Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakov izbor košarkaša godine

Aco: Cibona je bila milimetar do gašenja, jednog dana možda napišem i knjigu

Ante Tomić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
30.12.2015.
u 11:53

U izboru najboljeg košarkaša Aco se rukovodio klupskim nastupima, a u tome prednjače Tomić i Bilan. Tomić u Europi, a Bilan u regiji.

Iza Košarkaškog kluba Cibone je još jedna teška godina, no ova bi trebala biti posljednja takva. Tome se nada i izvršni dopredsjednik Aleksandar Petrović (56), koji se prije godinu i pol dana prihvatio spašavanja potencijalnog košarkaškog Titanica.

– Cibonu su milimetri dijelili do nestanka. Gdje su sve bile blokade, kroz što smo sve prolazili, o tome možda jednog dana napišem knjigu. Bila je to svakodnevna bitka za preživljavanje.

Sponzori tek od 10. siječnja

Aco je uvjeren da je uspio obnoviti model kojim je Cibona spašena i 70-ih godina prošlog stoljeća, tada intervencijom partijskog moćnika Slavka Šajbera.

– Kao što su to nekad bili Franck, Voće, Badel i Kraš, tako će i sada Franck, Badel i Kraš biti krovni sponzori Cibone. Novi proračun Grada Zagreba dat će nam stabilnost jer će se drukčije rješavati najveći gradski brendovi.

Baš na to najviše prigovora stiže iz Cedevite, Cibonina najvećeg rivala.

– Obratili su se oni zbog toga i HKS-u, no nije Savez taj koji će odlučivati kako će se klubovi financirati. Grad je odlučio tko su brendovi Zagreba, nešto što traje godinama, a svi ostali koji to nisu financirat će se iz javnih potreba.

Cibonini najveći sponzori, u pravom smislu te riječi, počet će funkcionirati tek nakon 10. siječnja nadolazeće godine.

– Tek tada će, objavom predstečajne nagodbe, nastati pravni i financijski preduvjeti za sponzore. Nijedan ozbiljan pravni subjekt neće ući u klub dok se ne pokrene predstečajna nagodba. Drugi dio te priče je organizacija novog načina funkcioniranja s tvrtkama koje će s Gradom jamčiti dugoročni proračun kluba koji bi trebao biti oko 12 milijuna kuna iz kojeg bi se godišnje izdvajalo 2,4 milijuna kuna za otplatu vjerovnicima, ali tek od 1. siječnja 2017. jer cijela 2016. bila bi "grace period".

Zbog toga posebnog režima, sljedećih nekoliko godina Cibona neće moći imati proračun veći od 500 tisuća eura neto.

– Moramo zaboraviti proračune iz prošlosti koji su tada bili na razini ovogodišnjeg proračuna Cedevite. Moramo se stabilizirati i tek tada ćemo moći reći da je Cibona preživjela.

Kako će izgledati novo upravljanje Cibonom?

– Krovni će upravitelji biti tercet firmi. Badelov čovjek je predsjednik kluba, a predstavnici Francka i Kraša bit će u upravnom odboru, dok će ljudi iz Grada biti u Skupštini kluba.

Za neke Cibonine mlade igrače, posebice Zubca i Žižića, već sada postoji nemalo zanimanje, što je dobra prilika za izvanproračunski prihod.

– Na ljeto ćemo moći kvalitetnije odlučivati jer će nam proračun donijeti mirnoću pa ćemo se moći odlučiti za prodaju nekog od naših igrača, ali moći ćemo i odbiti kupce ako to želimo.

U izboru za najboljeg Večernjakova košarkaša, Petrović je dao prednost dvojici centara.

– Da sam gledao samo reprezentaciju, ne bih imao koga izdvojiti osim Simona. Više sam se vodio klupskim nastupima, a u njima su Tomić i Bilan prednjačili. Tomić u Europi, a Bilan u regiji.

Treći i četvrti su Bojan Bogdanović i Dario Šarić.

Sentimenti prema Šariću

– Bojan bi na EP-u ostavio puno kvalitetniji dojam da se nije ozlijedio. Ne nađe li bolje mjesto pod NBA suncem, trenera koji će mu više vjerovati, možda bi bilo dobro da razmisli o povratku u neku vrhunsku europsku momčad. Šarić je bio MVP finala Turskog kupa, a uz njega sam nekako i sentimentalno vezan jer bi trebao biti nositelj igre reprezentacije.

Petrovićevih pet

Ante Tomić10 bodova (Barcelona)

Miro Bilan 7 (Cedevita)

Bojan Bogdanović 5 (Brooklyn Nets)

Dario Šarić 3 (Anadolu Efes)

Kruno Simon 1 (Armani/Lokomotiv)

>> Baždarić: Bilan je ponajbolji centar Eurolige

Komentara 3

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
19:10 30.12.2015.

Cibona je bila milimetar do gašenja, centimetar dalje od pokradenog novca i kilometar dalje od nekadašnje slave i naslova prvaka Europe.

Avatar links
links
08:36 31.12.2015.

puno se priča o nekom Aleksandrovom ugovoru sa Cibonom, pa bi bilo zgodno ga vidjeti kada mi to već plaćamo

Avatar comandante
comandante
12:27 30.12.2015.

nisi ti spasio Cibonu niti nakon 2 godine mešetarenja!!! objavi svoj ugovor sa klubom dobročinitelju!!!!, zašto se kupuju starci i poluigrači(Hukić,Širiščević,Joksimović..) zašto ste upravo prodali Mavru????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije