Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najčešća u djece

Znate li što je dispraksija? Evo koji su simptomi i kako ih liječiti

Bolesno dijete
Foto: Thinkstock
09.04.2018.
u 14:19

Najčešća je dispraksija u dječjoj dobi, a zato se ponekad naziva i razvojna dispraksija jer se najlakše uočava tijekom dječjeg razvoja

Dispraksija je neurološki poremećaj koordinacije koji se prvenstveno uočava u nezrelosti organiziranja pokreta. Kod ovog poremećaja, mozak ne obrađuje ispravno informacije koje prima iz okoline zbog čega veze između neuroloških puteva nisu dovoljno dobro uspostavljene.

Kod zdrave djece, neurološki putevi se jačaju kroz razvoj i učenje, a kod dispraksije mozak ne dopušta potpuni prijenos neurona. Stoga djeca s dispraksijom trebaju mnogo vremena kako bi naučila neku novu aktivnostkoju zdrava djeca nauče spontano i kroz igru.

Najčešća je dispraksija u dječjoj dobi, a zato se ponekad naziva i razvojna dispraksija jer se najlakše uočava tijekom dječjeg razvoja koji je često otežan i usporen zbog pojave ovog poremećaja. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Postoje tri glavne vrste dispraksije, a to su motorička, oralna i verbalna dispraksija.

Koji su simptomi i kako je liječiti pročitajte na portalu Kreni zdravo

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije