Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN PROBLEM

Dinamo priznao da bez znanja policije sastavlja 'crnu listu'!

Maksimir navijači
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
01.12.2014.
u 17:38

– Nismo vezani nikakvim prethodnim odobrenjem policije – rečeno nam je u klubu

Dinamo je pod pritiskom javnosti, navijača i medija ipak popustio i priznao da sam sastavlja famozne "crne liste". Nažalost, konkretan odgovor o tome koliko je ljudi na toj listi i kako su došli do podataka osoba koje policija nikad nije kažnjavala ili evidentirala, nismo dobili.

 – Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka ne možemo se odrediti o tome tko se nalazi u našoj zbirci podataka o osobama kojima temeljem članka 32. stavak 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima imamo obvezu ne prodati ulaznicu za sportsko natjecanje koje organiziramo – odgovoreno je na pitanje o tome koliko se osoba nalazi na "crnoj listi".

Otprilike se zna da je 800 navijača dobilo zabranu ulaska na stadion prije RB Salzburga jer su se protiv Osijeka 26. listopada nalazili na sjevernoj tribini, s koje su se čuli povici kontra Zdravka Mamića i vodstva kluba.

O načinu i zakonskoj osnovi prema kojoj uvode takve "nepoćudne" osobe u zbirku podataka, objasnili su već otprije poznatim argumentima.

– Mi kao organizatori, prema stavku 7. tog članka imamo dužnost odbiti prodati ili dodijeliti ulaznicu za određeno natjecanje osobi za koju raspolažemo saznanjima o ranijem protupravnom ponašanju. Isto tako, dužni smo poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor sportskog objekta toj osobi. Pojam "raspolaganje saznanjima o ranijem protupravnom ponašanju" nije vezan činjenicom je li nekoj osobi izrečena zaštitna mjera ili mjera opreza jer je postupanje prema takvim osobama regulirano stavcima 5. i 6 istog članka. Izvori tih saznanja nisu niti trebaju biti ograničeni samo na redarstvene vlasti i pravosudna tijela te nisu vezani niti uz činjenicu da li je protiv neke osobe podnesen optužni prijedlog za neki od prekršaja – kazali su nam u Dinamu.

Najzanimljiviji je dio o tome kako dolaze do saznanja, čime klub ne samo da čini posao policije nego i pravosuđa.

– Do takvih saznanja, mi kao organizatori sportskog natjecanja možemo doći vlastitim zapažanjem, prvenstveno sustavom stadionskog videonadzora ili primjenom zakonskih ovlasti koje ima ustrojena redarska služba. U primjeni ovog stavka postupamo samostalno i nismo vezani nikakvim prethodnim odobrenjem policije – stoji na kraju objašnjenja o tome kako se sastavljaju "crne liste'"

Slučaj Mislava Jukića govori nam da u Dinamu do osobnih podataka dolaze sumnjivim metodama, ali time bi se trebale pozabaviti nadležne institucije ili bi tužbu morao podići oštećeni navijač Hajduka. Naime, Mislav Jukić u policiji nije evidentiran čak ni kao počinitelj prometnog prekršaja, zato se do njegovih podataka nije moglo doći "regularnim" putem. A to je najmanje jedan takav primjer...

>> Armada poslala pismo Borovcu: Zašto Zdravko Mamić nije na crnim listama?

>> Za naš Dinamo: Nažalost, sve anomalije dolaze iz našeg kluba. Sramimo se!

>> Zdravko Mamić: Neodigravanje derbija najdrskiji je potez u povijesti!

Komentara 164

BA
bajbok11
17:59 01.12.2014.

Ako se dereš: ubit ćemo,zaklat ćemo, gazi, razvali, pjevaš o silovanju kćeri, majke, pjevaš kako tučeš policiju i prijetiš im ubojstvom onda se nemoj čuditi da ti je ime na listi i da ti netko ne želi dozvoliti da to ponovno činiš iako te je policija trebala odavno zatvorit.

PP
pcelarko.pcelic
18:28 01.12.2014.

Znaći : Hajduk ili Dinamo organiziraju utakmicu npr Uefa lige i za vrijeme utakmice navijaći bacaju baklje , huću crncima ili pjevaju ustaške pjesme ! E to mi je jasno ali ima ali Uefa pošalje kaznu klubu ??!!! E to mi baš nije jasno ? Navijaći mogu na tekmu , nema crnih ni nikakvih lista i onda oni naprave svinjariju a njihov voljeni klub ( ma koji to bio ) plača kazne !!??? E to mi baš nije jasno ? E a i gdje je tu Šuker u toj prići ?? Dobro Mamić se je zamjerio novinarima moralistima ali i on mi je u toj prići u magli . Ja sam navijao na sjeveru za Dinamo i pjevao onu , ih zvezdo Zvezdana ti k....o je....a Itd pa sam popušio batine ko i svi mi nas cca 150 ali Vid Ročić i Dinamo nisu platili kaznu !!!! Recite vi meni tko je tu lud a tko veliki demokrat a tko voli svoj klub ???

ZV
zdravko.vugrinec
08:27 02.12.2014.

ja odlučujem tko će kročit u moju kuću,a maksimir je dinamova kuća!!!prema tome mogu se žalit upravi vodovoda!!odite si na rivu pa se tamo veselite!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije