Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA EURO

Ukrajina pet puta ispala u play-offu, Ibrahimović lovi zadnje veliko natjecanje

Zlatan Ibrahimović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.11.2015.
u 13:05

- Ne želim propustiti EP u Francuskoj - poručio je napadač PSG-a koji je u kvalifikacijama zabio osam golova. Samo su Nijemac Thomas Muller i Poljak Robert Lewandowski zabili više.

Mađarska je pobjedom u Oslu načinila veliki korak prema Europskom prvenstvu, u petak će u Zenici snage odmjeriti BiH i Irska, a subota donosi i posljednja dva ogleda prve rudne dodatnih kvalifikacija za EP 2016. godine, Ukrajina - Slovenija, te Švedska - Danska.

Slovenija će put na EP tražiti preko Ukrajine koju je već jednom izbacila u play-offu. U doigravanju za EP 2000. u Ljubljani je bilo 2:1 za Sloveniju, a uzvrat u Kijevu je završio 1:1. Sloveniju je tada predvodio, baš kao i danas, Srečko Katanec

- Pomno sam pratio ukrajinske nastupe u kvalifikacijama. Primili su samo četiri gola, što je sjajno. Ukrajinci imaju tehnički odličnu momčad, tek im je obrana nešto slabija - smatra slovenski izbornik. 

Ukrajincima će ovo biti već šeste dodatne kvalifikacije za velika natjecanja. Do sada niti jednom nisu prošli. U kvalifikacijama za EP ispali su od Slovenija (2000), a u dodatnim kvalifikacijama za SP od Hrvatske (1998), Njemačke (2002), Grčke (2010) i Francuske (2014). Jedino EP na kojem su Ukrajinci sudjelovali bilo je posljednje koje su organizirali zajedno s Poljskom. Slovenija je također nastupila samo na jednom EURO-u, onom 2000. u Belgiji i Nizozemskoj. Međutim, u dodatnim kvalifikacija je  Slovenija bila daleko uspješnija. Od četiri pokušaja tri su bila uspješna. Kroz 'baraž' je izborila jedno EP (2000) i dva SP-a (2002, 2010).

- Ukrajina nikada nije prošla dalje kroz dodatne kvalifikacije. No, to je sve iza nas. Mi ne živimo u prošlosti već u sadašnjosti. Fokusirani smo na utakmice protiv Slovenije i uvjereni smo kako je došao naš trenutak - kazao je ukrajinski izbornik Mikhailo Fomenko, dok je Anatolij Timoščuk dodao: 

- Slovenija nije bila ništa slabija od Engleske i Švicarske u skupini. Pokazali su visok nivo igre.

U četiri međusobne utakmice Slovenija je slavila dvaput, a dvije utakmice su završile bez pobjednika. 

- Morat ćemo igrati pametno i sa srcem. Vjerujem u našu ekipu - kazao je slovenski reprezentativac i član Rijeke Roman Bezjak.

U drugom subotnjem okršaju igrat će Švedska i Danska. Uoči ždrijeba dodatnih kvalifikacija švedski izbornik Erik Hamren je imao samo jednu želju, izbjeći Dansku. Međutim, želja mu se nije ostvarila. 

- Dobili smo najtežeg mogućeg suparnika. Jedino nisam želio Dance - kazao je tada Hamren. 

- Ako gledate posljednju statistiku onda su Danci u prednosti, ali nogomet nije statistika. Optimističan sam. Želimo u Francusku. Neće biti lako, no imamo potrebnu kvalitetu - kazao je švedski izbornik.

Hamren je dio trenerske karijere proveo u Danskoj, a najveći uspjeh ostvario je na klupi Aalborga osvojivši naslov prvaka 2008. godine kada je dobio i nagradu za najboljeg trenera u Danskoj.

- Lijepe uspomene me vežu za Dansku. Uvijek navijam za Dansku, naravno ne i kada igra protiv Švedske - dodao je. 

Švedska i Danska dosad su igrale međusobno čak 104 puta. Šveđani su upisali 45 pobjeda, a Danci 40, dok je 19 susreta završilo bez pobjednika. Zanimljivo, Šveđani u kvalifikacijama za velika natjecanja nikada nisu kod kuće dobili Dance niti su postigli pogodak. 

- Raduje me što je uzvrat pred našim navijačima. To bi moglo biti presudno - kazao je danski izbornik Morten Olsen.

Šveđanima će ovo biti prve euro dodatne kvalifikacija. Jednom su nastupili u baražu za SP i ispali od Portugala i to za posljednji World Cup u Brazilu. Danci su samo jednom bili u play-offu, i to za EP 2000. i lakoćom su prošli Izrael. Dio stručnjaka smatra kako Zlatan Ibrahimović lovi svoje posljednje veliko natjecanje. 

- Ne želim propustiti EP u Francuskoj - poručio je napadač PSG-a koji je u kvalifikacijama zabio osam golova. Samo su Nijemac Thomas Muller i Poljak Robert Lewandowski zabili više. 

Utakmica između Ukrajine i Slovenije na rasporedu je u subotu u 18:00 sati u Lavovu, dok je Švedska i Danska igraju u Stockholmu s početkom u 20.45 sati. Uzvratni susreti su 17. studenog u Mariboru i Kopenhagenu.

>> Keane upozorava: BiH će danas u Zenici upoznati ratnike koji su odrasli na ulici

Komentara 1

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
13:26 13.11.2015.

hihihihihihih..kaže Janez ...morat će mo igrati pametno i sa srcem..hihihihihih..a što ako ti je deficitarno i jedno i drugo!Janezi i nogomet ..to je kao slijepac i televizor!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije