Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A GDJE JE TAYLOR SWIFT?

NFL se vraća u Njemačku: U Frankfurtu veliki AFC derbi Chiefsa i Dolphinsa

Foto: Reuters/Pixsell
1/15
01.11.2023.
u 16:41

Lani je na otvaranje NFL-a u Njemačkoj poslan najveći i najtrofejniji NFL igrač ikad - Tom Brady, a ove godine stiže Patrick Mahomes, već sada legendarni QB Kansas City Chiefsa, osvajač dva Super Bowla i lanjski MVP i regularne sezone i Super Bowla

Najpopularniji sport Amerike opet se vraća u Europu. Derbi 9. kola regularnog dijela NFL sezone između Miami Dolphinsa i Kansas City Chiefsa odigrat će se u Frankfurtu s početkom u 15.30 sati na Deutsche Bank Park stadionu. Bit će to drugi put da će se utakmica službene NFL sezone odigrati u Njemačkoj, nakon premijernog lanjskog spektakla u Allianz Areni u Münchenu u kojem je legendarni QB Tom Brady s Tampa Bay Buccaneersima pobijedio Seattle Seahawkse 21:16.

Ove jeseni već su odigrane tri NFL utakmice van Sjedinjenih Američkih Država, i to sve tri u Velikoj Britaniji i Londonu (Jaguars - Falcons 23:7, Jaguars - Bills 25:20, Ravens - Titans 24:16). London je i inače najveća baza NFL-a van Amerike, tamo se svake godine odigra više utakmica, a glavni grad V. Britanije praktički je postao drugi dom Jacksonville Jaguarsa koji su ove sezone tamo odigrali čak dvije utakmice i slavili u obje. 

Da, NFL liga doista ozbiljno drži Europu u svojim planovima svjedoče i planovi da se utakmice prošire čak i na Španjolsku na neki od velikih stadiona u Madridu ili Barceloni, a povjerenik NFL-a Roger Goodell čak je natuknuo da bi se u Europi u budućnosti mogao odigrati i Super Bowl - završna i najvažnija utakmica sezone. A da NFL ne šalje u Europu samo tamo neke bezvezne utakmice svjedoči i impresivni popis momčadi koji svake godine stiže ovdje.

Foto: Reuters/Pixsell

Tako je lani na otvaranje NFL-a u Njemačkoj poslan najveći i najtrofejniji NFL igrač ikad - Tom Brady, a ove godine stiže Patrick Mahomes, već sada legendarni QB Kansas City Chiefsa, osvajač dva Super Bowla i lanjski MVP i regularne sezone i Super Bowla. Mahomes je i jedan od najplaćenijih NFL igrača s godišnjom plaćom od 52,5 milijuna američkih dolara, a po novom ugovoru će do 2026. godine zaraditi najmanje 210 milijuna dolara. 

U Frankfurtu će se dakle sučeliti Dolphinsi i Chiefsi, dvije od možda i najjačih momčadi AFC konferencije ove sezone, a definitivno oba kluba imaju sastave krcate zvijezdama. Obje momčadi također zasad imaju jednaki omjer pobjeda i poraza (6:2). Također, ovo će biti prvi susret Tyreeka Hilla protiv svoje bivše momčadi (Chiefs). Hill je jedan od najboljih wide receivera NFL-a. Dugo je smatrano da nema šanse da napusti Kansas City, ali ipak je prešao u Miami kako bi dobio veću plaću.

Foto: Reuters/Pixsell

Ove sezone Tyreek Hill je vodeći receiver u ligi s već 1014 uhvaćenih yarda i 8 uhvaćenih polaganja (touch down). Postao je prvi NFL igrač u posljednje 62 godine koji je uspio imati više od 1000 yarda u prvih 8 kola. QB Dolphinsa Tua Tagovailoa također je izvrstan ove sezone i predvodi NFL s 2416 yardi u dodavanju i po QB rejtingu (108,8), a ima i najviše TD-a dodavanjem (18 - kao i Kirk Cousins koji je protekli vikend pretrpio ozljedu Ahilove tetive i za njega je sezona gotova).

Foto: Reuters/Pixsell

Tua ove sezone nema nesreću s ozljedama kao što je to bilo lani pa je sada ravnopravni konkurent za MVP sezone, ako Miami nastavi pobjeđivati. Da Miami ima izrazito eksplozivni napad posebno se otkrilo u 3. kolu kada su s čak 70:20 pregazili Denver Broncose pred domaćom publikom. U toj utakmici su srušili cijeli niz NFL rekorda, a ujedno poslali upozorenje svim ostalim konkurentima za Super Bowl ove sezone. 

Foto: Reuters/Pixsell

Inače, upravo su ti Denver Broncosi, pak, pobijedili Kansas City Chiefse (24:9) proteklog vikenda u Denveru. Bio je to prvi poraz Chiefsa nakon šest uzastopnih pobjeda. Dakle, baš kad su se opet doimali nezaustavljivima Chiefsi su posrnuli i sada će biti ekstra motivirani baš u Njemačkoj se opet vratiti na pobjedničke staze. Neće im biti lako protiv Dolphinsa. 

NFL svake sezone privlači milijune gledatelja u Americi, a sve više i u Europi. Ove sezone, pak, gledamo i nešto veću masovnu histeriju i spajanje dva svijeta - sportskog i šoubiza. Naime, najbolji tight end NFL-a Travis Kelce, igrač je Kansas City Chiefsa, a odnedavno je svijetu van NFL-a poznat i kao novi dečko planetarno popularne pjevačice i kantautorice Taylor Swift.

Foto: Reuters/Pixsell

Od 24. rujna kad je Swift počela dolaziti na utakmice Chiefsa neviđeno je porasla popularnost brenda Chiefsa i njihovog igrača Kelcea, koji je već bio velika zvijezda. Pedantni NFL statističari su čak izračunali da Kelce koji je inače uz Mahomesa najbolji igrač napada Chiefsa, igra još bolje kad je na tribinama i Taylor Swift. Ipak, zbog njenog skorog početka turneje u Južnoj Americi (9. studenoga), ne očekuje se dolazak najslavnije nove navijačice Chiefsa u Frankfurt....

POGLEDAJTE VELIKU GALERIJU: Prva NFL utakmica u Njemačkoj

1/58

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije