Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

Poruka Plenkoviću i Bandiću: 'Više slobode bilo je u Dinamu u Jugoslaviji nego sada'

Doista se nadamo da više nećete dopustiti, jer to će biti shvaćeno kao podrška političkom i civilizacijskom nazadovanju, da članovi udruge GNK Dinamo u 2019. godini u demokratskoj i slobodnoj zemlji imaju manja prava nego što su ih imali članovi udruge građana NK Dinamo u 1969. godini, poručili su iz DTSM-a
29. travnja 2019. u 13:24 19 komentara 2068 prikaza
Andrej Plenković i Milan Bandić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Iz Udruge ''Dinamo to smo mi'' odlučili su se obratiti Andreju Plenkoviću i gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću razočarani stanjem i demokratskim procesima u GNK Dinamo

Dinamo povijest 108 godina plavih Je li Dinamo uistinu sljedbenik Građanskog? 'Znao sam da Beograd to neće dopustiti'

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani gradonačelniče Grada Zagreba,

obraćamo Vam se kao najvišim dužnosnicima izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu, čiji su osobni izbor, pa i odgovornost, dužnosnici koji se na razini zemlje i grada brinu za provođenje zakona i propisa povezanih s radom naše udruge Građanski nogometni klub Dinamo, pri čemu najviše mislimo na one s dužnostima u Ministarstvu uprave i Gradskom uredu za opću upravu.

Želimo Vas upozoriti da je sadašnja situacija u GNK Dinamu ne samo nezakonita, pa i nedopustiva, već da dovodi u pitanje i od Vas podržane temeljne standarde demokracije u zemlji te Ustavom i propisima garantiranu jednakost svih građana.

Stadion Maksimir Ruševina Građani Zagreba plaćanjem velikog prireza zaslužuju normalan stadion, a ne po život opasan današnji Maksimir

Već je niz državnih tijela, primjerice Sportska inspekcija (2014. i 2018. g.), pučki pravobranitelj (2011. g.) ili USKOK (2018. g.), upozorio na neostvarenu jednakost prava svih članova GNK Dinamo, te na neusklađenost rada navedene udruge sa zakonima i propisima Republike Hrvatske, posebno Zakona o udrugama, a to se nije promijenilo niti s novim statutom udruge. Već je niz državnih tijela, primjerice Sportska inspekcija (2014. i 2018. g.), pučki pravobranitelj (2011. g.) ili USKOK-a (2018. g.), upozorio na neostvarenu jednakost prava svih članova GNK Dinamo, te na neusklađenost rada navedene udruge sa zakonima i propisima Republike Hrvatske, posebno Zakona o udrugama, a to se nije promijenilo ni s novim statutom udruge.

Cijeneći Vaše vrijeme, ali i podsjećajući na Vašu političku i građansku odgovornost, želimo Vas u ovom obraćanju ne samo upozoriti na status članova u udruzi Građanski nogometni klub Dinamo, jednoj od većih udruga građana u Hrvatskoj, već i pozvati na adekvatni i dužni odgovor.

>>> Pogledajte kako se mijenjao grb Dinama kroz povijest

Naime, u Statutu udruge građana GNK Dinamo usvojenom 2018. g., članak 24, stavak 2, stoji da „Skupštinu [udruge] sačinjava 80 predstavnika članova kluba, koje biraju članovi Skupštine starog saziva na prijedlog Izvršnog odbora“, a u članku 33, pod 8 se navodi da Skupština, uz ostale, bira Izvršni odbor. Dakle, u udruzi građana GNK Dinamo stari saziv skupštine, na prijedlog izvršnoga odbora, bira novi saziv skupštine, koji potom bira isti taj izvršni odbor.

Kako smo potpuno sigurni da Vam politički niti pravno ne bi bila prihvatljiva situacija u kojoj bi, primjerice, stari sastav Sabora, na prijedlog Vlade, birao novi sastav Sabora, koji bi potom birao istu tu Vladu, tražimo od Vas da se, u skladu s Vašom razinom političke odgovornosti, pobrinete da se najviši politički standardi demokracije počnu provoditi i na razini udruga građana.

Dopustite da Vas podsjetimo da poruka koju ćete poslati svojim (ne)angažmanom u vezi neograničenog prava članova udruge građana GNK Dinamo da biraju i budu birani na dužnosti u svojoj udruzi zadire u samu bit političkoga, kao odgovornoga upravljanja na dobro svih u pravima i odgovornostima jednakih građana, pa će tako biti i poruka o Vašem poimanju demokracije, ljudskih prava i važnosti da se ona ostvaruju na svim političkim i društvenim razinama.

Milijunaš na klupi Bjelica po plaći dostigao Dalića, a ima gotovo 10 puta više od Oreščanina

Doista se nadamo da više nećete dopustiti, jer bi to bilo shvaćeno kao podrška političkom i civilizacijskom nazadovanju, da članovi udruge GNK Dinamo u 2019. godini u demokratskoj i slobodnoj zemlji imaju manja prava nego što su ih imali članovi udruge građana NK Dinamo u 1969. godini, jer čak niti te godine usvojeni statut NK Dinama, dakle u jednoj socijalističkoj i nedemokratskoj zemlji prije 50 godina, nije predvidio da stari saziv skupštine bira novi saziv skupštine te da svaku kandidaturu predlaže izvršni odbor, a niti je na druge načine onemogućavao kandidiranje članovima.

Od ideala slobode i demokracije nikada ne mislimo odustati, a upravo zbog toga niti od ideje o našem klubu u kojem su svi članovi jednaki i vrijedi demokratski moto: jedan član – jedan glas. Jer Dinamo, to jesmo mi.

Udruga članova GNK Dinamo 'Dinamo – to smo mi'", stoji u priopćenju. 

>>> Pogledajte produžetak ugovora Nenada Bjelice i Dinama

VEČERNJI TV
Macan: Ovo što se događa je politička nekultura. Mijić: Plenković bi pokazao dobre namjere ako ponovi poziv
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • freeshooter:

    Po meni je jedino nedopustivo, da netko tko se pokušava predstaviti kao jedini ljubitelj Dinama, a sa tih osnova i polaže, te želi predočiti kao nekakvo legitimno pravo na upravljanje i vođenje, te konačno i vlasništvo Dinama, dakle udruga DTSM, ... prikaži još! dobija prostora za kamapanju kojom žele samo naštetiti, nečemu u što se kunu, odnosno Dinamu koji nikad nije bio jači, organiziraniji, do nivo jedne od najstabilnije i najveće izvozne tvrtke u hrvatskoj, pri tome prozivajući, sada i cijelo državno vodstvo, a najviše i same ljude koji su 20-tak godina radili na stvaranju ovako uspješnog Dinama, pa dajte tu energiju potrošite na pomoć posrnulom hrvatskom gospodarstvu, tamo gdje treba, možda pomoći oko povratka strateških kompanija u hrvatske ruke, INA, Pliva itd. Dinamo je tako uspješan, te grabi ka još većim postignućima, da mu ovo niti treba, niti je zaslužio, Dinamu samo treba ljubav i pjesma njegovih navijača, i novi stadion.

  • ANTIkomunist55:

    Niste vi Dinamo, vi ste rak Dimama koji hoce da metastazira na cijeli klub te ga polako ali sigurno unisti, ali ukljucit ce vama Maminjo terapiju te vas sprzit inovativnim zracenjem ukoliko vas heroin nije sprzio..... salu na stranu imamo ... prikaži još! primjer kako ulica vodi klub u dalmacij i meni je zao sto naseg najveceg rivala nema u par bodova sa Dinamom, ovako Dinamo prvak u 3mj to bi vi htjeli

  • europski dinamo:

    Ovima fali juga i Dinamo na 5.mjestu. Koliko moraš biti poremećen da kažeš Dinamo to smo mi? Koliko njih uopće ima? 200 ? Jesu članovi Dinama? Zašto se tisuće članova Dinama ne bune?