Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova ruža

Prestižno priznanje vjetar je u leđa talentima i vodilja prema novim uspjesima

Foto: Igor Kralj, Davor Puklavec, Petar Glebov, Josip Regović/Pixsell
1/8
23.04.2020.
u 07:00

U moru etabliranih lica Ružom su nagrađena i neka nova koja su pojavom na sceni oduševila i žiri i publiku. Šest dobitnika dosad je slavilo u kategoriji novo lice godine, a ta im je nagrada posebna čast.

Tijekom 26 godina, Večernjakova ruža završila je u rukama brojnih istaknutih pjevača, glumaca, TV i radijskih novinara, ali i urednika ponajboljih emisija. Pitate li dobitnike, upravo je Ruža mnogima najznačajnije priznanje koje su dobili u karijeri, i to zato što ih je za nagradu nominirala struka, a izabrala publika.

1/4

Ružom su nagrađeni i neki mladi talenti koji su oduševili pojavom na sceni, a upravo priznanje u sklopu takve nagrade, koja će 28. travnja prvi put biti dodijeljena virtualno uz izravni prijenos na HRT-u 1, posebna im je čast. Od 2013. dodjeljuje se i Ruža u kategoriji novo lice godine, a priznanje u toj kategoriji ove godine smiješi se Roku Blaževiću, Juri Brkljači, Lu Jakelić, Elizabeti Brodić i Tari Thaller.

Ispisali povijest
Kao prvi dobitnici Ruže u kategoriji novo lice godine u povijest su se upisali dečki iz tamburaškog sastava Mejaši. Stihove njihove “Zorice” mnogi i danas rado pjevuše, a Mejašima je, osim goleme popularnosti, donijela i nominaciju za Večernjakovu ružu. Tamburaši u starkama već su tada istaknuli kako im je to priznanje bilo dodatni vjetar u leđa. Nakon Ruže, mladi su Varaždinci zaredali s nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. “Zorica” se orila čak i u dalekoj Australiji, a i danas je neizostavan dio repertoara svadbenih slavlja na kojima ti glazbenici nerijetko nastupaju.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Nakon Mejaša, 2014. godine Ružu je osvojila i mlada voditeljica i novinarka Jelena Pajić. Jelena je trenutačno zaštitno lice RTL-ova informativnog programa, a novinarski je zanat prije RTL-a brusila na javnoj televiziji. U ljeto 2014. pojavila se na malim ekranima u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, a upravo je voditeljska uloga u jutarnjem programu HRT-a zaslužna za njezinu Ružu.

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Najmlađa dobitnica

– Tek sada trebam opravdati tu nagradu i biti još bolja – kazala je ushićena Jelena nakon što je priznanje za njezin rad stiglo i u obliku prestižne cvjetne statue. Izrečeno je i opravdala jer je svojom profesionalnošću i nakon osvajanja Ruže nastavila osvajati gledatelje informativne emisije “RTL danas”.

Godinu kasnije Ružu je u ruke primila tada 13-godišnja Mia Negovetić. Svojim čarobnim glasom Mia je odnijela pobjedu u prvoj sezoni “Zvjezdica”, a nakon toga uspjesi su se počeli nizati. Od izvođenja himne na vojnom mimohodu i milijunskih pregleda na YouTubeu do nastupa u popularnom američkom showu Little Big Shots i osvajanja Večernjakove ruže 2015. godine. Nagradu nije očekivala, a kad je preuzimala statuu na pozornici, od sreće je čak i zaplakala. Mia je ove godine nastupila i na Dori, na kojoj joj je pobjeda izmakla za dlaku, a uza sve obveze ne zapostavlja ni obrazovanje jer škola joj je ipak prioritet.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Zrinka Grancarić Ružu je dobila 2016. godine. HRT-ova novinarka i urednica, unatoč dugogodišnjem stažu na javnoj televiziji, široj javnosti postala je poznata tek nakon Olimpijskih igara u Riju tijekom kojih je pratila jedrenje. Nedugo nakon toga u emisiji “Tema dana” pokazala je da jednako dobro kormilari i dnevnopolitičkim događajima. Nedavno je gledatelje oduševila svojom profesionalnošću javljajući se iz centra Zagreba samo nekoliko trenutaka nakon što ga je pogodio snažan potres.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Priznanje je završilo i u rukama Riječanina Ivana Doriana Molnara kojeg već više od dvije godine gledamo u HRT-ovu podnevnom Dnevniku i Vijestima u 17 sati. Ružom je nagrađen 2016., a nagradu je posvetio pokojnom komentatoru Hrvatskog radija Rijeka Koradu Vujnoviću koji ga je uveo u novinarske vode.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Prošle godine laureatima se pridružio i mladi glumac Marko Braić koji je nagradu osvojio ulogom u hit-seriji Nove TV “Na granici”. Nakon Ruže dobio je i angažman u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, no snimanje je zbog pandemije koronavirusa obustavljeno pa će tako gledatelji morati pričekati neka bolja vremena u kojima će ih Marko ponovno oduševljavati svojim zabavnim transformacijama.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
22:25 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Avatar SandraBJ91
SandraBJ91
19:31 23.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije