Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Kvesić

Više nisam lovac, sada sam postao meta

Ivan Kvesić
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/3
28.03.2019.
u 19:09

Svakodnevica mi se nije promijenila jer i dalje svaki dan imam dva treninga, a imam i mentalni trening. Vratio sam na faks, na treću godinu fizioterapije, pa je to obveza više - kaže Ivan Kvesić

S današnjim danom u španjolskoj Guadalajari započinju borbe na 54. europskom prvenstvu u karateu na kojem će, u muškom dijelu priče, naše najveće uzdanice biti braća Kvesić, teškaš Anđelo i poluteškaš Ivan. Anđelo je osvajač svjetske bronce iz 2016., a Ivan je aktualni svjetski prvak i europski prvak iz prošle godine.

Porazgovarali smo s Ivanom i priupitali ga u kojoj mjeri, nakon tog svjetskog zlata, osjeća da je “od lovca postao lovina”?

– Primijetim da se sada svi za mene više pripremaju, da sam svima motivacijska meta i da već u prvim kolima teže dolazim do poena.

Ivan Kvesić
1/8

Je li status svjetskog prvaka beneficiran u očima sudaca?

– Ako ja ništa ne napravim, neće oni moći povući zastavicu za mene.

Svakodnevica ostala ista

Koliko mu se život promijenio u posljednjih pet mjeseci, otkako je zasjeo na vrh karataškog svijeta?

– Svakodnevica mi se nije promijenila jer i dalje svaki dan imam dva treninga, a imam i mentalni trening. Vratio sam na faks, na treću godinu fizioterapije, pa je to obveza više.

No financijsko stanje mu se jest promijenilo, odnosno poboljšalo.

– Ušao sam u olimpijski program, kao potencijalni A kandidat, a postao sam i ročnik u Oružanim snagama. Sada je jako dobro, a tako će biti sve dok osvajam medalje, no u karateu se teško može bilo što ostaviti sa strane. Zato i studiram. Planiram dati treću godinu do rujna i onda opet uzeti godinu pauze i pokušati osvojiti olimpijsku medalju, uz uvjet da se izborim za olimpijsku vizu.

Koliko ste sada daleko od Tokija?

– Kvalifikacijski proces traje još manje od godinu dana, ja sam trenutačno treći, a četvorica idu izravno na Olimpijske igre. Meni je jako bitno da budem jedan od dvojice najboljih Europljana, a zasad je ispred mene Turčin, no zato je iza mene Ukrajinac Čobotar kojem bježim 600 bodova. To je velika prednost koju moram nastojati održati tako da što više pobjeđujem.

>> Pogledajte što je Mirko Filipović rekao za Večernji TV

Koliko se na EP-u dobije olimpijskih bodova?

– Mislim da zlato vrijedi 450 bodova, no moj najveći kapital jest onih 2200 bodova koje sam zaradio osvajanjem Svjetskog prvenstva.

Kad je već spomenuo mentalni trening, što je točno radio u tom dijelu svojih priprema?

– Sa mnom radi Matej Tomazin, psiholog koji je i sam trenirao karate i osvajao medalje u mlađim uzrastima. Radimo na opažanju vlastitih misli, da znam što činiti kada krenu one negativne ili kako da se postavim ako počnem gubiti. U tom dijelu priče rade se i određene vježbe disanja, svaki dan po pola sata, a ja ih obično radim popodne.

Gledam bratove borbe

U nadi da će nastupiti samo s pozitivnim mislima, priupitali smo Ivana u kakvoj je formi brat?

– I dalje ima hematom na stopalu, no u odličnoj je formi i ja sam jako optimističan.

S obzirom na to da su susjedne kategorije (teška i poluteška), braća će se danas boriti istodobno, s početkom natjecanja u 11.30 sati. Hoće li to Ivanu biti problem, hoće li mu oko bježati na susjedno borilište ili će to izbjegavati?

– Meni to nije problem. Ja sam na SP-u gledao sve bratove borbe. Ja vam više volim znati što se događa i kako je bilo nego da strepim. Jer tako onda mogu mirno raditi svoje borbe.

Ključne riječi

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije