Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Martina Tomčić i Ivana Husar Mlinac: Naš je uspjeh u zdravom prijateljstvu

Foto: Storypress
1/5
29.04.2017.
u 21:05

Vokalne mentorice showa "Tvoje lice zvuči poznato" otkrivaju tajnu svog poslovnog i prijateljskog odnosa, kao i uspješnog mentorstva mnogobrojnih kandidata popularnog zabavnog formata

Martina Tomčić i Ivana Husar Mlinac, vokalne mentorice i trenerice u showu “Tvoje lice zvuči poznato”, svakodnevno tijekom showa uče, vježbaju i motiviraju kandidate u njihovim nastupima. Nije uvijek lako, priznaju, no zadovoljstvo koje osjećaju kada spoznaju koliko su njihovi “učenici” uspješni, najveća im je nagrada.

Mnogo je pjevača i nepjevača prošlo kroz vaše ruke u ove četiri sezone showa “Tvoje lice zvuči poznato”. Kako biste ukratko opisali svoj angažman u showu? Koliko je energije potrebno da iz kandidata koji nisu savršeni pjevači izvučete ono najbolje?

Ivana: Krenuli smo, zajedno s cijelim produkcijskim timom, ovu priču kreirati od samog početka. Na taj smo način upoznale živi organizam emisije TLZP-a jer je jako puno slojeva u toj emisiji i kandidate treba pripremati s cjelokupnom slikom koju trebaju iznijeti u konačnom nastupu. Prije svega im treba osvijestiti količinu posla koja ih očekuje tijekom sezone i uhodane protokole pripreme. Ako ih uhvate na vrijeme, rezultati na samom kraju procesa su im zagarantirani.


 

Martina: Show je iznimno kompleksan i proteže se u kontinuitetu bez dana pauze tijekom gotovo pola godine. U tom periodu svi mi, naravno, imamo i drugih obaveza te je samim tim angažman i kandidatima i nama iz produkcije doista naporan. Očekivanja koja se stavljaju pred kandidate katkada su pomalo nerealna. Vremenski rokovi nisu nam nužno najbolji partner za potpunu vokalnu pripremu, ali zato se znamo ponekad koristiti malim varkama koje, nadam se, naši gledatelji ne čuju. Ipak, kandidati nakon završetka iz showa izlaze s velikim fundusom vokalnog znanja i doista jedinstvenim iskustvom.

Može li se naučiti pjevati? Ili je sve u talentu? Može li netko tko se nikada nije bavio pjevanjem, primjerice, upisati vašu pjevačku školu i možda zaokrenuti svoju karijeru?

Martina: Da, pjevanje se zaista može naučiti, točnije može se osvijestiti, jer je ono vještina s kojom se rađamo. Izniman talent nas doduše određuje i ističe u masi, no sam za sebe nije dovoljan. Puno rada, posvećenosti i odricanja u spoju s talentom dobitna su kombinacija.

Ivana: Svatko se može osposobiti za pjevanje u okviru svojih mogućnosti. To naša škola nudi od samog početka. Privilegij pjevanja treba biti dostupan svima, pogotovo jer gotovo svi vole pjevati. Kada je u pitanju talent, tada pjevanje postaje poziv i tada je usavršavanje tog talenta kroz vještinu i tehniku zapravo dužnost.

Tko vas je iz aktualne sezone najviše pozitivno iznenadio i zašto?

Martina: Ne volim isticati kandidate poimence. Doista, svi oni prolaze strogu selekciju u audicijama te za svakog od njih znamo zašto su ušli u show. U sve tri sezone do sada pobjednici su bili apsolutno zasluženi...

Ivana: Svaka je sezona posebna i drukčija na svoj način. Uvijek i iznova oduševljava nas koliko je predani rad i profesionalnost u pristupu uvijek ispravan put i svatko tko to prihvati postaje naš najdraži kandidat. Uglavnom se svi nađu u tome, tako da je teško bilo koga izdvojiti.

Postoji li neki raspored za kandidate, primjerice koji kandidat ide Martini, a koji Ivani?

Martina: Ne postoji striktan raspored između Ivane i mene, ali ponekad postoje osobne preferencije kandidata. No isključivost u radu s jednim mentorom usporava proces napretka, pa zato kandidate izmjenjujemo prema osobnom nahođenju. 

Ivana: Pokušavamo se matematički izmjenjivati s kandidatima jer nam je tako najlakše redovito imati uvid u to kako tko napreduje i koji mu pristup najbolje odgovara. Ponekad nam to nije moguće, ali uvijek se ponašamo kao servis koji je na raspolaganju kandidatima i svaka je raspodjela koncipirana na dobrobit kandidata.

Je li ikada bilo povišenih tonova između vas i kandidata ili možda nekih svađica?

Ivana: Povišenih tonova koji služe kao motivacija ili buđenje u nekim slučajevima bilo je i bit će. Ali svađe ne. To bi probilo profesionalizam i nije produktivno. Ako se zbog intenzivnosti i umora i dogodi neka kriva fraza, to se brzo rješava. Svi smo profesionalci u svom poslu, pa nam se to jako rijetko događa.

Martina: Naravno da ih je bilo. To je sastavni dio procesa i stvaranja. Zadatak je nas mentora da kandidate, među ostalim, osnažimo da izdrže zadani tempo i ostanu u fokusu. Ponekad situacija nalaže povišeni ton, no nikako u smislu svađe već “vojničke” motivacije.

Osjećate li se odgovornim ako neki kandidat dobije manji broj bodova zbog svoje izvedbe?

Ivana: Bodovi nisu referenca za dobar ili loš nastup. Nekada se neki broj bolje ili lošije poklopi s mogućnostima ili stanjem kandidata. Nama je najvažnije da se iz njih izvuče maksimum, ali na kraju dana, odgovornost je najčešće na njima. Svi se jako trudimo i dajemo sve od sebe i stalo nam je da nastupi budu vrhunski koliko je god to moguće.

Martina: Odgovornost nas mentora u kontekstu ocjena ne postoji. Ona je prebačena na žiri, ali i same kandidate, koji se međusobno ocjenjuju. Upravo ta situacija oslikava njihov međusoban odnos. Ocjene su tu da show bude zanimljiviji i napetiji, ali nisu relevantne. Uostalom, u izvedbenoj umjetnosti uvijek sagledavamo više segmenata, što je svakako podložno i subjektivnom dojmu.

Što mislite zašto je upravo ovaj show srušio sve rekorde gledanosti posljednjih godina?

Ivana: Zabava kroz vještine! Vještina u dobro osmišljenom nastupu, dobroj maski, dobrom kostimu, koreografiji plesača i, najvažnije, dobro odrađenom poslu samog kandidata.

Martina: Showovi koji idu u smjeru pozitivnog gledani su i ja to podržavam jer veselje i osmijeh u životu nas čine zdravijima i zadovoljnijima.

Gledaju li vaša djeca show i kakvi su im komentari?

Ivana: Ponekad, kada nam termin prikazivanja ide na ruku, cijela obitelj voli pogledati show. 

Martina: S obzirom na termin showa, nismo nužno pred ekranima, ali Rebeka je fascinirana showom i plesačima, pa prati najzanimljivije nastupe.

Martina i Ivana, osim što surađujete u showu, također ste poslovne partnerice i vrlo jake, karakterne žene. Koja je tajna vašega poslovnog uspjeha i prijateljstva?

Ivana: Naš je uspjeh u našem zdravom prijateljstvu i međusobnom poštivanju u svemu. Poštujemo se kao umjetnice, kao majke, kao supruge i kao ljudi. Nikada nismo pomislile ni na sekundu da možemo ovo same, jedna bez druge. I često si to izgovaramo. Sve što radimo, radimo s idejom kako jedna bez druge to ne bismo odradile kao treba.

Martina: Nema tajne. Prijateljstvo i poslovno partnerstvo specifičan je odnos koji podrazumijeva prije svega njegovanje kvalitetne komunikacije te osvještavanje situacija iz kojih odnos nastavlja rasti i razvijati se u željenom smjeru. Iznimno sam sretna i zahvalna što imam Ivanu za partnericu.

Martina, bili ste u showu žirija “Zvijezde pjevaju”, dok ste kao kandidatkinja sudjelovali u showu “Zvijezde plešu”. Postoji li još neki zabavni format u kojem biste se željeli okušati?

Martina: Željela bih se okušati u kuharskom showu.

Obje ste u dugom i sretnom braku. Čini li vam se da danas ljudi prelako odustaju od braka kao institucije, da odustaju čim se spotaknu?

Ivana: Milenijska generacija, mislim da se to tako zove, navikla je na brza rješenja i brze rezultate. A brak je sav sažet u strpljenju i kompromisu, odgađanju vlastitih potreba za tuđe potrebe. Temelj svakog braka treba tražiti u iskrenoj ljubavi, tada ne ostajemo bez opcija zdrave motivacije za strpljenjem.

Što biste savjetovali ljudima koji tek ulaze u bračnu zajednicu?

Ivana: Budite jedno drugome ljubav života i trudite se ugađati jedno drugome. 

Kako biste se opisale kao majke? Jeste li stroge, opuštene, previše zabrinute, autoritativne, zabavne...?

Ivana: Voljela bih vjerovati da sam sve to što se nabrojili. Nastojim se uvjeriti da jesam, ha-ha. Ali trebalo bi pitati klince je li to tako.

Na koji se način vi zabavljate, u čemu danas najviše uživate?

Ivana: Radim posao koji volim i on mi pruža osjećaj zabave. To je moja najbolja zabava. Opuštanje je stanje koje je postalo privilegij, tako da malo tišine i dobra knjiga uvijek upale kod mene.

Martina: Uživam kad ukradem dan bez poslovnih obaveza, po mogućnosti da nema škole i vrtića i da sam s obitelji gdje god... To je oličenje moje sreće.

Komentara 1

Avatar tonci123
tonci123
07:21 30.04.2017.

Bravo cure...napokon neki normalni tekst.na ovom portalu..neko normalno razmišljanje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije