Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVAT NA CIJENI

Real Madrid prodaje Ronalda, ali ne i Modrića jer je 'pola momčadi'

Cristiano Ronaldo i Luka Modrić
Foto: Beatriz Guzman/UESyndication/PIXSELL
21.04.2015.
u 20:03

Posljednji su mjeseci pokazali da je mnogo veća razlika između Reala sa i bez Modrića, nego sa i bez Cristiana, piše tjednik Max.

Real Madrid već je započeo obnovu. Predsjednik Florentino Pérez doveo je nekoliko zvučnih pojačanja, zavjetovao se da nikome neće povisiti plaću i izrazio spremnost na razmatranje ponuda za bilo kojeg svojeg igrača, piše tjednik Max. Da, uključujući i Cristiana Ronalda (30). Za razliku od Portugalca, Luka Modrić jedan je od onih s najmanjim izgledima da na ljeto napusti Bernabéu.

Cristiano Ronaldo dosegao je kvotu od 301 gola za Real u svim natjecanjima. Alfredo Di Stéfano udaljen je samo šest golova i dostižan već u svibnju. Najbolji klupski strijelac u povijesti, Raúl González, odmiče za 22 gola te bi ga CR mogao dohvatiti do kraja godine. Mogao bi, ali neće. U međuvremenu će napustiti Madrid u potrazi za novim izazovima.

Cristianov je učinak u Realu fantastičan. Legendarni Di Stéfano, kojeg svjedoci nazivaju najpotpunijim igračem svih vremena, postigao je svojih 307 pogodaka u 11 sezona. Učinak bi mu bio veći da se u njegovo vrijeme igralo jednako puno utakmica kao danas, no CR ima bolji prosjek: preko jednog pogotka po utakmici u usporedbi sa 0,78 Di Stéfanova.

Raúlov je prosjek ispod pola gola po utakmici, no Madriđanin je nastupao u Realovim seniorima 16 godina, dovoljno za "nabijanje" statistike. Sumnjamo da će motiv hvatanja Raúlova rekorda igrati ikakvu ulogu u Cristianovim planovima, a još će manje na to obraćati pažnju predsjednik Florentino Pérez.

Oproštaj se primakao

Naime, ljeto 2015. bit će idealan trenutak za rastanak kraljevskog kluba i njegove perjanice. Na pola puta do 31. rođendana, Portugalac će se približiti vremenu kad će mu učinak početi opadati, no još će biti među najkomercijalnijim nogometašima na svijetu. Želi li Pérez naplatiti rekordnu odštetu za prodaju (nekadašnjeg) miljenika, ne bi smio čekati još jednu godinu. Tko zna što se može promijeniti do srpnja 2016.?

Ovog će ljeta četiri od najbogatijih i najrastrošnijih klubova dovesti barem po jedno spektakularno pojačanje, na kakva su navikli navijače. To su Manchester United, s trenutačno najvećim proračunom za pojačanja, i tri "naftaša": Manchester City, Chelsea i Paris SG.

Znakovita CR-ova šutnja

Ne spominjemo Bayern, koji tradicionalno nije rastrošan, ni Barcelonu, ne samo zato što zbog kazne ne smije kupovati igrače do siječnja nego zato što Real ne bi nikad prodao najsjajniju zvijezdu Barci. Sva će četiri spomenuta kluba raditi na otkupu Cristianova ugovora, a manchesterski divovi i PSG vjerojatno su već krenuli u akciju.

CR je u nekoliko navrata dao do znanja da mu ne bi bilo mrsko vratiti se u momčad u kojoj se proslavio, a njegova spremnost na selidbu ojačala je otkad je doznao da su mu Florentino i suradnici zamjerili niz sitnih incidenata zadnjih mjeseci.

Portugalčeve su geste i grimase predmet osude i podsmijeha čak i madridskog, Realu sklonog tiska.

Ne radi se samo o neslavnoj rođendanskoj proslavi sat nakon 0:4 na Calderónu. Tijekom nedavnog clásica izazvao je gledatelje uhvativši se za spolovilo. Ponekad ljubomorno ne slavi pogotke suigrača, šalje im prijekorne poglede kad mu ne dodaju loptu, a sucu prigovara prstom ako mu je uskraćen jedanaesterac.

“Češće se mršti nego degustator octa”, napisao je Luis Miguel González u El Confidencialu.

Po španjolskim medijima, njegova najava da neće davati izjave do kraja sezone uvjerljiv je signal da nešto skriva od javnosti. Početkom travnja utrpao je rekordnih pet pogodaka Granadi, ali ni tada se nije smilovao medijima, čak ni službenim Realovim novinarima. Zašto bi takav pjetlić koji se voli razmetati svojim dostignućima propustio priliku da još jednom naglasi svoju veličinu i usput uživa u zadivljenim pogledima predstavnika sedme sile?

“Šutnja omogućuje Cristianu da izbjegne nezgodna pitanja o zvižducima koje mu ponekad posvećuje Bernabéu i o svojoj budućnosti”, smatra kolumnist Javier Matallanas.

Florentino nikad nije osobno simpatizirao Cristiana, koliko je god sretan zbog njegova sportskog i komercijalnog učinka. Prošlogodišnji pregovori o povišici s igračem i njegovim menadžerom Jorgeom Mendesom bili su iscrpljujući i neugodni. Nova okolnost vezana za Cristiana koja je uzrujala gazdu tiče se njegove popularnosti na društvenim mrežama.

Predsjednik stišava pobunu

Florentino se razljutio doznavši od svojih suradnika da CR na Facebooku ima za 20 milijuna više sljedbenika nego klub Real Madrid. Predsjednik smatra da nijedan igrač ne smije biti iznad najvećeg kluba 20. stoljeća pa priprema “sportski tsunami”, kako je Florentinov plan nazvao El Confidencial, citirajući neimenovanog dužnosnika.

Jedan od Florentinu mrskih veterana je Sergio Ramos, koji je nedavno izrazio nezadovoljstvo uvjetima pod kojima igra u Realu. Predsjednik nije mogao vjerovati čuvši da 29-godišnjem Andalužaninu nije dovoljno 5,5 milijuna eura neto godišnje, plus do 3,5 milijuna bonusa ovisno o nastupima i trofejima.

Iker Casillas nije među omraženima, ali predsjednik već pregovara o njegovu transferu ovog lipnja. Veliki će vratar dobiti sve plaće koje bi zaradio kad bi odradio do kraja ugovor do sredine 2017. plus nagradu od 3,5 milijuna. Marca procjenjuje da će umjesto Casillasa na Bernabéu sletjeti David de Gea iz Manchester Uniteda, Bernd Leno iz Leverkusena ili Hugo Lloris iz Tottenhama.

Real je počeo osvježavati momčad u zimskom prijelaznom roku, kada su stigla dvojica igrača. Lucas Silva (22) doveden je za 15 milijuna iz Cruzeira, no pao je u drugi plan pošto se Modrić oporavio. Norvežanin Martin Ødegaard (16) savršen je tehničar koji se dobro uklopio u Realovu drugu momčad i u čiju sjajnu karijeru nitko ne sumnja.

Luka je pola momčadi

Na ljeto će im se pridružiti još dvojica već potpisanih igrača: desni branič Porta, Brazilac Danilo (23), čija je odšteta iznosila 31,5 milijuna eura, i Mallorcina polušpica Marco Asensio (19), težak 3,7 milijuna. Razumije se, to je samo početak vala prinova koje će uskoro zakoračiti na slavni stadion.

Ali, ništa se od opisanog meteža ne odnosi na Modrića, kojeg Marcin Juan Castro ocjenjuje nezamjenjivim. “Nemoguće je da Luka ode. On je pola Realove momčadi. Fiksni prvotimac”, rekao nam iskusni kolumnist. Nikakvo čudo, jer posljednji su mjeseci pokazali da je mnogo veća razlika između Reala sa i bez Modrića, nego sa i bez Cristiana.

>>Tekst je objavljen u sportskom tjedniku Max!

>> Luka Modrić izabran u najbolju momčad Primere u ožujku!

>> Cristiano Ronaldo u ovoj sezoni zabio više nego 53 kluba

Komentara 12

MA
MagnusJohnson
08:01 22.04.2015.

Ozren Podnar na SMS-u ima Florentina Pereza koji je njega ekskluzivno obavijesti da je 30-godišnji Roni na prodaju. Perez mu uzvratio: "Ali Ozrene, znam da ti sve znaš, talent si za novinarstvo kakvog nismo imali prilike upoznati, ali ne možemo Ronija samo tako prodati", no samouvjereni stručnjak Ozren Podnar odgovara: "Flo, legendo, nemaš beda, Ozi zna što priča, ne moje čekat 2016-tu, sad prodaj Ronija dok još možeš na njemu nešto zaraditi".

MC
mcqueeen
09:15 22.04.2015.

Ronalda nije bilo mjesec dana Real je gazio sve pred sobom, ukljucujuci pobjedu nad Barcelonom u finalu kupa. Nema Modrica ne mogu doslovno pobjedit niti jednu solidniju ekipu...

Avatar Bakunin
Bakunin
10:14 22.04.2015.

EUJanez.....odličan ti je komentar i posve u skladu sa tvojom inteligencijom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije