Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠI IZBORNIK

Kovačeva najvažnija utakmica: Danas polaže prijemni za klupu svjetskog velikana!

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
09.12.2017.
u 12:30

Naš Livnjak rođen u Berlinu ima gotovo sve referencije za novi posao...

Igra li Niko Kovač (46), u 15. kolu Bundeslige, s Eintrachtom danas “probnu utakmicu” za klupu Bayerna? Naime, u Njemačkoj se već naveliko podgrijava priča o nasljedniku Juppa Heynckesa na klupi Bavaraca, a naš stručnjak figurira kao jedan od petorice kandidata od kojih će netko biti ustoličen na proljeće, a posao u Münchenu preuzeti 1. srpnja 2018. godine.

Uz Niku Kovača, za tu prestižnu funkciju kandidiraju trener Liverpoola Jürgen Klopp, njemački izbornik Joachim Löw, trener Hoffenheima Julian Nagelsmann i slobodni stručnjak, bivši trener Borussije (D) Thomas Tuchel.

Kakvi su uopće izgledi Nike Kovača za najznačajniju nogometnu funkciju u Njemačkoj? Prema kriterijima neophodnim za posao trenera Bayerna, o kojima nagađaju njemački mediji, naš Livnjak rođen u Berlinu ima gotovo sve referencije za taj posao. Dakle, Bayern je čvrsto odlučio da novi trener mora biti s njemačkog govornog područja pa, ako slučajno odnekud iznikne stranac, poput nedavno Ancelottija, od njega će se tražiti da savršeno govori njemački. Niko Kovač tu prolazi “s odličnim”, njemačkim se služi bolje nego hrvatskim, kao i njegov brat i asistent Robert.

Niko Kovač
1/6

Hummels protiv Tuchela

Od novog trenera Bayerna tražit će se da uigra i s lakoćom rotira nekoliko sustave igre, kao što je to činio Guardiola te da inzistira na tradicionalnim vrijednostima njemačkoga nogometa: disciplini, voljnom momentu, radnoj etici, redu, marljivosti i borbenoj sposobnosti. Također, novi trener trebao bi imati oko za talentirane nogometaše i imati kuražu Bayernovoj prvoj momčadi priključiti igrače iz Bayernove škole nogometa, kao i izazvati podražaj kod Bayernovih superplaćenih megazvijezda i biti im autoritet. Na kraju, Bayernov trener mora iza sebe imati trofeje. Naime, posljednji trener kojega je Bayern uzeo, a da nije imao nijedan trofej, bio je Jürgen Klinsmann i ta avantura potrajala je samo deset mjeseci. Ovaj kriterij ne ide na ruku ni Kovaču.

A što uopće Niko Kovač kaže na nagađanja o svom novom poslu? Nijemci kažu da je na tu mogućnost ostao potpuno hladan.

– Sve što me zanima moji su zadaci u Frankfurtu i želim ih nastaviti ispunjavati. Danas možete puno toga objaviti, ja na to ne mogu utjecati, nego samo reći kako imam dobar klub, dobru momčad koja je još u razvoju, a to je proces, a ne nešto što se događa preko noći – kazao je Niko Kovač, oduvijek odmjeren i taktičan u javim istupima.

U Njemačkoj se nagađa kako je u ovom trenutku favorit za trenera Bayerna domaći stručnjak, 44-godišnji Thomas Tuchel, donedavno trener Borussije Dortmund. Tuchel je u ovom trenutku jedini kandidat bez angažmana što mu možda olakšava poziciju, no to ne znači da će glatko proći u Münchenu.

Najveća mu je prepreka Mats Hummels, zvijezda Bayerna i gazda svlačionice, koji je iz Borussije Dortmund otišao upravo zbog neslaganja s Tuchelom. Nikada nisu bili jedno srce i jedna duša, opisuju Nijemci njihov burni odnos, premda u konačnici u Bayernu o novome treneru ne odlučuju igrači, nego Hoennes i Rummenigge.

Tuchel je pomalo ekscentričan tip, po životnom stilu, modnom izričaju, javnim nastupima, i po tome se također ne uklapa savršeno u Bayernov imidž, no to su stvari na koje se može utjecati.

Tuchel je sljedbenik Guardiole pa je jednom zgodom bio pozvao tadašnjeg trenera Bayerna na večeru koja je potrajala čak sedam sati i za vrijeme koje su dvojica nogometnih avangardista žučno raspravljala o taktičkim finesama raspoređujući soljenke po stolovima u taktičkim formacijama.

Heroj iz 1995. Ivica Mornar

A što Niko kaže o današnjem srazu s vodećim Bayernom (Eintracht dijeli šesto mjesto, nap. a.)?

– Mi smo momčad koja radi 90 minuta, nikada se ne predajemo i protiv nas je teško igrati. Tko god bude nastupio za Bayern, nama i nije važno jer svi su njihovi igrači ekstremno visoke kvalitete. Sigurno ćemo imati šansi, ne puno, ali ćemo ih imati. Zato moramo biti vrlo učinkoviti – naglasio je Niko Kovač, koji u tri trenerska nastupa s Eintrachtom protiv Bayerna ima dva poraza i remi.

Atmosfera uoči ove utakmice podgrijavana je na Twitter-stranici Eintrachta koja je podsjetila na pobjedu domaćih protiv Bavaraca 4:1 iz 1995. godine. Jedan od heroja i strijelac na toj utakmici bio je Ivica Mornar.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije