Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED

Hrvati, učite od Kostelićevih, tada će nam svima biti bolje

Ivica Ante Kostelić
22.04.2015.
u 08:43

Kostelići nisu posustali ni kada su u vrijeme Domovinskog rata i Marica i Gips ostali bez posla

Vjerojatno nitko od 550 gledatelja na premijeri dokumentarnog filma o Kostelićima, koji je prekjučer imao pretpremijeru u Zagrebu, nije uspio suspregnuti suze za vrijeme 93-minutne projekcije. Dirljiva priča o odricanju, upornosti i na kraju velikom uspjehu oduševila je, a taj dokumentarac o sportskom čudu trebali bi gledati baš svi Hrvati. Jer film nije samo priča o dvoje sportaša koji su osvojili 10 olimpijskih medalja i četiri naslova ukupnog pobjednika Svjetskog kupa te priča o obitelji koja je otpočetka imala zajednički cilj i nikada nije odustala, unatoč brojnim problemima. Film o Kostelićima zapravo ima puno dublju poruku – poruku da u životu baš ništa nije nemoguće.

Jer Kostelići nisu posustali ni kada su u vrijeme Domovinskog rata i Marica i Gips ostali bez posla, nije im smetalo ni to što zbog neimaštine moraju spavati u šatorima na skijalištima. Nije im na put stalo ni to što su Ivica i Janica polovicu karijere provodili u klinikama. Snalažljivi Gips iz svake je teške situacije pronalazio izlaz pa, primjerice, kada ne bi imao novac za benzin plaćao ga je sponzorskim skijama.

Obitelj Kostelić dokazala je da u životu nikada ne treba odustati. Oni se nikada nisu opravdali frazama: "Bez podrške smo institucija i države". A zamislite, HOO je svojedobno Ivicu proglasio neperspektivnim te mu ukinuo pomoć! Ali Gips je svejedno rekao: "Nama je Hrvatska ustvari dala puno, taj sportski duh i sportsko okruženje potrebno za uspjeh".

Ni nedostatak snijega nije im bio alibi jer oni su taj nedostatak nadoknađivali spartanskim načinom treniranja na Mljetu, metodama koje je mogao izmisliti samo Gips. Ima onih koji će mu zamjeriti te spartanske metode, no tko smo mi da sudimo. Jer taj čovjek stvorio je deset olimpijskih medalja, a Hrvatima je priuštio nebrojeno puno sretnih trenutaka. A Janica i Ivica uvijek su svoje uspjehe dijelili s narodom, njima je nacija uvijek bila svetinja. Kao i obitelj. I zato nam svima trebaju biti primjer. Iz njihova puta svi možemo samo naučiti.

>> Glamurozna pretpremijera: Film o obitelji Kostelić pogledali premijer Milanović, Severina, braća Mamić...

Komentara 7

MA
MagnusJohnson
08:47 22.04.2015.

Ledinski, i vi novinari možete puno toga naučiti. Sljedeći put kad vam dođe netko da vam plati nečije reklamiranje, onda samo recite NE! Previše je plaćeničkih tekstova u našim medijima, a najviše upravo u Večernjem čiji novinari od toga dobivaju drugu plaću. I pritom ne mislim na Kosteliće, legendarnu obitelj koju nitko neće moći zasjeniti.

Avatar Bakunin
Bakunin
10:28 22.04.2015.

Poruka je trebala glasiti..Janezi učite od Hrvata kako se u zemlji bez snijega i uvjeta za skijanje za 15 godina osvoji sve u tom sportu! P.S. Naravno taj apel upućen našim dragim Sosedima nema smisla jer ipak da bi postigaoao neki rezultat moraš imati i talenat za sport!

Avatar germanikus
germanikus
09:59 22.04.2015.

EUJanez...odličan ti je komentar i posve u skladu s inteligencijom jednog Slovenca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije