Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u najvećoj tajnosti

Angelina Jolie: Odstranila sam obje dojke zbog rizičnog gena

angeina
Press Association/PIXSELL
14.05.2013.
u 09:04

Glumica se odlučila na mastektomiju kada je shvatila da su šanse da oboli od raka dojke čak 86 posto

Angelina Jolie šokirala je svjetsku javnost priznanjem koje je dala u kolumni napisanoj za New York Times. Lijepa glumica priznala je da je imala dvostruku mastektomiju kada je doznala kako postoji visok rizik da će oboljeti od raka dojke. Odlučila se na provjeravanje rizika s obzirom na to da je njezina majka preminula zbog raka dojke.

Rizik da oboli bio 86 posto, sada je ispod pet posto

– Često razgovaram sa svojom djecom o njihovoj baki i bolesti koja nam ju je uzela. Pitali su me bi li se to moglo dogoditi i meni, a ja sam im rekla da se ne brinu, no istina je da nosim BRCA1, gen koji znatno povećava rizik od razvoja raka dojke i jajnika. Kada su mi liječnici rekli da je rizik da obolim od raka dojke 86 posto, razmislila sam o tome što ću napraviti i odlučila se na preventivnu dvostruku mastektomiju – piše Angelina.

Proces trajao tri mjeseca

– Ovih dana završen je proces od tri mjeseca koliko traje oporavak nakon mastektomije. Tijekom tog vremena uspjela sam sve zadržati na privatnoj razini i nastaviti sa svojim radom. Ovo pišem kako bih uputila druge žene na to iskustvo. Rak izaziva strah i nemoć kod ljudi, no danas možemo već krvnim testovima doznati koliki rizik od obolijevanja raka imamo i nosimo li to u sebi te potom djelovati. Cijeli proces mastektomije za mene je krenuo 2. veljače. Dva tjedna poslije priprema imala sam veliku operaciju koja je trajala osam sati. Čudno je probuditi se sa svim tim u grudima, imate osjećaj kao da ste u filmu znanstvene fantastike. No, nekoliko dana nakon operacije možete nastaviti normalan život. Devet tjedana poslije otišla sam na završnu rekonstrukciju grudi te su mi ugrađeni implantanti. Sada su šanse da obolim od raka dojke manje od pet posto. Mogu reći svojoj djeci da se ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke – dodala je lijepa glumica.

Velika suprugova potpora

Spomenula je i podršku koju je dobila od svoga supruga Brada Pitta. – Sretnica sam, imam njega, a on je pun podrške i ljubavi. Svatko tko ima djevojku ili suprugu koja je prošla kroz ovako nešto mora znati da je podrška jako važna. Brad je bio uz mene u svakom trenutku, a ovo iskustvo dodatno nas je zbližilo. Znali smo da to radimo za našu obitelj, djecu. Odlučila sam podijeliti ovu priču s javnošću jer znam da postoje mnoge žene koje ne znaju da žive pod sjenom raka. Nadam se da će si moći priuštiti testiranja gena te da imaju opcije – rekla je Jolie. – U životu postoje mnogi izazovi. Ne bismo se trebali bojati onih s kojima se možemo nositi i kontrolirati ih – zaključila je glumica i redateljica.

>>Angelina Jolie kolabirala?

>>Angelina Jolie s Bradom Pittom vjenčala se u tajnosti?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije