Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JIM BROWN

Umro jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća. Promijenio je povijest SAD-a i ušao u Kuću slavnih

FILE PHOTO: Former Cleveland Browns running back and actor Brown arrives at the 2nd Annual NFL Honors in New Orleans
Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS
1/4
20.05.2023.
u 10:11

Bio je jedan od rijetkih koji je podržao Muhammada Alija kada je izgubio šampionski status zbog izjava o Vijetnamu

Jim Brown preminuo je u 87. godini, a mnogi ga smatraju najvećim NFL igračem u povijesti. Ovu informaciju priopćila je njegova supruga Monique. Bio je jedan od najvećih sportaša kojih su Sjedinjene Američke Države ikada imale. Brown je igrao za Cleveland Brownse i doveo ih do NFL naslova 1964. godine, a smatra se jednim od najvećih sportaša 20. stoljeća. Isto tako, glumio je u kultnom filmu Dvanaest žigosanih, jednom od onih koji su promijenili filmsku kinematografiju. 

Roger Goodell, tajnik NFL-a, ocijenio ga je kao jednog od najdominantnijih igrača koje je ikada vidio. Postao je prvi tamnoputi igrač koji je ušao u Kuću slavnih NFL-a i tako još jednom promijenio pogled na tamnopute igrače američkog nogometa, ali i pomogao da ta zajednica bude puno prihvaćenija u SAD-u. Izbrisao je granice koje su do tada postojale.

GALERIJA Kamp je velika pobjeda Dalića i vatrenih

FILE PHOTO: Former Cleveland Browns running back and actor Brown arrives at the 2nd Annual NFL Honors in New Orleans
1/6

Umirovio se na vrhuncu karijere nedugo nakon osvajanja naslova, a ostat će upamćeno da je dobio mnogo individualnih nagrada i nije propustio nijednu utakmicu u karijeri. Umirovljen je 1966. godine kada je šokirao planetu i to zbog druge strasti - glume. Postao je prvi tamnoputi akcijski glumac koji se pojavio u više od 50 filmova i serija.

VEZANI ČLANCI:

Godine 1967. bio je inspiracija za 'Muhammad Ali Summit' u Clevelandu, gdje su bili i Bill Russell i Kareem Abdul-Jabbar kako bi podržali Alija koji je zbog izjave o Vijetnamu izgubio status prvaka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije