Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP

Tuckovi izabranici uvjerljivi protiv Nijemaca, sada slijede Crnogorci

14.01.2020.
u 19:41

Mogli su izabranici Ivice Tucaka dopustiti sebi i takav luksuz da u posljednjoj četvrtini igraju neodlučeno – 4:4. A na vratima je u posljednjih osam minuta solidni Ivan Marcelić zamijenio izvrsnog Marka Bijača

Dobro je da su naši vaterpolisti u pripremi za Europsko prvenstvo u Budimpešti pred očima imali četvrtfinalni dvoboj s Njemačkom na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Gwangjuu.

Tada je bilo napeto, stekli smo dva pogotka prednosti tek u posljednjoj četvrtini (10:8), no Njemačka (u J. Koreji bila je osma) iz Duna Arene, objektivno, nije na toj razini.

1/12

Iako je došlo samo do jedne promjene u sastavu: opasnog Tobiasa Preussa je zbog ozljede zamijenio Hannes Schulz. Više smo očekivali i od Zagrepčanina u njemačkim redovima Matea Ćuka.

Uoči utakmice je za njemačke medije rekao:

Za Nijemce policajac i kuhar

– Možemo li pobijediti Hrvatsku? Pa, za nas igraju policajac i kuhar...

No, i naši su igrači izvukli neke pouke, pa su sada na Dunavu, u prvom kolu skupine A, pobijedili sa 17:9. Iako je i dvoboj u Budimpešti započeo kao i onaj u Južnoj Koreji: Nijemcima je pripala prva četvrtina i dugo su odolijevali napadima naših. Sve dok za njihovu plitku zonu nisu pronašli pravi odgovor.

Bušlje, Miloš i Benić zaredom su pogađali s distance (za 5:3), a tom se nizu pridružio i onaj kada su četiri puta uzastopce bili precizni s igračem više (Vukičević dvaput, Bušlje i Bukić za 9:4 na početku treće četvrtine). Tada je pobjednik praktično bio odlučen, a našim je igračima preostalo da u nastavku rutinski završe utakmicu (vodili su i s deset pogodaka prednosti – 15:5 i 16:6).

Mogli su izabranici Ivice Tucaka dopustiti sebi i takav luksuz da u posljednjoj četvrtini igraju neodlučeno – 4:4. A na vratima je u posljednjih osam minuta solidni Ivan Marcelić zamijenio izvrsnog Marka Bijača.

>> Pogledajte razgovor s pericom Bukićem na Večernji TV-u

– Početak turnira je uvijek težak, a njemačka momčad nije nam bila nimalo lagan suparnik. Iako, kad pogledate konačni omjer, izgleda suprotno. Trebalo nam je vremena da se smirimo i započnemo svoju igru, ali uspjeli smo, srećom, sve završiti na manje-više željeni način – napomenuo je naš izbornik Ivica Tucak, a njegov je njemački kolega Hagen Stamm istaknuo:

– Mislim da je rezultat previsok i da nije realna slika onoga što se događalo u bazenu. Realno je trebalo biti četiri do pet pogodaka prednosti za Hrvatsku. Međutim, mi smo nanizali pogreške, a Hrvati su pokazali svoju kvalitetu i podsjetili da nisu slučajno lani osvajali medalje na svim natjecanjima. Ne preostaje nam drugo nego da se sad usredotočimo na utakmicu sa Slovačkom koja je za nas iznimno važna jer nas pobjeda vodi u borbu za četvrtfinale – tješio se Stamm, možda i najbolji njemački vaterpolist svih vremena.

Naši igrači nisu, naravno, skrivali zadovoljstvo visokom pobjedom koja na početku i nije bila tako izgledna:

– A zna se da je prvi meč uvijek težak, da donosi poseban pritisak. Početak nam nije bio bajan, ali nakon toga smo počeli bolje plivati, pa je naša kvaliteta došla do izražaja – istaknuo je naš vratar Marko Bijač, a na pitanje njemačkih novinara misli li da će Hrvatska u Budimpešti izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, odgovorio je:

U četvrtak s Crnogorcima

– Ne razmišljamo toliko unaprijed, nego iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti koliko ćemo i što postići.

Zabilježimo još i izjavu iskusnog Mare Jokovića:

– Nismo računali da ćemo onako loše igrati na početku utakmice, ali događa se to. Možemo biti zadovoljni pobjedom i sad se okrećemo sljedećem suparniku.

Hrvatski vaterpolisti sljedeći dvoboj igraju s Crnogorcima koji su jučer pobijedili slabašnu Slovačku s 15:4. Taj je susret na rasporedu u četvrtak u udarnom terminu u 20.30 (HTV 2) i on će reći mnogo više o odnosu u kvaliteti između dviju najboljih reprezentacija u našoj skupini. Vjerojatno će se u njemu odlučiti i o pobjedniku skupine.

No, i danas nas čeka jedna vaterpolska poslastica, hrvatske vaterpolistice igraju važnu utakmicu protiv Srpkinja, u dvoboju u kojem računaju na bodove. Hoće li u tome i uspjeti pogledajmo danas uz izravni prijenos na HTV 2 koji počinje u 16 sati.

S pobjedom u toj utakmici, i dakako u kasnijoj protiv debitantica na prvenstvu iz reprezentacije Slovačke, naše bi vaterpolistice ušle u četvrtfinale što bi u ovom trenutku bio i krajnji domet hrvatskog ženskog vaterpola. To bi zapravo bio i najbolji rezultat naših vaterpolistica uopće.

Hrvatska - Njemačka 17:9

BUDIMPEŠTA - Duna Arena. Gledatelja 500. Suci: Naumov (Rus) i Colombo (Ita).

Hrvatska: Bijač (obrane: 8 od 13), Macan 1, Fatović 2, Lončar 1, Joković 1 (1), Bukić 2, Vukičević 2, Bušlje 2, Miloš 3, Vrlić 2, Benić 1, Garcia, Marcelić (obrane 2 od 6). Izbornik Ivica Tucak.

Njemačka: Schenkel (7 obrana), Reibel 2, Van der Bosch, Real 1, Schulz, Juüngling 2, Strelezki 1, Gielen, M. Stamm, Ćuk, Restović 3, Eidner, Götz. Izbornik Hagen Stamm.

Igrač više: Hrvatska 11-7, Njemačka 8-5.

Peterci: Hrvatska 1-1, Njemačka -.

Četvrtine: 1:2, 6:2, 6:1, 4:4.

Komentara 1

ČE
četverac
22:53 14.01.2020.

Ma, neće biti frke. Medalja je gotovo sigurna, srebro ili bronca. Zlato će osvojiti Mađari ili Srbi, bolje igraju odlučujuće mečeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije