Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO OD 20:30

Mogu li naši igrači već u srazu s C. Gorom do 1000. pogotka?

Vaterpolo
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
16.01.2020.
u 17:33

Iako se na europskim prvenstvima pojavila kasnije od nas (od 2006.), Crna Gora ima samo jednu medalju manje od Hrvatske (3:4).

Vjerojatnije je da će se to dogoditi u dvoboju sa Slovačkom, ali nije zgorega pripomenuti da hrvatske vaterpoliste samo 16 pogodaka dijeli od jubilarnog 1000. pogotka na europskim prvenstvima. Pa, ako se “otvori” našim strijelcima, moglo bi se to dogoditi već i u večerašnjoj utakmici s Crnogorcima, šlageru dana, najvažnijoj utakmici naše vrste u skupini. Uostalom, posve je izvjesno da će taj susret (20.30, HTV 2) odlučiti pobjednika skupine. A on pak ima privilegij da se izravno plasira u četvrtfinale.

Iskoristiti dužu klupu

Iako se na europskim prvenstvima pojavila kasnije od nas (od 2006.), Crna Gora ima samo jednu medalju manje od Hrvatske (3:4). I vaterpolisti te zemlje bili su jednom europski prvaci (u Malagi 2008.) i dva su puta bili srebrni (2012. i 2016.) pa za nama zaostaju samo za jednu broncu. Uglavnom, stalno su u vrhu, njihov najslabiji plasman je šesto mjesto s posljednjega EP-a u Barceloni (u četvrtfinalu su bili poraženi od nas).

No recentniji rezultati Crne Gore nisu tako blještavi, lani su na SP-u u Gwangjuu bili tek deseti. U njihovim redovima nema po nama njihova najboljeg vratara Šćepanovića (brani za Marseille), a ostali su i bez još nekih igrača. Mladi nisu do kraja pokrili one koji su otišli, ali još uvijek imaju jednog od najboljih igrača svijeta, polivalentnog Aleksandra Ivovića (Pro Recco), a tu je i sada jedini iz dinastije Brguljan – Draško. Što bi se reklo, Crnogorci imaju kraću klupu od nas, ali ako mi ne budemo znali iskoristiti našu dužu klupu (u utakmici s Nijemcima svi su se naši igrači upisali u strijelce, osim vratara i Garcije), eto problema.

– To nam je najvažnija utakmica u ovom dijelu prvenstva, bit će to nadmetanje za prvo mjesto u skupini. Jaka su momčad u fizičkom smislu, kombinacija mladih i starih. Mi znamo njih, oni znaju nas, ali očekujem našu pobjedu. Dobro, iako ne i najbolje otvaranje prvenstva s Njemačkom, daje nam zalog za optimizam – kaže Luka Bukić koji se u dvoboju s Njemačkom i službeno vratio nacionalnoj vrsti nakon troipolgodišnjeg izbivanja.

Ako netko dobro poznaje Crnogorce, onda je to Ante Vukićević. U njegovu Marseilleu čak su trojica: Šćepanović, kojega nema u reprezentaciji, ali i Đurđić i Čučković koji su u Budimpešti.

Uspjeh Jelače i Čomahidzea

– Crnogorci su kvalitetniji suparnik od Nijemaca što se tehnike tiče, Vladimir Gojković ih dobro vodi, solidno su posloženi i imaju nekoliko odličnih igrača kao što su Ivović i Brguljan. To je jako dobra momčad, jedna od ozbiljnijih na prvenstvu... Želimo pobjedu u dvoboju s njima kako bismo osigurali prvo mjesto u skupini. A poslije ćemo vidjeti, ako budemo prvi, u četvrtfinalu bismo vjerojatno išli na Grke, u polufinalu možda na Srbe. No idemo cilj po cilj – spomenuo je i Vukičević geslo koje se u hrvatskom taboru često ponavlja.

Od ostalih rezultata prvog kola valja istaknuti iznenađujuću pobjedu Gruzije protiv Francuske s 9:7. Lijep uspjeh Zagrepčanina Marka Jelače, koji već godinama igra za gruzijsku reprezentaciju, kao i njezina izbornika Revaza Čomahidzea, bivšeg igrača zagrebačke Mladosti. Gruzija je praktički osigurala treće mjesto u skupini, a to znači da će nastupiti u osmini finala, što će biti najveći uspjeh gruzijskog vaterpola na europskim prvenstvima od osamostaljivanja te zemlje. Dapače, Gruzijci su se sada približili i predolimpijskom kvalifikacijskom turniru koji će se održati u Rotterdamu od 29. ožujka do 5. travnja.

>> Pogledajte što je Perica Bukić rekao u studiju Večernjeg TV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije