Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN VULIĆ

Hajdukovac je bio kapetan francuskim legendama: Vrpcu mi je predao Deschamps

FRA, UEFA Nations League, Frankreich
Foto: EXPA/ Pressesports/ Franck Faugere
1/4
06.06.2022.
u 17:09

- Francuzi se moraju oporaviti od svoga šoka protiv Danaca. Ovo je situacija "šok na šok", a dolazi nam u natjecanju u kojemu je nogomet pomalo izgubio draž i koje iz igrača teško može izvući maksimum.

Može se sastaviti cijela momčad od bivših Hajdukovih igrača koji su bili zvijezde u Francuskoj: Subašić (Monaco) – Zo. Vujović (Bordeaux, Cannes, Nica), Primorac (Lille, Cannes), Vulić (Nantes), Cukrov (Toulon) – Asanović (Metz, Cannes, Montpellier), Andrijašević (Monaco), Slišković (Marseille) – Zl. Vujović (Bordeaux, Cannes, PSG, Sochaux, Nica), Bokšić (Cannes, Marseille), Šurjak (PSG).

Imamo i pričuve: V. Runje (Marseille), Grbić (Lille), Bašić (Bordeaux), D. Bradarić (Lille), Perišić (Sochaux), Pašalić (Monaco), Mornar (Rennes), Kozniku (Cannes, Le Havre, Bastia)...

Prvi trofej PSG-a

Jedna od najvećih Hajdukovih zvijezda u Francuskoj bio je Ivica Šurjak, u sezoni 1981./1982. nogometaš Paris St. Germainea. Šurjak je bio prvi Hrvat u tom velikom francuskom klubu, pritom i dio povijesti PSG-a, kluba osnovanog tek 1970. godine.

– Mi smo PSG-u u toj sezoni donijeli naslov pobjednika Kupa, što je bio prvi trofej u povijesti kluba – kazao nam je Šurjak, koji je bio strijelac u raspucavanju jedanaesteraca u kojemu je PSG svladao St. Étienne za koji je igrao Michel Platini.

– Kako su me prihvatili navijači? Kada igraš dobro, znaš da te cijene. Zvali su me "Suržak''. Pamtim primanje kod tadašnjeg gradonačelnika Pariza Jacquesa Chiraca, a nakon osvajanja Kupa primio nas je i tadašnji francuski predsjednik François Mitterrand. U PSG-u sam ostao samo jednu sezonu i prešao u Udinese, takva su bila vremena, igrati u talijanskoj ligi bila je stvar prestiža. Na odlasku sam Parižanima preporučio svoga suigrača iz reprezentacije Safeta Sušića, koji je s PSG-om ostvario fantastične dosege – dodao je Šurjak.

Nekadašnjem igraču Nantesa Zoranu Vuliću nabrojili smo imena bivših Hajdukovih igrača koji su se proslavili u Francuskoj. Uslijedio je i dodatak:

– Razlika između svih ostalih i mene je što sam ja jedini u francuskom klubu bio kapetan. Pazite, u to vrijeme u Nantesu su bili Karembeu, Desailly, Makelele i Burruchaga, a ja sam kapetansku vrpcu dobio nakon odlaska Deschampsa, u svojoj drugoj sezoni u Nantesu, kada sam već bio svladao francuski – kaže Vulić, koji je 1993. godine s Nantesom bio poražen u finalu Kupa 0:3 od PSG-a i u toj utakmici dobio crveni karton.

03.06.2022, Stade de France, Saint Dennis, FRA, UEFA Nations League, Frankreich vs Dänemark, Gruppe A1, im Bild kounde (jules), saliba (william), cornelius (andreas), lloris (hugo) (1-2) // during the UEFA Nations League group A1 match between France and Denmark at the Stade de France in Saint Dennis, France on 2022/06/03. EXPA Pictures © 2022, PhotoCredit: EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon *****ATTENTION - for AUT, SLO, CRO, SRB, BIH, MAZ, POL only***** Photo: EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon/EXPA
Foto: EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon

– Ja sam 1991. godine trebao ići u PSG umjesto Safeta Sušića, to je već bilo načelno dogovoreno, no u PSG tada je došao portugalski trener Artur Jorge i doveo trojicu Brazilaca. Tada me menadžer Milan Ćalasan odveo u Nantes. Bilo mi je lijepo u Francuskoj, igrao se lijep nogomet, svidjeli su mi se treninzi u kojima se samo radilo s loptom – nastavio je Vulić.

Okrenuli smo se poljudskom spektaklu s Francuzima. Mogu li se naši nabrzinu oporaviti od šoka koji su im priredili Austrijanci, pitamo Vulića.

– Pa i Francuzi se moraju oporaviti od svoga šoka protiv Danaca. Ovo je situacija "šok na šok", a dolazi nam u natjecanju u kojemu je nogomet pomalo izgubio draž i koje iz igrača teško može izvući maksimum – kaže Vulić.

Ali, kada igra reprezentacija, igrač mora biti na najvišoj razini. Ona ne dopušta ležerniji pristup?

– Slažem se, nema alibija kada igraš za reprezentaciju. Njezin kult treba njegovati i ne dopuštati da se on urušava. Ali opet, svi smo od krvi i mesa, pomislimo samo kako je tim dečkima, na primjer Modriću i Brozoviću, koji su odigrali toliko utakmica. Na njih ipak treba pripaziti, nadati se da nitko neće doživjeti ozljedu u ovoj fazi sezone – nastavlja Vulić.

Francuzi su veliki favoriti?

– Mi ćemo na njih biti maksimalno nabrijani i svjesni da nam se ne smije ponoviti Austrija. Hrvatska još uvijek ima kvalitetu s kojom se može nositi s bilo kojom reprezentacijom svijeta, pa i sa svjetskim prvakom – zaključio je Vulić.

Od svih bivših hajdukovaca prvi naslov prvaka u Francuskoj osvojila su braća Zoran i Zlatko Vujović, s dvostrukom krunom u dresu Bordeauxa u sezoni 1986.1987., dok je Danijel Subašić bio prvak Francuske s Monacom 2017., a Alen Bokšić prvak Europe s Marseilleom 1993. i najbolji strijelac francuskog prvenstva.

Peršićev Sochaux

Jedan od aktualnih vatrenih nije se previše usrećio u Francuskoj. Ivan Perišić golobrad je sa 17 godina iz Hajduka prešao u Sochaux. Zanimljivost je kako su tog ljetnog dana u Split privatnim zrakoplovom na razgovor s Ivanom i njegovim ocem i menadžerom Martićem došli trener Sochauxa Alain Perrin i sportski direktor kluba. Tada uopće nije bilo planirano da Perišić prijeđe u Sochaux, ali odluka je bila donesena u roku od dva sata i Ivan je istim tim privatnim zrakoplovom bio odletio u Francusku na potpis ugovora. Hajduk je inkasirao 360.000 eura, a Perišiću se piše da je za bijele nastupio u samo tri prijateljske utakmice.

U Sochaux je igrao smo za drugu momčad pa je u siječnju 2009. godine prešao u belgijski Roeselare, u kojemu je doživio prvi pravi uzlet karijere.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

>>> Navijačka atmosfera uoči utakmice Hrvatske u Ligi nacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije