Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI TELEVIZIJE U VRTLOGU LOKALNIH IZBORA

Muške TV snage o izbornom danu ‘D’

15.05.2009.
u 10:32

Hrvatska će u nedjelju dobiti svoje novo lokalno vodstvo, a tri televizije s nacionalnom koncesijom spremno su dočekale veliku završnicu izbornog mjeseca. U informiranju gledatelja o aktualnim događajima i političkim izbornim predstavnicima TV kuće zauzele su različite koncepcije. HTV je izborni program emitirao za radnog tjedna na Drugom programu, a vikendi su bili politički ‘čisti’. RTL je pak, suprotno tome, šire izborne blokove emitirao vikendom. A Nova TV je u cijelu priču uključila multimediju pa su se sučeljavanja kandidata pratila uživo i na njihovu internetskom portalu. No sam izborni dan sve televizije začinit će specijalnim emisijama koje počinju u 19 sati. O svemu govore muške uredničke i TV snage.

Mislav Bago- Stvari kakve one doista jesu
Tijekom četiri predizborna tjedna Nova TV iscrpno je u svom Informativnom programu pratila kampanju za lokalne izbore. Jednako je spremna i za nedjeljni izborni dan kad će već u 19 sati emitirati prve procjene rezultata, a u 21 sat emisiju “Izbori 2009.” Uz analize i javljanja reportera iz stranačkih stožera gledatelje nastavlja voditi politički novinar Mislav Bago.

– Novina praćenja ovogodišnjih izbora svakako je internet. O tome svjedoče sučeljavanja kandidata za gradonačelnike koja su se mogla pratiti uživo na dnevnik.hr-u gdje su posjetitelji mogli iz prve ruke postavljati pitanja kandidatima – kaže Bago. Kako su ovo prvi izbori koje Bago nakon odlaska s HTV-a radi za Novu TV, pitali smo ga ima li sad novinarsku slobodu koja mu je prije navodno nedostajala i u čemu se sastoji ta sloboda.

– Ona se sastoji u tome da možeš raditi ono što stvarno jest novinarstvo, bez pritisaka, te pokazati ljudima stvari onakve kakve zaista jesu – rekao je Bago i dodao da će unatoč prezaposlenoj nedjelji ipak otrčati do svojeg biračkog mjesta i glasovati.

Tomislav Jelinčić- Tko radi, taj i griješi
Na izborni dan RTL točno u 19 sati objavljuje izlazne ankete s birališta što će provesti agencija Puls, a sve će biti popraćeno javljanjima uživo iz Splita, Rijeke, Osijeka i Zagreba. Oko 2.30 objavit će i prve neslužbene rezultate. No Tomislav Jelinčić, urednik i voditelj “Vijesti” koji već tjednima radi na predizbornom programu, neće sudjelovati u finišu jer će nedjelju provesti s obitelji na prijateljevu vjenčanju u Dubrovniku, a zamijenit će ga kolegica Ana Brdarić.

Pa iako je odradio odličan posao, mediji su se raspisali o njegovim ‘izbornim’ gafovima kad je u jednom javljanju ‘zanijemio’ na više sekundi. – Nakon 8-9 sati rada na emisiji, koncentracija zna popustiti. Cjelodnevni trud i rad padne u sjenu tih nekoliko ‘zanimljivih’ sekundi. No, ako se narod pritom nasmije, pa i nam moj račun – neka. Pogriješiti ne može onaj tko ništa ne radi – kaže Jelinčić.

Mislav Togonal- Multimedijski specijal
Izbornu šutnju HTV će okončati u nedjelju u 19 sati, kad se zatvore birališta, specijalnom emisijom na Prvom programu koju uređuju i vode Dijana Čuljak Šelebaj i Mislav Togonal. – Emisiju ćemo prekinuti tek redovitim Dnevnikom koji će također biti u izbornom tonu, a oko 21 sat objavit ćemo i prve neslužbene rezultate koje objavljuje državno izborno povjerenstvo – kaže Mislav Togonal.

Uz uključenje iz svih gradova koje će emisiji dati posebnu dinamiku, u studiju će kao komentatori gostovati Ivan Šiber, Ivan Rimac, Dragan Velić i Slaven Letica. – Jedna kamera nalazit će se i u studiju Hrvatskog radija, pa ćemo i kolege s radija uključiti u našu TV emisiju, a sve će završiti pola sata iza ponoći – veli Togonal.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije