Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Armani je odličan gazda'

Repeša: Bojan je na putu u NBA elitu, a Simon fini igrač starog kova

30.04.2015., Zagreb - ABA liga, cetvrta utakmica finala, KK Cedevita - KK Crvena zvezda. Jasmin Repesa.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
11.02.2017.
u 22:00

– Već sada je Bojan jako dobar, no s još malo više rada on može napraviti iznimnu karijeru. Bojan je na prekretnici koja ga dijeli od NBA elite, a uvjeren sam da će ovo ljeto uistinu dobiti veliki ugovor

Samo tjedan dana prije njegov je Armani na spektakularan način, za samo 10 minuta, nadoknadio zaostatak od 25 koševa i pobijedio Darušafaku. No, u ovaj četvrtak, protiv drugog istanbulskog kluba Anadolu Efesa, Jasmin Repeša i njegovi igrači prosuli su 19 koševa prednosti. No, i to je slika između kakvih se krajnosti kreću najjači europski klubovi u novom formatu Eurolige.

Naporan raspored

A o tome smo porazgovarali s bivšim izbornikom i jednim od dvojice hrvatskih trenera u Euroligi Jasminom Repešom (drugi je Velimir Perasović).

– Ovo je nešto novo za sve. Nitko na to nije bio pripremljen. Svi smo tek nagađali, a sada znamo kakav profil momčadi treba za takvu sezonu. U tom će smislu golem problem imati igrači koji nisu atlete, koji se ne oporavljaju dovoljno brzo. Jer, ovdje ne govorimo samo o problemu čestih utakmica već i o putovanjima.

Koliko je onda ovakav format Eurolige, s tendencijom zatvaranja, uopće dobar za europsku košarku?

– Mislim da je to sjajna stvar, ali bez igranja domaćih prvenstava. Jer, s domaćim utakmicama dobilo se nenormalno veliki broj utakmica koje smanjuju broj treninga, a to je loše za igrače koji se moraju razvijati. Mladi igrači previše putuju i premalo treniraju.

Čini se da je u momčadi najvažnije imati jake i pametne individualce jer treneri nemaju dovoljno vremena pripremati se za pojedine utakmice.

– Tako nekako. Ovaj ritam zahtijeva intenzivniju suradnju svih u klubu. Od medicinskog dijela kluba do stručnog. Svi se moramo više konzultirati. Mora se širiti stručni stožer. Moramo zajednički dokučiti kada netko, čak i kada je zdrav, treba propustiti neku utakmicu da ga ne uvedemo u stanje prevelikog zamora. A jako važna je i organizacija putovanja, ali i organizacija rada s igračima koji iz nekog razloga nisu otišli na put.

S još većim problemima ove se sezone susreću Repešina dva bivša kluba, Cibona i Cedevita, jer u jednom tjednu igraju tri natjecanja.

– Način kako se to odvijalo ove sezone jako je loš za te klubove. Možda bi bilo bolje da se napravila samo jedna momčad koja bi samo igrala, bez treninga, a treninzi bi im bile utakmice Prvenstva Hrvatske. Razdvojeni rad između prve i druge momčadi jako je težak, kao i spajanje za pojedine utakmice igrača koji ne treniraju zajedno. Jer, ponavljam to, za mlade igrače pogubno je previše putovanja jer u tom slučaju niti igra niti trenira.

Netko je ustvrdio da HKS pomaže manjima, a odmaže većima.

– Ako se na račun toga uspjelo probuditi Split i Šibenik, onda je nešto ipak napravljeno jer to su za hrvatsku košarku jako važne sredine. No, ako su te momčadi na vrhu domaće ljestvice samo zato što su Cibona i Cedevita preopterećene putovanjima i što domaće utakmice igraju s razdvojenim momčadima, onda to nije prava slika. Jer, ako se uz ovu euforiju nisu pojavili novi igrači, neki novi Kukoč i Rađa, koji će nositi naše klubove i reprezentaciju, onda “varamo sami sebe”. Neki sam dan gledao Goricu i vidio da taj klub ima dva Amerikanca, što je jako loša slika igračke produkcije.

Loša slika bio je i niz Armanija od 10 euroligaških poraza. No, bez obzira na negativan niz, gazda kluba, slavni modni dizajner Giorgio Armani, nije paničario.

– On je pozitivna osoba koja stalno šalje pozitivne poruke. Zaista je privilegij imati takvog gazdu koji zna koliko je, u bilo čemu što radiš, važno biti strpljiv. On je čovjek koji ništa nije naslijedio, on je prvi naraštaj i svoje je poslovno carstvo stvorio sam. S druge strane, velika je to obveza kada jedna takva tvrtka stane iza kluba jer vi onda morate paziti i na imidž te tvrtke. Tada iz kluba ne smiju izlaziti poruke s negativnim porukama jer se time narušava i imidž glavnog sponzora.

Podržavam Acin ostanak

Što bivši izbornik kaže na uspješno olimpijsko ljeto Ace Petrovića s reprezentacijom?

– Mi igračke kvalitete uvijek imamo, a kada imamo i zdravu atmosferu, onda to i izgleda dobro. No, dok se ne spoje naraštaji, ovaj koji jest i ovaj koji dolazi, nikada nećemo biti za košarkaški vrh. Srećom, takvo što je na vidiku, no ne možemo to očekivati već prve godine. Podržavam to što je Aco ostao izbornik jer je napravio posao iznad očekivanja. Samo je važno da Stručni savjet posve stane iza njega.

Koliko je za taj uspjeh bilo važno da su uz nju tijekom ljeta bile legende Vranković, Kukoč i Rađa?

– Ljudi koji su ostvarili velike karijere imali su pozitivan utjecaj. Zapravo, to združivanje snaga bila je jedna od najvažnijih stvari. Bitno je da se u i oko reprezentacije ne vode privatni ratovi.

Još dok je on bio izbornik, Repeša je žezlo vođe dao Bojanu Bogdanoviću, igraču kojem je dodijelio naslov hrvatskog košarkaša godine za 2016.

– Već sada je Bojan jako dobar, no s još malo više rada on može napraviti iznimnu karijeru. Bojan je na prekretnici koja ga dijeli od NBA elite, a uvjeren sam da će ovo ljeto uistinu dobiti veliki ugovor. Šarić je veliki natjecatelj i za prvu godinu u NBA ligi napravio je jako puno. Za Simona je šteta što ranije nije otišao van. To je fini košarkaš starog kova, kompletan igrač velikog razumijevanja igre, a takvih je sve manje i manje. Tomić ima dobru klupsku sezonu i njega ću nagraditi kao starosjedioca jer ove mlade centre još ne bih stavljao na pijedestal. Ukić je pak zaslužio priznanje kao jedan od starijih reprezentativaca koje se puno kritiziralo, a reprezentaciji su bili vjerni.

>>Da nije Perasovića, nitko me se ovdje ne bi ni sjetio

Repešinih pet

Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets) 10

Dario Šarić (Efes/Sixers) 7

Krunoslav Simon (Armani, Milano) 5

Ante Tomić (Barcelona3

Roko Ukić (Cantu/AEK) 1

Komentara 1

Avatar links
links
20:54 12.02.2017.

naravno da je strpljiv, već godinama gleda kako im uništavaš budžet od 20-ak miliuna, ili ima prviše love ili je lud kada te trpi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije