Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Dinamov europski uspjeh iz 1967. još se dobro pamti u Maksimiru

Dinamo
Foto: Daniel Berković/Pixsell
1/3
03.03.2014.
u 19:38

Ususret izložbi “Maksimir – povijest i kvartovski simbol Zagreba”, travanj – svibanj 2014.

Dinamova generacija iz 1960-ih u pregledu povijesti kluba ističe se iznad ostalih uspjehom koji je ostvaren u sezoni 1966./67. Tada je Dinamo, nakon odličnih igara osvojio Kup velesajamskih gradova (poslije Kup UEFA, danas UEFA Europska liga), pod vodstvom Branka Zebeca (nakon polufinala odigranog s Eintrachtom dao ostavku) te u finalnim utakmicama Ivice Horvata.

Dinamov put prema trofeju išao je preko Spartaka iz Brna, škotskog Dunfermline, rumunjskog Dinama iz Piteștija, Juventusa iz Torina, u polufinalu Eintrachta iz Frankfurta te u finalu Leeds Uniteda. Nakon što je 30. kolovoza 1967. u Zagrebu pred 30.000 navijača golovima Čerčeka i Rore Dinamo pobijedio Leeds, u uzvratu odigranom 6. rujna Dinamo je pred 55.000 gledatelja u sastavu Zambata, Škorić, Gračanin, Blašković, Belin, Pirić, Rora, Čerček, Brnčić, Ramljak, Gucmirtl uspio u 90 minuta "veoma požrtvovne i taktički dobre igre, kako je isticano u dnevnom tisku, održati prednost iz Zagreba, a "engleski navijači pljeskom su pozdravili uspjeh sastava Dinama".

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Važni igrači Dinama koji su sudjelovali u ovom uspjehu, primjerice Zambata, Belin, Škorić, Lamza, Ramljak, Rora ili Pirić, tijekom 1960-ih osvajali su za Dinamo trofeje kao što su Kup Jugoslavije te dospjeli do finala Kupa velesajamskih gradova (1963.), formirajući se na taj način kao igrači i prije svega kao momčad koja je 1967. ostvarila pothvat koji je još uvijek najveći međunarodni uspjeh Dinama, ali i hrvatskog klupskog nogometa.

>>Koliko je Kvatrić uspješno preuređen, služi li građanima?

Komentara 3

CR
crnaguja85
08:20 04.03.2014.

Nevjerovatno je da je ta ekipa koja je tada igrala za kikiriki tukla momčadi kao što su Eintracht(tada snažna momčad),Juventus,Bayern,Porto,Leeds,a ovi danas koji igraju za stotine tisuća eura ne mogu pobijedit neki tamo černomorec. Jedino što nam je i ostaloo od Dinama su siječanja.

FU
FULL
21:45 03.03.2014.

Bila je to tekma za pamćenje, stadion nikad puniji, igra fantazija! Kako je sve brzo prošlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije