Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedinstvena estetika

U 89. godini preminuo je slavni španjolski dizajner Paco Rabanne

Foto: Profimedia
1/3
03.02.2023.
u 15:07

Rabanne, koji je stekao međunarodnu popularnost 1960-ih, povukao se iz mode 1999. godine i rijetko je viđen u javnosti. Iako najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama, Rabanne je svoju prvu kolekciju predstavio 1966. godine koristeći plastiku.

Slavni španjolski dizajner Paco Rabanne preminuo je u petak, 3. veljače, u 89. godini života i iza sebe je ostavio jedinstveni pečat u modnoj povijesti. Vijest o njegovoj smrti potvrdila je španjolska grupacija Puig, koja vodi posao modne kuće Paco Rabanne i posao s njegovim poznatim parfemima. 

- Tko bi drugi mogao navesti moderne Parižanke da traže haljine od plastike i metala? Tko bi osim Paca Rabanne mogao zamisliti miris pod nazivom Calandre – riječ znači ‘automobilski roštilj’ – i pretvoriti ga u ikonu moderne ženstvenosti? Taj radikalni, buntovnički duh ga je izdvojio. Ovo je veliki gubitak za svijet mode, a mi se trebamo prisjetiti njegovovog velikog utjecaja na suvremenu modu, na duh koji i dalje živi u modnoj kući koja nosi njegovo ime. Imao je odvažnu, revolucionarnu i provokativnu viziju koju je prenosio kroz jedinstvenu estetiku. Duboko sam ožalošćen zbog smrti gospodina Paca Rabanne -  rekao je José Manuel Albesa, predsjednik Puigovog odjela za modu i ljepotu opraštajući se od Paca Rabanne. 

Rabanne, koji je stekao međunarodnu popularnost 1960-ih, povukao se iz mode 1999. godine i rijetko je viđen u javnosti. Iako najpoznatiji po svojim metalik kombinacijama, Rabanne je svoju prvu kolekciju predstavio 1966. godine koristeći plastiku. Debitantska kolekcija pod nazivom “12 nenosivih haljina u suvremenim materijalima” razbjesnila je francuski modni tisak, istovremeno je i odredila smjer njegove dizajnerske budućnosti.

Ubrzo je prešao s plastike na metal, papir, gumbe i krzno i njegove kreacije su rado nosile slavne glumice Mija Farrow, Audrey Hepburn i Jane Fonda. Njegov dizajn nije bio tradicionalan, ali on je jednom prilikom rekao: “Ja sam jedan od najklasičnijih kreatora mode. Saint Laurent, Balenciaga, Givenchy i Cardin su barok.” Ipak, zbog korištenja alternativnih i industrijskih materijala, Rabannea se više smatralo futurističkim modnim vizionarom nego klasičnim dizajnerom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije