Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest kvarta

Dođite vidjeti i Dinamov jedini europski pokal, iz 1967.

Povijest Maksimira na izložbi
Foto: Muzej grada Zagreba
1/7
03.04.2014.
u 08:30

Povijest naselja kroz fotografije i izvorne predmete dobivene od građana i ustanova na izložbi "Maksimir - povijest i kvartovski simboli"

Pokal koji je Dinamo 1967. godine osvojio kao prvak Kupa velesajamskih gradova samo je jedan od stotine izložaka koji će se naći u Muzeju grada Zagreba na izložbi “Maksimir – povijest i kvartovski simboli”, što će se održati u sklopu projekta Zagrebački kvartovi, pokrenutog 2010. godine.

Želeći predstaviti pojedinačna područja i izaći iz okvira donjogradske i gornjogradske povijesti, tada su predstavili povijest novozagrebačkog naselja Trnsko, dok je 2012. postavljena izložba “Zagrebačka Dubrava od predgrađa do grada”.

Ulična izložba

– Ideja je da se muzej poveže sa zajednicom te potakne stanovnike da ustupaju predmete i fotografije koje se odnose na povijest grada bez obzira na to iz kojeg su dijela – kazao je autor i voditelj projekta Kristian Strukić te dodao da je ova izložba, koja se otvara 3. travnja, realizirana u suradnji s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Udrugom Susjed susjedu pomaže, Javnom ustanovom Maksimir.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/Pixsell

Uz predmete koje su posudili iz raznih institucija, izlažu i predmete te fotografije iz fundusa Muzeja grada Zagreba. Krajem prošle godine na početku Maksimirske ceste organizirali su i uličnu izložbu “20 kvartovskih slika starog Maksimira”, u sklopu koje su stanovnici donirali ili posudili razne stare fotografije i drugu građu.

Foto: Muzej grada Zagreba

Foto: Muzej grada Zagreba

– Javila nam se i praunuka jednog od prvih obrtnika, ako ne i prvog obrtnika, koji je krajem 19. stoljeća na Maksimirskoj cesti 39 otvorio postolarsku-opančarsku radnju Majdak. Zgrada u kojoj se radnja nalazila još uvijek stoji i jedna je od najstarijih na toj glavnoj maksimirskoj prometnici – kazao je Strukić i dodao da će izložiti veliku cipelu koja je nekad stajala u izlogu, pregaču u kojoj je stari Majdak radio te štap kojim se služio.

Kontaktirao ih je i najstariji član Dinama, koji je iskaznicu dobio 50-ih, ustupio je, zajedno s drugim kolekcionarima, dresove, značke, ulaznice, originalne zastavice s utakmice Dinamo – Leeds iz 1967 godine.

- Kub Dinamo i stadion imat će zapaženo mjesto na izložbi, koju smo koncipirali kao presliku kvarta. Krenut će od Kvatrića, preko Srebrnjaka, Laščine, Jordanovca, Remeta, preko Bukovačke na Park Maksimir, itd. - dodao je Strukić.

Posudili i klupu iz 1891.

Izložit će i dokumente iz druge polovice 19. stoljeća o društvenim događajima u osnovnoj školi u Remetama, a od škole su posudili i staru školsku klupu, ploču i računalo iz 1891. godine, ispričat će se priče o starim Bukovačkim ljeznikovcima, školama i bolnicama na području četvrti, a novost su multimedijalni blokovi na kojima će se vrtjeti stare fotografije, koje će zaprimati i za vrijeme trajanja izložbe, a najzanimljivije će potom i uvrstiti.

Komentara 1

CA
carpediem
11:14 03.04.2014.

Bilo bi njih vise takvih stranih Pokala da se u Dinamu radi strucno i znanstveno ali se samo gleda sto prije prodat i izvest igrace vani zato danas gledamo jedini Dinamov pokal u crno-bjelim Fotografijama. A da posjetim samo da je podmladak Dinama pobjedio u Finalu podmladak Manu-a i postao prvi u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije