Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvajač prve hrvatske medalje u povijesti POI-ja

Hrvatsku zastavu na otvaranju zimskih POI nosit će Bruno Bošnjak

21.02.2022.
u 11:33

Hrvatske boje u Pekingu branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima koji je prije nekoliko dana dobio pozivnicu za nastup.

Odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na otvaranju XIII. Zimskih paraolimpijskih igara 4. ožujka u Pekingu. hrvatsku zastavu nosit će snowboarder Bruno Bošnjak.

Nakon što su olimpijci napustili Peking, u glavnom kineskom gradu od 4. do 13. ožujka održat će se 13. Zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti i četvero hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Hrvatske boje u Pekingu branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima koji je prije nekoliko dana dobio pozivnicu za nastup.

Naš zastavu na svečanosti otvaranja zimskih POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara. Bošnjak je na posljednjim Igrama u Pjongčangu osvojio broncu u snowboardu, u disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

Hrvatski sportaši s invaliditetom prvi put na zimskim paraolimpijskim igrama nastupili su u Salt Lake Cityju 2002. godine, a hrvatsku zastavu na otvaranju nosio je skijaš Tomislav Zadro.

Četiri godine kasnije u Torinu na otvaranju je hrvatsku zastavu nosio alpinac Zlatko Pesjak. U Vancouveru 2010. hrvatski stijeg je nosio Mario Dadić, na ZPOI u Sočiju ta je čast pripala još jednom skijašu Dini Sokoloviću, dok je u korejskom Pjongčangu 2018. hrvatsku zastavu na otvaranju Igara nosila je skijašica Eva Goluža.

Zanimljivo, svi nositelji hrvatske zastave su do Pekinga bili alpinci što i ne čudi kada se zna da smo od 2002. do 2018. na zimskim paraolimpijskim igrama imali predstavnike jedino u skijanju. Tek u Pjongčangu imali smo predstavnike i u skijaškom trčanju i snowboardu, baš kao što će biti i u Pekingu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije