Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozvali Ministarstvo

Nogometni sindikat: Iz vlastitog iskustva znamo da HNS nije otvoren za dijalog

Mario Jurić, Dario šimić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
25.11.2014.
u 15:50

"Ministarstvo znanosti obrazovanja i SPORTA te Ministarstvo uprave ne pitamo, već tražimo da izradi pravni okvir u kojemu bi sustav mogao funkcionirati."

Posljednje u moru priopćenja koja su stigla proteklih dana vezano uz situaciju u hrvatskom nogometu poslala je udruga Nogometni sindikat. Oni kažu da iz osobnog iskustva znaju kako HNS nije otvoren za dijalog, a prozvali su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Evo njihova priopćenja:

"Poštovani,
hrvatski nogomet proživljava najteže trenutke od svoga osnutka što potvrđuje i nedavni razvoj događaja koji je kulminirao neodigravanjem utakmice između Dinama i Hajduka. 

Potaknuti izjavom Ministra znanosti obrazovanja i SPORTA u kojoj se u pita: "Je li profesionalni sport domena Ministarstva znanosti, obrazovanja i SPORTA?" te njegovom konstatacijom kako su za profesionalni sport nadležni Ministarstvo financija te organi javnog reda i mira, primorani smo očitovati se. Sve što se upravo događa posljedica je sustavnog zanemarivanja problema, kontinuiranog prebacivanja odgovornosti te na koncu nepoduzimanja nužnih mjera. Upravo je to ono što je ministar prezentirao.

Prebacivanjem odgovornosti potiče se nepravda, a inertnim pristupom koji ide za tim da se stvari riješe same od sebe stvaraju se uvjeti za kaos. Vidimo da je prilično opasno ostaviti narodu  da radi ono što trebaju činiti državne institucije. Takvo stanje vodi u dodatne podjele i stvara potencijalno pogibeljne situacije.

Podsjećamo ministra kako 59 nogometaša ima blokirane račune zbog neprihvatljivog statusa samostalne djelatnosti. Status samostalne djelatnosti znači kako je profesionalni sportaš svoje obveze prema državi u vidu poreza te plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje dužan plaćati pravovremeno. Realnost je da mnogi nogometaši igraju, a ne primaju naknadu te nemaju mogućnosti redovito podmirivati svoje obveze prema državi. Tada ulaze u dužnički začarani krug jer im država na dugove obračunava kamate od 15%. Napominjemo da status samostalnog djelatnika sportaši imaju još samo u Sloveniji i Slovačkoj. Promjenom Zakona o sportu te reguliranjem statusa sportaša kao radnika, kako je to naime u svim ostalim zemljama Europe, spriječili bismo osobne bankrote onih sportaša koji zbog neodgovornog poslovanja klubova imaju blokirane račune.

Podsjećamo ministra kako je Zakon o sportu (koji je trebao regulirati status sportaša) trebao biti u javnoj raspravi 1.9. 2014. Podsjećamo ministra kako su pod njegovom nadležnošću i vođenje Registra profesionalnih sportskih klubova, imenovanje Povjerenstva za profesionalne sportske klubove, nadziranje zakonitosti rada pravnih osoba iz sustava sporta te da mu profesionalni sportski klubovi dostavljaju revizorska izvješća. S navedenim instrumentima itekako se može urediti postojeće stanje. 

Iz vlastitog iskustva znamo kako HNS nije otvoren za dijalog. Ovim putem pozivamo čelnike HNS-a da se otvore prema pronalaženju najboljeg rješenja koje bi vodilo k ozdravljenju hrvatskog nogometa. Gospodo iz HNS-a, vaša je uloga služiti nogometu na dobrobit svih, a ne može se reći da ste to do sada činili. 

Ministarstvo znanosti obrazovanja i SPORTA te Ministarstvo uprave ne pitamo, već tražimo da izradi pravni okvir u kojemu bi sustav mogao funkcionirati. Ako ne promijenimo sustav i ne postavimo jasna pravila, nećemo učiniti ništa jer opet će se pojavljivati pojedinci s drugim imenima, ali istim načinom rada.

Sport je najveći promotor Hrvatske u svijetu te u najmanju ruku zaslužuje precizna pravila i ljude koji znaju kako će brinuti o njemu. Raščistimo račune, uvedimo jasna pravila te ne dozvolimo mjesta manipulacijama i podjelama jer sport spaja i zbližava ljude", stoji u priopćenju.

>>Ako to HNS i Hajduk od nas zatraže, HOO može biti medijator u pregovorima

Komentara 22

CE
cenzura
16:04 25.11.2014.

Umjesto da osude huliganizam, ucjene, ne odigravanje utakmica ...... ovi samo oko para. Jasno se vide interesi ove Jovanovićeve nakupine.

Avatar cluesblues
cluesblues
16:04 25.11.2014.

i to kaze ovaj "potomak" iz noine arke koji je huliganima nabavljao karte za milano…nek se radije istrazi kolko je karata kupil simic...

AS
atilla sb 1986
16:04 25.11.2014.

šimiću,žalosno i bijedno! uzalud ti trpanje,dodvoravanje i guranje...nisi ti taj kalibar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije