Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba godine

ANKETA Miočić protiv Jonesa: Tko će pobijediti? Najbolji teškaš u povijesti ili borac svih boraca

Stipe Miočić
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
08.07.2023.
u 11:56

Stipe Miočić je borac s najviše obrana pojasa u teškoj kategoriji. Obranio ju je četiri puta, a zaustavio ga je tek tehnički dorađeni Francis Ngannou. Nakon povlačenja Kamerunca, Jon Jones, kralj poluteške kategorije (koji je pojas gubio zbog problema van oktogona) čvrsto je zgrabio naslov

Predsjednik UFC-a Dana White u subotu je najavio povijesnu borbu u teškoj kategoriji. U New Yorku će se 11. studenog u oktogonu susresti američki borac hrvatskog podrijetla Stipe Miočić i trenutni prvak teške kategorije Jon Jones. Borba ima veći značaj od samog naslova jer je u pitanju prestiž dvojice kraljeva slobodne borbe.

Stipe Miočić je svojim pobjedama na putu do naslova i obranama pojasa postao najbolji teškaš svih vremena. Titulu je izborio još 2016. godine protiv tada pet godina neporaženog Fabrizia Werduma. Prva obrana bila je na UFC-u 203, 2016. godine, niti četiri mjeseca nakon što je pojas osvojio. Tada je u prvoj rundi srušio još jednu legendu sporta, Alistaira Overeema.

GALERIJA Antonio Plazibat izgubio teškim nokautom u najvažnijoj borbi karijere

Stipe Miočić
1/10

Drugi put je pojas branio protiv Juniora Dos Santosa u svibnju 2017. koji ga je tri godine ranije porazio. Ipak, Miočić je tada bio u vrhunstoj formi i već je u prvoj rundi dobio borbu tehničkim nokautom. U siječnju 2018. suprotstavio mu se tada još tehnički nedorađen Francis Ngannou. Usprkos nokauterskoj snazi Kamerunca, Miočić je pet rundi kontrolirao borbu i odlukom sudaca postao teškaš s najviše obrana pojasa u povijesti UFC-a.

Prvi gubitak pojasa uslijedio je kasnije iste godine u "superborbi" protiv Daniela Cormiera. Premda je nokautiran u prvoj rundi, pobjeda Cormiera bila je kontroverzna obzirom da ga je sudac više puta morao upozoravati da zatvori šake jer je Miočića pikao prstima u oči. Revanš je uslijedio 2019., a Miočić je ovaj put posao dovršio nokautom u četvrtoj rundi. Trilogija je dovršena 2020. godine kada je Miočić potvrdio svoju pobjedu odlukom sudaca.

Miočić protiv Jonesa: Tko će pobijediti?

Ono što se do sada činilo kao konačan pad Stipe Miočića uslijedilo je 2021. u drugoj borbi protiv Francisa Ngannoua. Kamerunac je dugo radio na tehnici i pred Miočića je stao kao nov borac s jednakom udaračkom snagom. Sam je Dana White opisao snagu njegovog udarca riječima: "To je kao da te pogodi Ford Escort pri punoj brzini!" Uistinu, Miočić u drugoj borbi nije imao rješenja, a u drugoj rundi pretrpio je težak nokaut.

Međutim, Francis Ngannou odbijao je braniti titulu koja mu je na kraju i oduzeta. O novom prvaku teške kategorije odlučivala je borba Jona Jonesa i Ciryla Ganea u ožujku ove godine. Jones se u teškoj kategoriji doimao dominantnim kao i tijekom svoje apsolutne vladavine poluteškom kategorijom. U prvoj rundi je Ganea nathrvao i dovršio giljotinom.

VEZANI ČLANCI:

Borba protiv Miočića bi Jonesa u slučaju pobjede učinila i neospornim vladarom teške kategorije kako ona sada izgleda. Jones je prema mnogima u sportu najbolji borac svih vremena, koji svojim širokim repertoarom tehnika, kao i neviđenom kreativnošću u kavezu protivnika pobjeđuje od 2011. godine. Imao je i teških borbi, osobito protiv Šveđanina Alexandera Gustavssona u kojima je pokazao izdržljivost. Jedini poraz u karijeri zaradio je diskvalifikacijom zbog (kontroverznih) 12-6 udaraca laktovima iz full mounta protiv Matta Hamilla još 2009. godine.

Borba koja stoji pred obožavateljima sporta te Miočićem i Jonesom po mnogima je borba svih borbi u teškoj kategoriji. Premda Miočić ima pet godina više od Jonesa koji se već više od desetljeća pokazuje nezaustavljivom silom u oktogonu, činjenica da će se odvijati u teškog kategoriji (93,4 do 120 kg) znači da su od prve minute borce jedan pravi udarac dijeli od pobjede, odnosno poraza.

VIDEO Žestok trening hrvatskog borca: Antonio Plazibat se priprema za borbu za privremenu titulu teške kategorije

Komentara 2

LA
lajh1985
17:17 09.07.2023.

zasto se ne napise Amerikanac Stipe Miocic. Nema ni nasu putovnicu kao razno razni susedi kojima treba da delaju u EU pa vicu da su Hrvati.

DU
Deleted user
22:06 08.07.2023.

Ovaj vaš Miočić je iz Rtine Miočića kod paškog mosta, i to smo hteli osvojiti ali nas vaše snage proteraše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije