Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Šimunićev liječnik: Dobro se nosi s depresijom

Josip Šimunić
Sanjin Strukić/Pixsell
18.11.2009.
u 12:56

Njemački mediji i dalje su koncentrirani na priču o tragičnoj pogibiji vratara “elfa” i Hannovera, Roberta Enkea, koji je život oduzeo ne mogavši se više odupirati depresiji od koje je patio.

Njemački Sport Bild u nizu priča otkriva i da je hrvatski reprezentativac Josip Šimunić (31) u vremenu kada je branio Herthine boje također bio suočen s velikim tjeskobama.

Intervju je njemački list napravio s dr. Gerdom Driehorstom koji je objasnio kako je pomagao sadašnjem nogometašu Hoffenheima.

Kako se depresija manifestirala kod Šimunića?

- Svakodnevnim strahom od neuspjeha i sumnjom u sebe. Jedno pogrešno dodavanje na treningu “razaralo” ga je, sve je dovodio u pitanje.

Na koji ste mu način pomogli?

- Treba terapijama vježbati mentalnu snagu, a od velike je važnosti i prevencija. Šimunić je dobar primjer.

Zbog čega?

- Jer je 2001. na upit gdje se vidi za šest godina odgovorio definitivno ne u nogometu. A, i dalje je u njemu i to kao igrač koji je nastupio na dva Svjetska i jednom Europskom prvenstvu. Dakle, ne neuspješno.

Robertu Enkeu je depresija dijagnosticirana 2003. godine. Pet godina se činilo da je s njime sve u redu, a potom je, prije smrti, napravio korak unatrag. Je li Šimunić u opasnosti?

- Kada ga se danas pogleda, takvo što nije realno za očekivati, ali ništa se ne smije isključiti. Takvo što može se samo umanjiti.

Što sam igrač može učiniti kako bi si pomogao?

- Mora biti iskren prema sebi. Šimunić je odvažan profesionalac koji je sam otkrio s čime se bori. Bio je ismijan zbog toga, a Enkeov primjer pokazuje da je postupio na pravi način - zaključio je Driehorst.

Bild donosi i Šimunićevu izjavu u kojoj hrvatski nogometaš potvrđuje teška vremena iz doba kada je igrao za HSV i Herthu:

- Želio sam se ostaviti nogometa. Osjećao sam se depresivno i bio sam fizički iscrpljen. Znalo mi se dogoditi i da sedam dana u nizu ne spavam niti minute.

Komentara 2

DO
domingo1981
14:42 18.11.2009.

Drzi se Simunicu, Legendo!!!!!

SM
simune mali
19:53 20.11.2009.

kakve splacine od interview-a...echt scheiße

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije