Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Jovičić

'Bilo je ponuda da kao magistar odem na brod, ali imam ogroman motiv nastupiti na svjetskom kupu u Osijeku'

storyeditor/2024-03-21/marko_jovicic20-2208-8.jpg
Foto: Privatna arhiva
22.03.2024.
u 11:57

– Kao klinac dolazio sam gledati natjecanje u Osijek i već kad ga imaš priliku gledati uživo, to je ogromna stvar za nas hrvatske gimnastičare. Onda sam prošle godine prvi put nastupio, evo i sada se ježim kad se sjetim. Mogu samo zamisliti kako je onda nastupiti u finalu, za vikend, kada je Gradski vrt pun.

Riječki gimnastičar Marko Jovičić prije godinu dana imao je premijeru na Svjetskom kupu u Osijeku, a priliku da nastupi još jednom na velikoj sceni u Gradskom vrtu imat će i 4. travnja.

– Nadam se i 6. travnja, kada je finale muškog partera – poželio je 25-godišnji Riječanin, specijalist za parter i otprije nekoliko mjeseci magistar elektrotehnike.

Motivacija me uvijek gura

– Diplomirao sam elektrotehniku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Bilo je prilika da odmah počnem raditi, bilo je ponuda čak i da odem na brod, ali i za poslove na kopnu.

No Marko nije pristao. Bar ne još.

– Nekada se i sam sebi čudim što sam uz gimnastiku uspio u roku završiti fakultet. Sjedio sam na dvije stolice. I nije bilo jednostavno. Bilo je obroka u automobilu, spavanja u autobusima i na prvom satu u školi jer sam treninge imao kasno navečer… Bilo je jako zahtjevno. Ali, nikada nisam bio za to da se zanemari akademski, edukacijski, intelektualni aspekt života. Uvijek sam se divio sportašima koji su kompletne osobe, multidimenzionalne. I ja sam svoj smisao vidio tako da napredujem kroz sport i obrazovanje, ali sada kada sam odradio jedan bitan segment u životu, odlučio sam se potpuno posvetiti gimnastici. Htio bih dati više u gimnastici. Ionako ću raditi cijeli život.

GALERIJA Bio je najbolji na svijetu, danas živi s bolovima i uništen

storyeditor/2024-03-21/marko_jovicic20-2208-8.jpg
1/7

Priznaje da je imao jako puno padova u karijeri.

– Ali, neka intrinzična motivacija uvijek me gurala i gura me i dalje. Nisam motiviran nekim vanjskim faktorima poput, možda, pozornosti ili novca. Volim ovaj sport, volim zadovoljstvo koje sport donosi, volim napredovati… Za mene su već i sam odlazak na Svjetsko i Europsko prvenstvo, Univerzijadu i svjetske kupove velik uspjeh. Sve sam to uspio dosegnuti, ali jednom kad to napraviš, hoćeš dalje, hoćeš finala pa iz finala medalje.

Marko je prvo finale ostvario na Svjetskom kupu u Kairu 2021. I to na parteru, koji u svojoj rodnoj Rijeci uopće nema.

– Htio sam se baviti i prečom na nekoj višoj razini, često sam išao na treninge u Zagreb, ali ne možeš očekivati da ćeš napraviti neke veće stvari ako jednom tjedno treniraš uz prave uvjete za preču.

Ali nema u Rijeci uvjete ni za parter. Trenira na parternoj stazi.

– Radiš u jednom smjeru pa trčkaraš nazad. I tako milijun puta. Kad dođeš u velike, prave gimnastičke dvorane, imaš osjećaj kao da si u nekom svemirskom brodu.

VEZANI ČLANCI:

Marko je vrhunske gimnastičke uvjete protekla tri mjeseca potražio u Osijeku, no sada se ponovno vratio u rodnu Rijeku.

– Rijeka je dobila plivalište, bazen za skokove u vodu, atletsku dvoranu, nogometni stadion, jedino nedostaje gimnastička dvorana. Nadam se da će se tijekom sljedećeg olimpijskog ciklusa i to napraviti. Motiv mi je da ostvarim još bolje rezultate pa da možda oni potaknu ljude u Gradu Rijeci da ovaj bazični sport dobije adekvatne uvjete.

Nadam se finalu

Prilika za "još bolje rezultate" već je pred vratima. Do DOBRO World Cupa u Osijeku ostalo je još samo 14 dana.

– Kao klinac dolazio sam gledati natjecanje u Osijek i već kad ga imaš priliku gledati uživo, to je ogromna stvar za nas hrvatske gimnastičare. Onda sam prošle godine prvi put nastupio, evo i sada se ježim kad se sjetim. Mogu samo zamisliti kako je onda nastupiti u finalu, za vikend, kada je Gradski vrt pun. Imam ogroman motiv nastupiti onako kako najbolje znam, uživati u svemu što Osijek nosi sa sobom i nadati se da ću imati priliku nastupiti u finalu – poželio je Marko Jovičić, koji će na parteru nastupiti uz Osječanina Aurela Benovića.

VEZANI ČLANCI:

Bio je i sudionik Svjetskog prvenstva u Japanu prošle godine.

– Da mi je netko prije tri godine rekao da ću nastupati na svjetskoj smotri, rekao bih mu da mogu samo sanjati o tome – zaključio je Jovičić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije