, Dinamo, Salzburg, Bayern...

01.04.2022., Osijek - Konferencija za novinare u pres centru stadiona Gradski vrt ususret utakmice protiv HNK Hajduk na kojoj su sudjelovali Nenad Bjelica i Ivica Ivusic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Jeste li zadovoljni što se završila ta trakavica?

– Naravno da smo zadovoljni, cilj kluba je zadržati svakog kvalitetnog i talentiranog mladog igrača, a Dominik Babić to svakako jest. Na našu sreću nije jedni takav u školi nogometa i cilj nam je u nadolazećem periodu dati još veću važnost klupskoj školi nogometa – kaže nam Ivica Kulešević, sportski direktor Osijeka.

Priča oko Babićeva ostanka nije bila lagana, bilo je dosta zavrzlama?

– U današnje vrijeme kada skauti najvećih svjetskih klubova na svom radaru imaju talentirane igrače još od najranije dobi i mame ih atraktivnim imenima klubova koje zastupaju, naravno da nije lako uvjeriti igrača, roditelje i ljude koji se brinu o njegovoj karijeri da je ostanak najbolja opcija, pogotovo u kontekstu velike razlike u financijskoj moći Osijeka i primjerice klubova iz liga petice. Nažalost, puno je primjera mladih igrača koji su u ranoj dobi prihvatili poziv nekog velikog kluba pa im se karijera nije razvila na pravi način. Danas se sve više vodi računa o tome, odnosno da se kvalitetno prepoznaje prilika za afirmaciju u matičnoj sredini, a siguran sam da je to i kod Dominika bio slučaj.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NK Osijek (@nkosijek)

Je li Dominik Babić bio "na ledu" zadnjih nekoliko mjeseci u klubu?

– Dominik je ove sezone dio kadetske momčadi s kojom je redovito trenirao te je za nju igrao u nekim prvenstvenim utakmicama, na međunarodnim turnirima te je odigrao četiri utakmice za U-17 reprezentaciju Hrvatske.

Čime ga je Osijek zadržao s obzirom na to da su u igri veći klubovi?

– Projektom koji podrazumijeva njegov igrački razvoj u kvalitetnoj sredini koja će uskoro imati najbolju infrastrukturu za treninge u ovom dijelu Europe. Riječ je o igraču koji je posljednje dvije i pol godine dio našeg kolektiva, adaptirao se na ovu sredinu i očito je, s roditeljima, procijenio da je ovo najbolja moguća sredina za njegov daljnji razvoj.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

Možemo li za njega kazati da je najveći talent kluba novijeg doba?

– Ne bih niti jednom igraču stavljao takav teret na leđa. Imali smo sreću da smo u našoj školi gledali sjajne talente koji su ostvarili zapažene karijere, ali i neke kojima se tako tepalo, pa nisu ni izbliza realizirali svoj potencijal. Na pripremama s prvom momčadi je i Filip Živković čiji je talent također vrijedan pažnje, pa i neki nešto stariji igrači koji su posljednjih mjeseci afirmaciju tražili kroz juniorsku ili drugu momčad. Dominik je svakako jedan od najdarovitijih igrača u našoj školi nogometa, ali na sreću nije jedini takav pa nam je zadatak pomoći im da dođu do prve momčadi.

Bez pritiska

Možete li ga usporediti s nekim našim već afirmiranim igračem?

– Znam da je za medije zanimljivo nekome staviti na leđa sjenu Modrića, Šukera ili Gvardiola, ali kao sportski direktor kluba ne želim stvarati takav pritisak našim mladim igračima. Riječ je o sjajnom tehničaru, odličnom dribleru i igraču istančanog smisla za suradnju u igri te vjerujem da može izrasti u kvalitetnog igrača za Osijek i reprezentaciju Hrvatske – zaključio je Kulešević. 

Komentara 1

Avatar Dars
Dars
08:30 04.01.2023.

Samo ne odlaziti tj prodavati prerano,niti je interes kluba niti igrača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije