Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iako naizgled "pucaju od zdravlja"

I sportaši umiru mladi, ekstremni tjelesni napori uzimaju danak

Antonio Puerta
Foto: UESyndication/PIXSELL
1/3
10.02.2023.
u 10:57

Srce je samo u posljednjih desetak godina na utakmicama ili na treninzima izdalo stotinjak mladih i naoko potpuno zdravih sportaša. Do prije 20 - 25 godina među sportašima nije bilo toliko smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim problemima, a pogotovo ne među tako mladim igračima

Istrenirani su i često "pucaju od zdravlja", no i sportaši su samo ljudi, umiru i mladi. Posljednji slučaj talijanske skijašice Elene Fanchini, osvajačice dva mala kristalna globusa, koja je preminula u 38. godini, rastužila je sportski svijet. No, jednako teško bilo je pomiriti se s odlaskom nekih bivših sportaša poput srpskog nogometaša i trenera Siniše Mihajlovića (umro je u 54. godini od leukemije) ili našeg bivšeg vaterpolista i trenera Šibenčanina Renata Vrbičića, osvajača olimpijskog srebra iz Atlante, koji je otišao još mlađi, u 48. godini života, od posljedica srčanog udara.

A problemi sa srcem koji su završavali infarktom pokosili su i mnoge druge mlade sportaše. Krajem pretprošle godine, u prosincu, takva iznenadna smrt u jednom je tjednu pokosila čak trojicu nogometaša, među kojima je bio i naš Marin Čačić, igrač trećeligaša Nehaja iz Senja. Preminuo je samo nekoliko dana prije svog 24 rođendana. Nije se osjećao dobro na utakmici malonogometnog turnira u Gospiću. Izašao je iz igre, a potom se srušio dok je sjedio na klupi. Odvezen je u riječki KBC, no pomoći nije bilo.

Zastoj rada srca bio je koban i za egipatskog golmana Ahmeda Amina (27). Pozlilo mu je nakon treninga kad je u svlačionici pao u nesvijest. Klupski liječnici pokušali su spasiti igrača, no nisu uspjeli.

Nekoliko dana nakon toga,  za vrijeme zagrijavanja za utakmicu omanske nogometne lige između „Muscata“ i „Al Suwaiqa“ pozlilo je nogometašu Mukhaledu Al-Raqadiju. Dvadesetdevetogodišnjak je doživio srčani udar i pao na travnjak. Pomoć mu je odmah ukazana i u kritičnom je stanju prevezen u bolnicu. Na igralištu su u šoku ostali igrači obiju momčadi, suci i treneri koji su u suzama iščekivali vijesti o Al-Raqadiju. Ubrzo je i stigla, mladić je u bolnici preminuo.

Još prije je, 2007., zastoj rada srca uzrokovala smrt i 22-godišnjeg nogometaša Seville Antonija Puerte. On se najprije onesvijestio na terenu, a potom je umro u bolnici, ostavivši iza sebe tada trudnu djevojku. Mladi bosansko-hercegovački atletičar Osman Junuzović umro je 2020. u 28. godini...

Antonio Puerta Trophy Sevilla vs Roma Soccer match Sevilla F.C vs Roma during IX Antonio Puerta Trophy at the Ramon Sanchez Pizjuan stadium in Seville, Spain on Thursday 10 August 2017"n GTRES Photo: Gtres/PIXSELL
Foto: gtres/GTRES

Srce je samo u posljednjih desetak godina na utakmicama ili na treninzima izdalo stotinjak mladih i naoko potpuno zdravih sportaša. Do prije 20 - 25 godina među sportašima nije bilo toliko smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim problemima, a pogotovo ne među tako mladim igračima.

Liječnici koji se bave istraživanjem te problematike kao jedan od glavnih razloga navode ekstremne fizičke napore kojima se danas sportaši (nogometaši posebno) izlažu već od najranijih kategorija pa njihovo tijelo to jednostavno u nekom trenutku prestaje pratiti.

Zbog svega toga pooštrene su zdravstvene kontrole, pa se više ni mališani ne mogu baviti sportom bez obvezne svakogodišnje zdravstvene kontrole. To svakako valja pozdraviti, ali ostaje činjenica da i sportaši koji su potpuno zdravi, koji vode zdrav način života, zdravo jedu i vježbaju, mogu biti žrtve neočekivanih srčanih smetnji. Sportaši su danas, pa i oni mladi, pod velikim pritiskom, a ekstremni tjelesni napori mogu biti opasni jer organizam ne može biti uvijek spreman za to, ističu kardiolozi.

 

 

Komentara 11

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
11:43 10.02.2023.

Pogotovo zadnje dvije godine od početka gen-terapije, su "napori" valjda postali nadljudski koliko je mladih umrlo. U Njemackoj trenutno višak smrti iznosi 37%. Umjesto uobičajenih 2500 umiru trenutno 3500 na dan. Svakim danom "napori" očigledno rastu.

TA
Tarantula
12:46 10.02.2023.

Cijepi se i misli na druge! Nego što kažu cjepiše, da li ih je strah povećati napor?

DU
Deleted user
13:21 10.02.2023.

Danasnji Sport, Training I pritsiak radikalno Se razlikuje od amaterskog prije 10-15 godina, uz to vecina koristi dopustene I nedopustene lijekove, preparate, hormone, isto preintenzivno treniranje i premalo rekonvalescencije mogu prouzrociti nagle aritmije srca, bradikardiju! Na prvom mjestu najvise smrtnih slucajeva uzrokuju oboljenja srca I cirkulacije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije