Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dudu više nije sam

MAX! Hrvatska - europski Brazil: Kockice u ritmu sambe

'17.06.2012., Gdanjsk - Trening hrvatske nogometne reprezentacije dan prije trece utakmice na Europskom prvenstvu protiv reprezentacije Spanjolske u Areni Gdanjsk. Eduardo Da Silva, Dudu.  Photo: Gora
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/7
12.10.2012.
u 17:18

- Sjećam se kako sam sa Sammirom 2007. svirao na Bukovačkoj ulici kad smo osvojili naslov! Sve se treslo u ritmu... - kaže Eduardo u novom broju sportskog tjednika Max!

I Eduardo da Silva (29) i Sammir (25) proveli su gotovo šest godina života u Hrvatskoj prije prvog reprezentativnog poziva, obojica su u Dinamu napravili zavidne karijere. S njima dvojicom Hrvatska je, zanimljivo, jedina zemlja u Europi koja u reprezentaciji ima brazilski dvojac, otkriva novi broj sportskog tjednika Max!

- Je li? Čak ni Portugal nema dvojicu? Drago mi je zbog Sammira. A najvažnije je u svemu što smo obojica odlično prihvaćeni u svlačionici, nadam se da će Sammira, nakon dobrih igara u hrvatskom dresu, prihvatiti i onaj dio javnosti koji je sad protiv njega. Čast nam je i ponos odjenuti dres s hrvatskim grbom, a vidi se da je u svijetu uobičajena pojava da stranci budu reprezentativci zemalja u kojima žive i igraju. Pogledajte primjere Njemačke, Engleske, Francuske – rekao nam je Eduardo i prisjetio se svojih prvih reprezentativnih dana:

- Igrao sam za mlade reprezentacije Hrvatske, bio sam i u Njemačkoj na EP-u 2004. za uzrast do 21 godine, bili su tu i Srna i Kranjčar. Za A selekciju debitirao sam u Dublinu protiv Republike Irske iste godine.

Umjesto na SP otišao sam kući

Podsjetimo, bilo je to 16. studenoga, Irska je u prijateljskoj utakmici pobijedila 1:0, a Dudu je zamijenio Ivana Klasnića u 59. minuti. Izbornik je bio Zlatko Kranjčar...

- Poslije Dublina odigrao sam još nekoliko utakmica za A selekciju, 2006. bio sam na turniru u Hong Kongu. I to je bilo to u eri Zlatka Kranjčara – sjetno je promrsio Dudu.

Sjetno, jer ga Cico nije odveo na SP 2006. u Njemačkoj! Iako je bio najbolji igrač i najbolji strijelac Prve HNL! Ali, tada se Cico osvećivao Dinamu i Zdravku Mamiću zbog toga što je njegov sin Niko šest mjeseci ranije otišao iz Dinama u Hajduk i stariji je Kranjčar odlučio preko Eduardovih leđa pokazati Mamiću tko je pravi \"gazda\"! Nažalost, patio je Dudu, patila je hrvatska reprezentacija, koja u skupini s Brazilom, Japanom i Australijom nije prošla prvi krug i bio je to možda i najveći debakl naše reprezentacije na velikim natjecanjima. Uz bok onom Jozićevu na SP-u četiri godine ranije, kad nismo mogli dalje iz skupine s Italijom, Ekvadorom i Meksikom...

Kako je Eduardo proživio to ljeto 2006. godine?

- Nije mi bilo lako, svi mi želimo igrati na velikim natjecanjima. U ono vrijeme stvarno sam dobro igrao i zabijao, svi su bili uvjereni da ću ići na SP, ali ipak nisam otišao. Bio sam tužan, otišao sam odmah doma svojima u Brazil, razmišljao sam i shvatio da se u životu događaju i takve stvari, nije uvijek sve pravedno. I sigurno nisam bio prvi nogometaš koji je bio zakinut za odlazak na veliko natjecanje, a uopće nisam želio ulaziti u razloge zbog kojih nisam bio pozvan! Uglavnom, uvjerio sam sebe da nije kraj svijeta, da je vrijeme preda mnom i da ne smijem posustati i predati se. Na kraju mi je taj neodlazak na SP zapravo bio još veći motiv za dokazivanje!

Kako ste proživjeli prvu utakmicu Hrvatske na SP-u u Berlinu protiv Brazila?

- Nisam ni gledao tu utakmicu! Bio sam iznad Atlantskog oceana, vraćao sam se iz Brazila u Hrvatsku, na Dinamove pripreme! I negdje tijekom leta pilot je preko razglasa rekao da je Brazil pobijedio 1:0 pogotkom Kaké u 44. minuti iz slobodnog udarca...

Inače, Dudu je igrao u Splitu za Hrvatsku protiv Brazila godinu ranije, bilo je 1:1, Eduardo je u 50. minuti zamijenio Ivicu Olića. Nakon Kranjčara, došao je Slaven Bilić i Dudu je eksplodirao u reprezentativnom dresu, svojim nas je golovima praktički odveo na EP 2008. u Austriji i Švicarskoj! No, sudbina je htjela da preskoči još jedno veliko natjecanje, težak lom noge odvojio ga je na deset mjeseci od travnjaka!

- Praktički sam izgubio gotovo dvije godine jer su me nakon loma noge pratile i sitne ozljede koje su zapravo očekivana i normalna nuspojava u oporavku nakon tako teške ozljede. Srećom, uspio sam se vratiti, sad je s gležnjem sve u redu i najsretniji sam zbog toga što sam zdrav. Nikakve mi posebne terapije više nisu potrebne, a uopće ne razmišljam o tome na način \"što bi bilo da je bilo\". Tko zna što bi bilo da nisam slomio nogu, time se ne opterećujem. Bilo mi je dobro u Arsenalu, sad sam u Šahtaru, zdrav sam i to je, ponavljam, najvažnije.

A jeste li igrački zadovoljni u Šahtaru?

- Uvjeti su fenomenalni, klub je izvrstan, no ove sezone igram manje nego lani i zbog toga ne mogu biti potpuno zadovoljan. Istina, konkurencija je jaka, ali radim dobro i nadam se većoj minutaži u nastavku sezone.

Zanimljiv je podatak da je Šahtar klub s možda i najviše Brazilaca u Europi?

- Točno, možda ih ima više samo u nekom portugalskom klubu! I svi su Šahtarovi Brazilci vrlo dobri i odlični, Šahtar ima izvrsnu skautsku službu u Južnoj Americi i doista vrlo rijetko promaše u dovođenju Brazilaca. Recimo, od deset igrača iz Brazila koji dođu u Šahtar, barem će osam potvrditi da su s razlogom došli!

Šahtar je, inače, kupio jednog od glavnih skauta za Brazil od Porta, odnosno preoteo ga je Portugalcima, plativši ga oko tri milijuna eura godišnje, dvostruko više nego što je zarađivao u Portu! A Porto, inače, ima 250 skauta samo u Brazilu...

- Da, to je točno. Taj je čovjek bio jedan od šefova skautske službe Porta, on je u Porto doveo Hulka iz japanske 2. lige za smiješan novac! A sad ga je Zenit kupio za 42 milijuna eura...

Brazilci će navijati za nas

Vratimo se Sammiru i reprezentaciji. U Dinamu niste proveli previše vremena zajedno, samo ste šest mjeseci dijelili svlačionicu. Sammir je došao krajem studenoga 2006., a vi ste otišli u Arsenal u ljeto 2007. Niste odigrali previše utakmica zajedno?

- Ne, ali smo imali sjajan brazilski bend! Tog je proljeća u Dinamu bilo mnogo Brazilaca, uz mene su još bili Etto, Carlos, Junior, Anderson, Sammir... Nakon što smo osvojili naslov prvaka, napravili smo pravi tulum, čak smo svirali i gore na Bukovačkoj ulici, sve se treslo u ritmu sambe!

Što ste rekli Sammiru kad je došao u reprezentaciju?

- Ništa posebno. Rekao sam mu da se opusti, da se osjeća kao doma i da na treninzima daje sve od sebe. Rekao sam mu da će ga dečki sigurno dobro prihvatiti, da će biti zafrkancije itd...

Koliko Sammir može pomoći našoj reprezentaciji?

- Čim je pozvan među najbolje, znači da ima kvalitetu! Ali, ne smijemo ga opterećivati, niti očekivati da će sam riješiti neku utakmicu. Nogomet je momčadska igra, Sammir će se sigurno znanjem uklopiti u momčad i vjerujem da će nam biti još kako koristan u ovim kvalifikacijama.

Hrvatska, eto, s dva Brazilca ide prema SP-u u Brazilu 2014. godine...

- Daj, Bože, da dođemo tamo, zbog nas će sigurno i mnogi Brazilci navijati za Hrvatsku!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije