Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dominacija Španjolaca

Najuspješniji su zato što im država najviše daje nogometu

Barcelona
Foto: Reuters
1/7
07.05.2016.
u 14:05

Engleski nogomet zasniva se na modelu "Zašto proizvoditi kad možeš kupiti". Španjolci pak kupuju samo najbolje, ali stvaraju i mnogo svojih igrača

Osvojili su posljednja dva Europska prvenstva, imaju pet od posljednjih 10 pobjednika Lige prvaka te šest od posljednjih 10 pobjednika Europske lige. Imaju i oba finalista ovogodišnje Lige prvaka te jednog Europske lige.

Brojke su to koje nedvojbeno pokazuju da Španjolci dominiraju europskim nogometom. Iako Englezi tvrde da je Premiership najbolja europska liga, a da Primera ima samo tri kluba (Barcelona, Real, Atletico), činjenice pokazuju suprotno.

Nemaju samo tri kluba

Jer u tih 10 godina, u finalima europskih natjecanja, osim tri kluba, Real, Atletico i Barcelona, igrali su i Sevilla, Athletic Bilbao, Valencia, Alaves... Što pokazuje da nemaju samo tri dobra kluba.

Da je španjolski nogomet bolji od engleskog, potvrđuje i podatak da klubovi Premiershipa trenutačno imaju 30 Španjolaca, dok u Primeri igra samo jedan Britanac, i to Velšanin u Real Madridu Gareth Bale!

Engleski klubovi nesumnjivo su bogatiji od španjolskih, no očito ne znaju stvoriti rezultat jer od 40 posljednjih polufinalista Lige prvaka i Europske lige, čak 18 bili su Španjolci, a samo pet Englezi. Drugi najuspješniji su Nijemci (6), a fascinantan je podatak da Francuzi nisu imali nijednog predstavnika u polufinalu LP i Europske lige u posljednjih pet godina.

Sevilla siromah za West Ham

O dominaciji španjolskih klubova govori podatak i da su igrači španjolskih klubova osvojili sve Zlatne lopte od 2009. Zašto je španjolski nogomet najuspješniji, odlično opisuje izjava bivšeg šefa Bayerna Ulija Hoenessa.

– Dok u Njemačkoj klubovi izdvajaju za državu, u Španjolskoj država izdvaja za klubove – rekao je jednom Hoeness.

I Hoeness je tu potpuno u pravu. Jer činjenica je da u Španjolskoj nogometaši plaćaju najmanji porez od svih liga petica (a činjenica je i da država kod njih najviše ulaže u nogomet, odnosno u omladinske škole). A rezultat je toga da Španjolci stvaraju najviše vrhunskih nogometaša te da osvajaju najviše prvenstava u seniorskim, ali i omladinskim kategorijama.

Engleski nogomet zasniva se na sintagmi “Zašto raditi i proizvoditi, kad možeš kupiti”. Španjolski model je pak obrnut – oni puno proizvode kroz sustav, a kupuju samo ekstraklase poput Neymara, Suareza, Ronalda, Modrića...

Da je taj sistem ispravan, najbolje pokazuje primjer Seville, kluba koji je s godišnjim budžetom od 80 milijuna € na korak da treću godinu zaredom osvoji Europsku ligu. Usporedbe radi, Bilićev West Ham ima dvostruko veći budžet (150 milijuna eura), a o osvajanju Europske lige mogu samo sanjati.

A na kraju, Španjolci dominiraju i na društvenim mrežama. Imaju dva najpraćenija kluba na Facebooku (Barcelona i Real), a svih sedam najpopularnijih nogometaša na Facebooku igra u Španjolskoj ligi (Ronaldo, Messi, Neymar, Iniesta, Pique, Suarez).

I zato, Englezi, ali i svi ostali, šutite i radite jer Španjolcima gledate u leđa gotovo u svemu.

>>Vraća se u reprezentaciju: Hrvatskoj će na Euru prijetiti Fernando Torres

Komentara 7

GA
gafe
15:15 07.05.2016.

Nije da je najjaca nego je daleko najjaca liga na svijetu. Ako corky govoris o atmosferi zasto onda nekazes da puno engleskih navijaca ide u njemacku da osjeti pravu atmosferu u stadionima. Ako pricas o derbiama onda mislim da nema atmosfere kao kad igra real protiv barce, real protiv atletica, barca protiv espanyola, sevilla protiv betisa, bilbao protiv sociedada i da dalje ne nabrajam. Brojke su cinjenice a te brojke govore da je la liga najbolja liga na svijetu. Tocka

DH
dh41400
22:53 07.05.2016.

Baš sam proteklih tjedana slušao Rio Ferdinanda i Scholesa kako komentiraju tekme i stalno kukaju kako u Premiershipu više nema vrhunskih igrača - sve ošlo u Espanju :D Englezi imaju te pare od TV prava, ali sve ostalo je slaboabo ... ako ovako nastave, zaboraviti će kako izgleda Liga prvaka. Evo sada kada je City došao u Madrid izgledali su preplašeno ... k'o Dinamo kada igra protiv Bayerna :D

CO
corky
15:00 07.05.2016.

bravo autoru!!nista nije tocno sto si napiso..samo nek oni ulazu najvise od svih u nogomet, zato je nezaposlenost u mladih visa od 50% u španjolskoj..moja preporuka je da odes na jednu utakmicu engleske lige, moze i derbi začelja i provedes cijeli taj dan s navijacima i kad osjetis to nesto, nece ti nikad vise past na pamet da pises ovakve nebuloze..a da ne pricam o derbijima ili nekim stogodisnjim rivalstvima..pa srce bi ti stalo..to je tamo jednostavno kultura..a englezima liga prvaka puno ne znaci jer se vrte veci novci u njihovoj barclys premijer ligi koja ja definitivno najjaca liga na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije