Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zatvorene 21. ZOI

Šola: Zaboljele su me ruke od mahanja zastavom

ZOI zatvaranje
Foto: PIXSELL
1/13
01.03.2010.
u 14:22

Domaćini Igara u ruskom gradu Sočiju 2014. već su najavili da će u organizaciju uložiti 12 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je Kanada investirala u Vancouver i Whistler.

Spremajući 21. zimske olimpijske igre u ropotarnicu Kanađani su pokazali da imaju smisla za humor i samokritiku. Svečanost zatvaranja počeli su s onim u čemu nisu uspjeli na otvaranju.

Podigli su četvrti stup olimpijskog plamena, čija je mehanika tada zakazala, i omogućili svojoj legendi Catrioni LeMay Doan (brzo klizanje) da i ona upali ono što nije mogla 12. veljače. Taj čin izazvao je ovacije 60.000 gledatelja. Kanadski organizatori time su vratili simpatije svijeta, no nisu mogli vratiti izgubljeni život Nodara Kumaritašvilija.

Samo četvorica naših

Igre su počele smrću gruzijskog sanjkaša na ledenom toboganu smrti, a završene su još jednim iskazom sućuti gruzijskom narodu šefa organizacije Igara Johna Furlonga i predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea. Taj isti plamen je na kraju ugašen, a predajom olimpijske zastave iz ruku gradonačelnika Vancouvera Gregora Robinsona u ruke prvog čovjeka Sočija Anatolija Pahomova Igre su okončane.

Oproštajnu priredbu pratili su iz svečane lože i indijanski poglavice, a pozornicom su "paradirali" pakovi, kanui, javorovi listovi, dabrovi, losovi... U neformalnoj paradi nacija hrvatsku zastavu je, po treći put, nosio vozač posade boba Ivan Šola. Hrvatsku je na terenu predstavljalo samo 10 osoba, od toga četiri sportaša (bobisti). Doživljaj nam je prepričao Šola:

Sportašice ispustile dušu

– Odradio sam to s ponosom. Velika je to čast, a nositi zastavu na otvaranju još je veća čast. Ceremonija zatvaranja je ležernija, pri čemu barjaktari ne vide pola toga. Zaboljele su me ruke od mahanja zastavom, no mi bobisti barem imamo snage. Vidio sam neke sportašice koje su ispustile dušu.

Jedna od takvih sitnijih zacijelo je i Joannie Rochette, kanadska barjaktarka, klizačica koja je, poput slovenske biatlonke Petre Majdič, dobila nagradu za hrabrost jer je nastupila i osvojila broncu unatoč majčinoj smrti za vrijeme Igara. Zbog potresa i tragedije u Čileu, Čileanaca na zatvaranju nije bilo.

Završen je tako najveći zimski festival ljudskog roda i svijet se okreće Ljetnim olimpijskim igrama 2012. u Londonu. Vitezovi i princeze snijega i leda okupit će se ponovo u Sočiju koji je u Igre obećao investirati više od 12 milijardi USD, dvostruko više od Kanađana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije