Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SVIJET

Ovo je 5 industrija koje će imati najviše koristi od 5G tehnologije

Foto: Shutterstock
1/5
24.12.2019.
u 09:37

Osim veće brzine prijenosa podataka i veće pouzdanosti, 5G mreža transformirat će različite grane industrije

Prema najavama, mreža pete generacije ili skraćeno 5G donijet će četvrtu industrijsku revoluciju i promijeniti način na koji stvari funkcioniraju u većini ljudskih djelatnosti. Sama tehnologija omogućava prijenos podataka brži od 1 Gbps i bitno smanjiti vrijeme latencije, odnosno vremena čekanja odgovora na zahtjev te omogućiti spajanje više korisnika na jednu baznu stanicu nego do sada. Uvođenje 5G mreže je preduvjet za stvaranje pametnih gradova u punom smislu te riječi.

Automobilska industrija

Nova tehnologija koja dolazi s 5G mrežama učinit će naše automobile pametnijima, odnosno omogućit će im da međusobno komuniciraju. Automobili spojeni na 5G mrežu moći će pričati s drugim automobilima i informirati ih o smjeru i brzini kretanja, a moći će komunicirati i sa semaforima i drugom cestovnom infrastrukturom, čime će se znatno poboljšati sigurnost na cestama.

Medicina

U pogledu medicine, 5G tehnologija se najčešće spominje u kontekstu virtualne dijagnostike, no brzina i pouzdanost omogućit će kirurzima da u korištenjem robotskih ruku obavljaju operacija na daljinu, virtualni monitoring pacijenata jer ta brzina interneta omogućava trenutačnu reakciju. Ovo će posebno doći do izražaja kada su u pitanju hitni slučajevi u kojima je vrijeme od ključne važnosti.

Foto: Shutterstock

Promet

Uz već spomenuti razvoj komunikacije automobila sa drugim automobilima, 5G tehnologija će omogućiti semaforu da obavijesti automobil za koliko će sekundi promijeniti svjetlo pa će vozač moći brže i kvalitetnije reagirati u prometu. Jednako tako, semafori će se automatski prilagođavati stanju na prometnicama, što će osjetno smanjiti gužve u prometu.

Energetika

Implementacija 5G mreža omogućit će velike promjene u energetskom sektoru, pogotovo po pitanju sigurnosti i pouzdanosti. Robotski sustavi zamijenit će ljude na potencijalno opasnim poslovima i zadacima, omogućiti veću automatizaciju procesa, a kompletni sistem bi trebao biti pouzdaniji i učinkovitiji nego do sada.

Poljoprivreda

Uvođenjem 5G tehnologije omogućit će potpunu automatizaciju i povezivanje radnih strojeva do te mjere da će svi traktori i slični strojevi funkcionirati bez vozača. Nove tehnologije omogućit će pametan uzgoj biljaka i optimizaciju navodnjavanja i fertilizacije, analizu tla i bolje rezultate u poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Shutterstock

Prema očekivanjima stručnjaka, globalni prihodi od 5G tehnologije u 2025. godini trebali bi dosegnuti 225 milijardi eura. U posljednjih nekoliko godina, A1 Hrvatska u intenzivno radi na razvoju optičke mreže i 5G mreže, a ove su godine najavili investicije od 500 milijuna eura, u prvom redu namijenjenih uvođenju tehnologije pete generacije.

Sadržaj je nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

 

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Deleted user
08:03 31.12.2019.

ukratko, med i mlijeko će poteći iz svih slavina, bankomati će sami na lijepu riječ izbacivati novac, pesi više ne budu srali po parkovima, a politika će nestati i ustupiti mjesto znanosti.

Avatar centrum
centrum
13:31 30.12.2019.

Zar to nije sve moguće i bez 5G tehnologije?

KO
kowski
15:22 30.12.2019.

Hahahahahaha. Za sto godina možda bude tako. Ma dajte ljudi nemate pojma kako se vani radi. Automatizirana vozila u proizvodnji ti dovoze i odvoze radni komad odakle želiš a robota ima više nogo ljudi. Kod nas u tvornici ako se želuš otuširati na poslu u kupaoni rupa pol metra a wc ko da nije 3 mjeseca ciscen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije