Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUNIORSKI ALL-STAR

Europi se u Lilleu predstavili hrvatski dragulji Zubac, Žižić i Slavica

Juniorski All Star
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/11
18.09.2015.
u 19:51

– Kada sam gledao kako tonemo protiv Češke, bilo mi je jako žao i poželio sam da nekako mogu ući na teren i pomoći – kazuje 214 cm visoki Ivica Zubac

Kad nam na Eurobasketu već nema naših najboljih seniora, za utjehu nam je to što su u Lilleu nastupili njihovi nasljednici, talentirani 18-godišnjaci za koje se nadamo da će postati ono što sadašnji reprezentativci nisu – pobjednici.

U juniorskoj All-Star utakmici Hrvatska je, uz Francusku, imala jedina tri igrača razvrstana u Crvenu i Crnu momčad. Tako se i dogodilo da su jedan protiv drugog igrali centri Ivica Zubac (Crveni) i Ante Žižić (Crni) kojem je društvo u sastavu pravio krilo Nik Slavica. Sva trojica započela su utakmicu u petorkama, što govori o procjeni njihova potencijala, a tijekom susreta pojavio se i rivalitet pa se Zubac "narugao" Slavici nakon što je zakucao preko njega.
–  Čekao sam to dosta dugo jer Nik se uvijek naruga kada bilo što napravi. Sada ću ga zezati – veselio se Zubac.

– To je prvi put da mi je zakucao u facu, no ja ću to njemu već vratiti – odgovorio je Slavica.

Sva trojica igrači su Cibone, a nijedan drugi klub u Europi ovog trenutka u tom godištu nema toliko dragulja.

– Cibona je dobila i iskoristila priliku da se na ovoj pozornici brendira kroz mlade igrače – ustvrdio je Nenad Slavica, igrač Šibenke iz njenih najslavnijih dana, inače otac Nika Slavice.

Utakmica je bila i izlog za skaute najjačih europskih, ali i NBA klubova jer su im servirani kandidati za draft 2016. i 2017. No, njima je i otprije bilo poznato što ovi igrači mogu, pa su tako i jučer vidjeli nešto od Slavičina atletizma, Zubčeva razumijevanja igre, ali i Žižićeve centarske energije. 

– Više volim igrati natjecateljske nego revijalne utakmice, jer onda se više igra za momčad, a ovdje svatko više igra za sebe – primijetio je Žižić koji je upisao 11 koševa i pet skokova.

Slavica je pak bio najbolji strijelac u prvom dijelu, ali je stao na tih 11 koševa jer je nakon velikog odmora igrao samo četiri minute. No, zato se razigrao Zubac koji je svih svojih 14 koševa (6 skokova) postigao u nastavku. Svjestan da ga već mjerkaju NBA skauti, Zubac ističe:

– Vidim da naša javnost dosta dogovori o podmlađivanju reprezentacije, a kada dođe moje vrijeme ja ću sve dati za hrvatski dres. Kada sam gledao kako tonemo protiv Češke, bilo mi je jako žao i u tom trenutku htio sam izaći na teren i pomoći.

Priču o podmlađivanju pažljivo prati i Slavica koji najavljuje:

– Moramo izgraditi pobjednički mentalitet, a jesmo li mi taj naraštaj, to ćemo vidjeti za nekoliko godina. Igrati za najjaču vrstu moja je velika želja i ja se nadam da ću već iduće ljeto sa seniorima ići na pripreme i da ću za dvije godine biti u sastavu, pa bio i vodonoša.

Svoj trojici teško je palo što za svog trodnevnog boravka u Lilleu nisu imali za koga navijati.

– Imamo tri NBA-evca i još niz odličnih igrača i teško mi je bilo kada sam vidio juniore iz Srbije i Španjolske kako se vesele i bodre svoje, a na parketu nema moje reprezentacije. Sada svi očekuju da ćemo mi mlađi morati to preuzeti. Nadam se da će se Hrvatska za dvije godine dignuti na višu razinu i da će to i nama olakšati ulazak – govorio je Žižić kojeg su novinari jučer najduže zadržali u miks zoni u kojoj se pak dosta govorilo o tri sjajna hrvatska klinca.

>> Ante Tomić u reprezentaciji postaje žrtva sustava igre i mogućnosti svojih braniča

Komentara 4

SL
stipe.lasic11
20:46 18.09.2015.

Imamo najvise igraca isto kao i francuska zamisli da imamo stanovnika upola ko francuska hahah sta bi talenata izbacivali

JS
John_Smith
00:52 19.09.2015.

ajmo momci jako jako raditi i biti pametan... i kad je pravo vrijeme, gristi i biti drzak i pametan kao Paul Gasol jučer protiv Francuza...

DU
Deleted user
08:06 19.09.2015.

ne pretjerujte,i ukić,žorić&comp.bili su dragulji i...??kur....pustite dicu da rastu i razvijaju se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije