Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stranac na klupi

U Hrvatskoj postoji sportski savez sa sjajnim uvjetima i zbog toga se sada bore za zlato!

storyeditor/2022-07-03/MOR_finale.JPG
Privatna arhiva
04.07.2022.
u 11:15

Odbojkaši Hrvatske danas će igrati u finalu Mediteranskih igara u alžirskom Oranu, a suparnik im je Španjolska

Odbojkaši Hrvatske ostvarili su povijesni uspjeh kada je riječ o Mediteranskim igrama. Nikada do sada, do nastupa u alžirskom Oranu, nisu igrali u finalu. Jedini put kada su bili među četiri bilo je u Bariju 1997. godine kada smo osvojili brončanu medalju pobijedivši Italiju. Ovoga puta ponovno smo pobijedili Italiju, ali u polufinalu. U današnjem finalu igrat ćemo protiv Španjolske koju smo u posljednja dva susreta oba puta pobijedili.

Prije 25 godina medalju za Hrvatsku osvojili su Ivan Donald Marić, Darko Antunović, Ante Jakovčević, Boris Osmokrović, Stanislav Zimakijević, Domagoj Krnić, Vladimir Evtukovič, Jurij Boriskijevič, Igor Jurčić, Boris Zorica, Edin Brajković i Zoran Periškić. U to vrijeme za Hrvatsku je igrao velik broj stranaca, a 25 godina kasnije do medalje nas je odveo strani trener – Francuz Cedric Énard.

Kod nas su sjajni uvjeti

Posljednji hrvatski trener koji je sjedio na klupi reprezentacije bio je Ivan Rančić prije četiri godine. Upravni odbor Hrvatskog odbojkaškog saveza donio je odluku da se do kvalitetnijih rezultata proba doći uz pomoć stranih trenera. Tako je nakon Rančića doveden Talijan Emanuele Zanini, a od ove sezone na klupi sjedi Francuz. Oba trenera jako visoko kotiraju u Europi što se tiče struke – rekao je Frane Žanić, direktor svih hrvatskih reprezentacija.

Zašto tako kvalitetni treneri žele sjesti na klupu reprezentacije koja ne spada u sam vrh europskog, a kamoli svjetskog vrha?

– Zato što su prepoznali dobar rad Hrvatskog odbojkaškog saveza koji je u posljednje vrijeme sjajno organiziran. Kod nas imaju odlične uvjete i zato vole dolaziti i surađivati s nama – istaknuo je Žanić.

Tko zna, možda bi Rančić ostao da se nisu zaredali loši rezultati na Mediteranskim igrama i u kvalifikacijama za EP. Za vrijeme Zaninija Hrvatska se plasirala na EP, izborila Zlatnu ligu, a s novim izbornikom evo ih u finalu Mediteranskih igara. Cedric Énard je mladi stručnjak, tek mu je 46 godina, a već iza sebe ima lijepe rezultate – bio je s Toursom prvak Francuske, a s Berlinom, gdje je i sada trener, osvojio je triput prvenstvo Njemačke. No, za razliku od Zaninija koji je uz sebe imao kompletan strani stručni stožer, Énard uz sebe ima dva stranca u stožeru – jedan je Talijan Antonello Andriani koji obavlja posao statističara-analitičara. Andriani je taj posao radio u reprezentacijama Bugarske, Mađarske i Venezuele. Drugi je Francuz Gael Querin, kondicijski trener. Od naših u stožeru su Tomislav Čošković kao pomoćni trener, Frane Žanić kao direktor reprezentacije i Luka Penga, fizioterapeut.

Nemamo Andrića

– Nevjerojatno je igrati ovdje u Oranu pred pet do šest tisuća navijača, čak ima nešto i naših. Pokazali smo da vrijedimo i da nam se odbojka diže iz godine u godinu. Preponosni smo, igramo u finalu, ispunili smo svoj cilj. Želimo osvojiti Mediteranske igre – kaže Marko Sedlaček, hrvatski odbojkaš.

Treba istaknuti da Hrvatska u Oranu nije kompletna. Nedostaje ponajbolji igrač Leo Andrić čija je sezona u Italiji završila početkom lipnja pa mu treba odmor. On će se uskoro priključiti reprezentaciji. Inače, Hrvatska na Mediteranskim igrama igra u sastavu: Bernard Bakonji, Petar Višić, Ivan Mihalj, Kruno Nikačević, Stipe Perić, Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović, Hrvoje Pervan, Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić i Ivan Zeljković.

– Jedan od ciljeva je nastup na Svjetskom prvenstvu 2024. Za sada su odbojkaši Hrvatske samo jednom igrali na SP-u, 2002. godine u Argentini kada smo upisali sva tri poraza, a osvojili samo jedan set – zaključio je Žanić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije