Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Ponavljaju euroklasik iz 1982.: Kako je Platini prije 32 godine sredio Portugalce

Francuska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
09.07.2016.
u 20:00

Francuska je zakoračila u Euro kao velik favorit, s etiketom “europskog Brazila” stečenom dvije godine prije na Mundijalu u Španjolskoj

Portugal i Francuska igrat će sutrašnji finale nogometnog Eura, a dvoboj istih suparnika dogodio se i u polufinalu Eura 1984. godine, a također se igralo u Francuskoj. Bila je to toliko dramatična utakmica da su je proglasili jednom od najboljih pet u povijesti Eura. Domaćin je nakon drame i produžetka pobijedio s 3:2!

Pobijedili i Jugoslaviju

Francuska je zakoračila u Euro kao velik favorit, s etiketom “europskog Brazila” stečenom dvije godine prije na Mundijalu u Španjolskoj. Neosporna superzvijezda tricolora bio je Juventusov Michel Platini, koji je predvodio vezni red poznat pod nazivom “čarobni pravokutnik” s Tiganom, Giresseom i Fernandezom. Taj je fenomenalni sastav otvorio turnir trima pobjedama u grupi s Danskom, Belgijom i Jugoslavijom, a od devet francuskih golova u prvoj rundi sedam ih je potpisao Platini.

Očekivalo se da će Francuska u polufinalu s lakoćom nadjačati i Portugal te na Parku prinčeva dočekati boljeg iz obračuna Furije i Danske. No polufinale je za trikolore bilo sve samo ne lagano.

U 24. minuti Antonio Frasco srušio je Platinija na 20 metara od vrata. Francuski je kapetan napravio fintu kao da će izvesti slobodnjak, ali je pustio Jean-Françoisa Domerguea da dotrči iz pozadine i ljevicom probio Manuela Benta. Doimalo se kao da je Francuska na korak od povećanja vodstva, ali je Bento omeo Fernandeza, Platinija i dvaput Giressea.

Čudesni Jordão

Vodili su Francuzi sve do 74. minute, no tada je Jordão šokirao domaćine i zabio gol vrijedan produžetaka. U produžetku novi šok za domaćina – Jordão je u 98. minuti zabio za 2:1, a malo kasnije Bats je skinuo Nenéov udarac, koji bi bio zapečatio sudbinu tricolora. Francuzi su tada bacili sve snage u napad i pet minuta prije kraja dva su braniča bila umiješana u izjednačenje. Domergue je pronašao Yvona Le Rouxa, čiji je kratak pas došao do Platinija. Kapetan je krenuo ulijevo i sudario se s Euricom, no na loptu je natrčao Domergue i topovski zatresao mrežu. Ne mireći se s lutrijom jedanaesteraca, Francuska je u naelektriziranoj atmosferi Velodromea nastavila napadati.

Jean Tigana započeo je akciju iz dubine, nabacio je po zemlji pred peterac do Platinija, koji je hladnokrvno umirio loptu, okrenuo se i u predzadnjoj minuti drugog produžetka zabio pod prečku.

Marseilleove su tribine eksplodirale, dok je Platini raskriljenih ruku trčao u zagrljaj suigračima i izborniku. Hrabra igra Portugala protiv “čarobnog četverokuta” na vrhuncu kreativne snage i junaštvo Benta, Jordãa i Chalane nikad nisu zaboravljeni. Četiri dana kasnije, u finalu na Parku prinčeva, Francuska je bez drame svladala Španjolsku s 2:0. Finale prije finala zapravo je bio dvoboj s Portugalom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije