Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravnik i profesor u čudu

Članovi smo Dinama, nikad kažnjavani, a klub nam je zabranio ulazak!

04.12.2014., Zagreb - Luka i Aleksandar, navijaci Dinama koji imaju zabranu ulaska na stadion iako nikada nisu bili osudjivani.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
07.12.2014.
u 12:28

– Ne znam zašto sam na crnoj listi, ne znam tko me na nju stavio, a još manje znam koliko će mi dugo biti uskraćeno pravo odlaska na tribinu. Tražio sam pismenim putem od MUP-a da provjeri jesam li kategoriziran u neku od spornih kategorija navijača, no odgovor nisam dobio

Iza prozorčića na zagrebačkoj Maksimirskoj cesti gdje se prodaju ulaznice za sjevernu tribinu Dinamova stadiona, blagajnice sve češće ponavljaju kupcima:

– Dečki, nažalost, ne mogu vam prodati ulaznice. Na listi ste... – govore navijačima plavih prodavačice vraćajući im osobne iskaznice, koje pri kupnji valja pokazati.

– Pa kako, gospođo? Ne razumijem, u čemu je problem? Kakvoj listi? – čude se nogometni kibiceri.

– Pitajte u klubu... – odgovaraju im blagajnice sliježući ramenima.

Isti dijalozi odvijali su se i prije derbija Dinamo – Hajduk ispred kućica za prodaju karata na Borongaju. Tada je, podsjetimo, i dijelu navijača splitskog onemogućen ulazak na stadion odnosno kupnja ulaznica jer su također bili na listama nepoželjnih, a Hajduk je odlučio zbog toga bojkotirati derbi. Taj izbor poželjnih i nepoželjnih gledatelja, bilo navijača plavih ili bijelih, pokrenuo je lavinu nezadovoljstva stanjem u hrvatskom nogometu, prosvjedovalo se prošli vikend na splitskoj rivi, a zbog zabrana ulaska na stadione, tj. crnih lista pitanja je sve više. Mnogi nemaju službenu zabranu, a da ne mogu na stadion doznaju od – prodavačica ulaznica.

Pronašli smo neke Zagrepčane koji su se našli na tim listama, kako tvrde, ni krivi ni dužni. Jedan od njih je Luka Gojčeta (30), profesor povijesti u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi, a za mišljenje pitali smo i stručnjake.

– Ne znam zašto sam na crnoj listi, ne znam tko me na nju stavio, a još manje znam koliko će mi dugo biti uskraćeno pravo odlaska na tribinu. Tražio sam pismenim putem od MUP-a da provjeri jesam li kategoriziran u neku od spornih kategorija navijača, no odgovor nisam dobio. Nisam član Bad Blue Boysa, običan sam navijač Dinama, a na utakmice odlazim od kraja devedesetih. Nikad nisam bio kažnjavan – kaže Gojčeta te dodaje:

– Pokušao sam kupiti ulaznice za domaće utakmice Dinama protiv Red Bulla i za derbi s Hajdukom, ali nisu mi ih željeli prodati. Pokazao sam i potvrdu o nekažnjavanju, ali nije ni to pomoglo. Uputili su me da odgovore pronađem u klubu, a tamo su se pozvali na Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, članak 32. stavak 7. – kaže Gojčeta.

Spomenuti članak kaže da organizator može odbiti prodati ulaznicu osobama za koje raspolaže saznanjima da su se prije protupravno ponašale.

– Neslužbeno sam doznao da je Dinamo nakon utakmice s Osijekom sve koje su bili na sjevernoj tribini uvrstio na crnu listu. Radi li se o kolektivnoj krivnji svih koji su to popodne bili na tribini? Navodno se radi o 900 do 1000 ljudi. To je jedino objašnjenje koje zasad imam... Vjerojatno bih, da sam utakmicu Dinamo – Osijek gledao na zapadnoj tribini, a ne na sjevernoj, danas mogao na stadion. Prije svega, zanima me kako može doći do takve situacije u civiliziranoj zemlji s parlamentarnom demokracijom i zemlji članici Europske unije? Smatram da se time evidentno krše građanska prava i da treba od policije zatražiti objašnjenje što se događa – dodaje profesor Gojčeta.

Bio sam 40 godina na tribini

Jedan zagrebački pravnik (Aleksandar, 53) našao se u istoj situaciji, ni on ne može na domaće utakmice Dinama te tvrdi da mu nije jasno što je tome razlog.

– Članovi smo kluba bez prava glasa, a sada i navijači kluba bez prava navijanja – ustvrdio je te dodao:

– Na maksimirski stadion dolazim od 1974. godine, još od osnovne škole. Nikad nisam bio prva ekipa BBB-a, niti sam danas, a posljednjih se 40 godina veselim zbog uspjeha, te tugujem zbog plavih. No, nakon utakmice s Osijekom, koju sam gledao na sjevernoj tribini, našao sam se na popisu nepoželjnih. Nikad nisam evidentiran, čak ni za prolazak kroz crveno svjetlo. Kamoli da sam procesuiran ili osuđen.

– Duboko me vrijeđa kada me se kao navijača i člana kluba naziva "ulicom", jer ja to nisam zaslužio. Ni obrazovanjem, ni biografijom, a ni kućnim odgojem. Nemam ni obrazac ponašanja društvene skupine koja se kolokvijalno naziva ulicom, niti imam takav rječnik... – dodaje navijač kojeg zovu Dinamov deda.

Koje je rješenje, pitamo navijače s kojima smo razgovarali.

– Rješenje je promjena loše pisanog zakona, no ni to nam ne garantira da će nas vratiti u kategoriju poželjnih na tribini – kažu nam navijači.

Pitali smo i stručnjake kako riješiti problem. Mišljenje odvjetnika Davorina Karačića, koji često pred sudovima zastupa navijače, sljedeće je:

Čista glupost

– Dinamo generalizira i kaže da su doslovno svi koji su se našli na sjevernoj tribini maksimirskog stadiona na utakmici Dinamo – Osijek bacali baklje ili se na drugi način protupravno ponašali, pa su tako svi oni huligani. Ne postoji nešto što se zove kolektivna krivnja, svuda pa tako i na sudu ocjenjuje se protupravno ponašanje u odnosu na pojedinca, pa je razmišljanje i djelovanje odgovornih osoba GNK Dinamo na način na koji oni tumače Zakon čista glupost. Kao da smo se vratili u doba komunizma, u 1946.

Karačić naglašava da je problem u Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, prema kojem ne postoji sankcija da se klub kazni ako nekome neutemeljeno ne proda ulaznicu, odnosno, deklarira ga kao huligana i odmetnika, što takvim ponašanjem klub direktno čini. Tada se cijela materija sa Zakona seli na područje građanskog prava.

– Mijenjanje zakona najbolje je rješenje, ako zakonodavac vodi računa o malom čovjeku, a ne o moćnicima. Da sam ja na mjestu pojedinih navijača kojima nije prodana ulaznica, s obzirom na okolnosti, primjerice, ako je djelatnik na prodajnom mjestu odbio prodati ulaznicu pred još mnoštvom ljudi koji su onda o meni mogli pomisliti da sam zaista kriminalac, a nisam ni kriv ni dužan, podnio bih Općinskom građanskom sudu tužbu za naknadu neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti. A osobe koje su npr. doputovale u Zagreb te koje zaista nisu nikad imale problema sa zakonom, pa se tako nisu ni mogle osnovano naći na crnoj listi i koje nisu imale ni saznanja da ih je netko stavio na takvu listu, imale bi pravo i na naknadu imovinske štete u obliku troškova dolaska – kazao je odvjetnik Karačić.

Njegovo mišljenje dijeli i poznati zagrebački odvjetnik Branko Šerić. I on se pita odakle organizatoru informacija da su se sve osobe koje su bile na određenoj utakmici protupravno ponašale ako nisu na policijskoj ili sudskoj crnoj listi.

– Mislim da je takva odluka protuustavna i ograničava osnovna ljudska prava. Unatoč famoznom članku zakona koji organizatoru omogućava da odbije prodati ulaznicu, takvo što ne bi se smjelo dogoditi u uređenoj pravnoj državi – istaknuo je odvjetnik Šerić.

>>Dinamo priznao da bez znanja policije sastavlja 'crnu listu'!

>>Armada poslala pismo Borovcu: Zašto Zdravko Mamić nije na crnim listama?

>>Ravnateljstvo policije: Mi smo poslali popis, ali Dinamo može i mimo njega zabraniti ulazak

Komentara 132

FI
Fisherman
13:29 07.12.2014.

Jedan se preziva Gojčeta u navijackim krugovima zvan Gojko, a drugi zove Alexandar ili kako ga svi znaju Aco. Znam ih sa tribine.I izmedu ostalog se drece na tribini skupa snama - pili smo pelina,pusili trave,najvise volimo Mamica bez glave.. Ako to nije vrijedanje i pozivanje na nasilje onda neznam sto je. To sto nisu kaznjavani nista neznaci-evidentirani su preko videonadzora i klub im je zabranio kupnju ulaznica na sto ima puno zakonsko pravo. I kome sad tu nesto nije jasno osim novinarima,ali njima ionako treba malo duze.

MH
martin.horvat.562
14:01 07.12.2014.

Bosanski Srbin Jovanović angažirao kamenjare dalmatinske srpskog porijekla kao Grčić da vrijeđaju Mamića, ma šic trolovi u Srbiju i Pelagićevo otkuda se dovukao Jovanović.

DI
dinol
13:28 07.12.2014.

Oro degutantno , neobjektivno blacenje GNK dinama od strane medija je sve ociglednije. Ako se dogodila greska onda ce se sigurno ispraviti u ovom aktualnom slucaju. Ali poruka autora clanka je da nevini, kulturni i strastveni navijaci ne mogu na stadion ?? Ekcesi "navijaca " u Dugopolju, Milanu, vulgarno skandiranje tkz BBB (cigane, HNS pe...., itd)iz neobjasnivog razloga nisu dovoljno interesantni za vecinu novinara. Pitanje je zar su skoro svi urednici pristrani navijaci Hajduka ili clanovi ZZD.?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije