Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnjica smrti

Donio je rock glazbu na ove prostore, pjesmu 'Plavuša' posvetio je ženi u koju se zaljubio, a koja je bila u braku

Nakon duge i teške bolesti preminuo Krunoslav Ki?o Slabinac
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/9
13.11.2022.
u 10:00

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio legendarni glazbenik Kićo Slabinac kojeg su zvali i hrvatskim Elvisom, a publika ga najviše oamti po hitu “Zbog jedne divne crne žene”.

Prošle su dvije godine otkako nas je napustio Kićo Slabinac, glazbenik koji je među prvima još početkom šezdesetih donio rock glazbu na ove prostore, zvali su ga "hrvatskim Elvisom", a svoju je rodnu ravnicu opjevao hitovima "Inati se Slavonijo" i "Slavonijo ja sam tvoje dijete". 

Kićo je završio u bolnici početkom kolovoza 2020. godine zbog konorarne bolesti koja mu ja zahvatila krvne žile. Ugrađene su mu tri premosnice, prve su vijesti bile dobre, no onda je krenulo po zlu. Oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba. Uslijedilo je još nekoliko operativnih zahvata, a iako prognoze više nisu bile najbolje, njegovi bližnji nisu gubili nadu. Posljednje je dane života proveo na respiratoru zbog pogoršanja respiratornog statusa. Preminuo je u sobi KBC-a Zagreb, u kojem je ležao prethodna tri mjeseca. Iza Kiće su ostali njegovi sinovi Pavao (42) i Ivan (40), kao i brojni prijatelji i publika. Svoj zadnji veliki intervju za Večernji list dao je 2019. godine uoči proslave 50 godina solo karijere i ukupno 60 godina na glazbenoj sceni. Pričao nam je o svom djetinjstvu, glazbi, ljubavima, kultnoj pjesmi “Zbog jedne divne crne žene” kojoj je posvetio svojoj ljubavi Mirjani Antonović...

- Zahvalan sam svojoj mami Dragici što me upisala na balet jer sam tamo stekao osjećaj za ritam, pokret, glazbu, a kasnije sam i prosvirao u tamburaškom orkestru osnovne škole. Imao sam kasnije sreću što je moj susjed, pokojni Alfons Hruška, bio jedan od najvećih diskofila u Jugoslaviji u tadašnje doba, imao je ogromnu kolekciju ploča i vrlo često sam slušao glazbu kroz otvoren prozor njegove sobe. Kod njega sam prvi put i čuo rock. Kada mi je otac kupio gitaru, krenuo sam po Osijeku svirati s pokojnim Vladimirom Balenom. Nas dvojica s dvije gitare – bio sam avangarda i prvi rock-pjevač na ovim prostorima. U stanci osječkih plesnjaka pustili bi me da otpjevam dva-tri rock’n’rolla. U Osijeku je u to doba bilo sedam-osam plesnjaka, i to debelo posjećenih, gotovo je svaki kvart imao svoj plesnjak. Kasnije je ostao samo Radnički dom. - prisjetio se Kićo u intervju za Večernji list. Otkrio nam je tom prilikom i kome je napisao pjesmu "Plavuša".

- Prva moja ljubav bila je platonska, jedna lijepa plavuša iz Osijeka. U to vrijeme su se mladići nakon puberteta zaljubljivali u starije žene, a kasno sam doznao da je udana. Njoj sam napisao pjesmu “Plavuša” 1963. godine, a 1969. sam s njom pobijedio u emisiji “Subotom uvečer” Drugog programa Radio Zagreba, gdje je bila rubrika “Traži se najbolji pjevač”, nešto poput današnjeg “Voicea” - ispričao nam je 2019. godine glazbenik. Pjesma po kojoj ga najviše pamtimo je zasigurno "Zbog jedne divne crne žene" koju je posvetio svojoj bivšoj ljubavi Mirjani Antonović, a njihova ljubavna priča nije imala kraj nalik onima iz romantičnih filmova, ali nakon dugo godina Kićo i Mirjana su se opet sreli i pomirili su se te ostali prijatelji. 

- S obzirom na to da smo se Mirjana i ja rastali jako ružno, meni je bilo žao, a nju je pekla savjest. Priznala je i u svojoj knjizi, što mi je drago, da je njezina najveća životna ljubav bio ipak Kićo Slabinac. Prekinuo sam sve odnose s njom jer jednom kad me se povrijedi, teško se vratiti natrag, pogotovo ako znam da sam u pravu. U njoj je pak svih tih 40 godina tinjala želja da se pomirimo, a ni ja nisam indiferentan, jer ipak smo imali nešto zajedničko pa, ako ništa, da barem ostanemo prijatelji i ne umremo posvađani. U kontaktu smo danas, razgovaramo, vidimo se. - otkrio je prije tri godine Slabinac.

VIDEO Kićo Slabinac uz zvukove tamburice ispraćen je na posljednje počivalište

Ključne riječi

Komentara 2

DO
domolub
12:33 13.11.2022.

blaga ti HR zemljica, te poćivao u miru Legendo Nad legendama

DU
Deleted user
10:20 13.11.2022.

" Kićo je završio u bolnici početkom kolovoza 2020. godine zbog konorarne bolesti...."Ispravite to. Koje "konorarne"bolesti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije