Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORISTIO PRIVILEGIJE

Novak Đoković nije nikakav heroj. Za tako nešto morao bi biti dosljedan

Supporters of Novak Djokovic rally on street in Melbourne
Foto: ASANKA BRENDON RATNAYAKE/REUTERS
1/9
11.01.2022.
u 07:00

Zapravo je htio ovce i novce. Iako, u narodu postoji nešto prostiji i bolji izraz. I to je njegovo pravo, mnogo bi to učinili - pobrinuli se za sebe. Sve to je viđeno, legitimno... i ne predstavlja nikog osim njih samih.

Novak Đoković je tijekom cijele drame u Australiji dobio poveći broj pristaša, obitelj mu je davala religijske epitete, nazivala ga nekakvim borcem za slobodan svijet. Prigrlili su ga potom uistinu mnogi i poistovjetili se s njegovom "patnjom" pa čak pobjede koje je ostvario, odnosno, muke koje je prošao, predstavili kao svoje. Iako nemaju veze s njima. I u tome je problem...

Najbolji tenisač svijeta upravo je kod nepristaša cijepljenja, skeptika i općenito osoba koje propituju način na koji se vodi borba s koronavirusom, morao postati "persona non grata". Zašto? Jer nije dosljedan.

 

Skrivao je svoje stavove o cijepljenju više od godinu dana, nakon što se tijekom prvog vala pandemije u prvoj polovici 2020. odlučio izreći stav. Suočen s kritikama povukao se, ponajprije iz želje da ga zaobiđu senzacionalna pojavljivanja u medijima, da si ne naruši pomno izgrađeni imidž, da ne ostane bez sponzora, a u konačnici i bez pristupa određenim turnirima.

Zato je iskoristio svu logistiku i kapacitete koje ima kako bi zaobišao i izigrao pravila. Ili, bolje rečeno, kako bi pronašao rupu u onome što su podosta komplicirano naveli Australci. Smatrati ga herojem zbog toga nema nikakvog smisla.

Zapravo je htio ovce i novce. Iako, u narodu postoji nešto prostiji i bolji izraz za to što se odlučio izvesti. I to je njegovo pravo, mnogo bi to učinili - pobrinuli se za sebe. Sve to je viđeno, legitimno... i ne predstavlja nikog osim njih samih.

Pro-refugee protestors hold a sign outside the Park Hotel, where Serbian tennis player Novak Djokovic is believed to be held while he stays in Melbourne, Australia, January 9, 2022. REUTERS/Sandra Sanders Photo: SANDRA SANDERS/REUTERS
Foto: SANDRA SANDERS/REUTERS

Tako nešto bi mu se moglo pripisati da je dosljedno stajao iza svojih stavova, a ne ih skrivao i slagao taktiku kako će do Australije, gdje ima 21. Grand Slam titulom priliku postati besmrtan u teniskom smislu. Iako to već jest. Iracinalno je takvu osobu nazivati herojem ili borcem za slobodu jer ni u jednom trenutku u praksi to nije iskazao.

Kyrie Irving, proslavljeni NBA košarkaš sušta je suprotnost i istinski heroj, gledajući ovaj kontekst, način na koji brani stavove i neodustajanje od njih. Prijetilo mu se da će ostati bez 17 milijuna dolara ako se ne cijepi, mjesecima nije smio trenirati ni igrati utakmice zbog rigoroznih mjera u državi New York, gdje su njegovi Netsi.

I nije odustao, prihvatio je pravila, no nije im se pokorio. To rade heroji. Naravno, o njegovim stavovima može se raspravljati, kao i činjenici da je zbog njih heroj i koliko to štete u konačnici donosi. Na kraju je neodstupanjem od svojih načela stigao do cilja pa zaigrao.

Novak je samo iskoristio privilegije koje ima. Utjecaj, status, moć i bogatstvo. Uložio je to u pravnu bitku i izvoljevao neke osobne pobjede. Za sve one u Australiji koji razmišljaju kao on, kao ni za one koji su ostali zarobljeni u "zloglasnom hotelu za imigrante" nije postigao ni najmanji korak naprijed. Dapače...

Komentara 29

PI
Pišmevrit
07:35 11.01.2022.

Druzio se s djecom dok je bio pozitivan. Pametnom dovoljno

Avatar javorko
javorko
07:35 11.01.2022.

Biti ce deportiran i zabraniti ce mu ulazak u Australiju ...Australija nije Balkan da se može "dogovoriti"

Avatar Svirus
Svirus
07:27 11.01.2022.

Nitko ni ne tvrdi da je Đoković heroj. Valjda je "čovjek koji ima svoja prirodna i ljudska prava" preprogresivno za današnje vrijeme? 🤡

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije