Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Zavirili smo u bunker izgrađen za vrijeme Kraljevine Jugoslavije

Rupnikova linija poznata je linija obrane koju je započela raditi Kraljevina Jugoslavija 1925. godine u Sloveniji, ali nikad nije poslužila svojoj prvobitnoj svrsi
19. prosinca 2014. u 11:10 20 komentara 50266 prikaza
Bunker u Sloveniji
Foto: Linda Draškić
Pogledajte galeriju 1/11

Rapalska nagodba sklopljena je između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije, a potpisana je 12. studenog 1920. u talijanskom Rapallu. Tim je dogovorom određena granica između dviju zemalja, poznata kao rapalska granica.

Rapalski režim, pod kojim je znatan dio slovenskog autohtonog teritorija pripadao Italiji, ukinut je tek 1947. godine potpisivanjem Pariške mirovne pogodbe.

Rupnikova linija je sustav utvrda, koji se započeo graditi za vrijeme Kraljevine Jugoslavije na prostoru zapadne Slovenije pokraj rapalske granice prije Drugog svjetskog rata, za obranu od mogućih napada Talijana. Te tvrđave imale su stratešku važnost jer je Poljanska dolina omogućavala jednostavan pristup Ljubljani.

Bunker u Sloveniji | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Tri najveća podzemna bunkera, koja su i najbolje očuvana na cijeloj liniji koju čini više od 4000 bunkera, nalaze se na Golem vrhu, Hrastovem griču i u mjestu Hlavče Njive. U razdoblju 1940. do 1941. utvrde je na zapadnoj liniji gradilo čak 60 tisuća ljudi, vojnika i civila zajedno. Završetak građevinskih radova planiran je 1947., ali početak 2. svjetskog rata prekinuo je izgradnju te ta linija obrane nije nikada poslužila svojoj svrsi.

Bunker u Sloveniji | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Bunker na Golem vrhu jedna je od najvećih utvrda Rupnikove linije, a mi smo zavirili unutra na 960 metara nadmorske visine i otkrili što se u njoj skriva.

Bunker u Sloveniji | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Sastavljena je od nadzemnog bunkera te podzemnih prostorija koji idu 25 metara u dubinu ispod površine. Glavna prostorija bunkera duga je 200 metara, a u njoj je izgrađen sustav manjih prostorija koje su trebale imati funkciju bolnice, skladišta, oružarnice...

Bunker SLovenija | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Bunker je izgrađen tako da u slučaju prodora neprijatelja u ove prostorije svi koji se u njemu nalaze imaju ne baš tako jednostavan pristup izlazu na drugoj strani bunkera duboko u šumi. Umjesto vrata, izlaz je osmišljen kao okrugli otvor u zidu kroz koji se treba provući i izići na zidani 'balkon' na nekoliko metara visine..

Bunker u Sloveniji | Autor : Linda Draškić Foto: Linda Draškić

Foto: Linda Draškić Perak

Ako vas put ikada odvede na ovo područje svakako nemojte propustiti prošetati ovim bunkerom i vratiti se u povijest, ali imajte na umu da je ulaz u bunker moguć samo uz prethodnu najavu i pratnju vodiča.

>>Pogledajte što 'skriva' tajna partizanska bolnica Franja

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • tik tak:

  Pa jeli Slovenija u to doba imala toliko stanovnika ili su im u izgradnji pomagali Hrvati a u tom slucaju pola ovih bunkera je u Hrvatskom vlasništvu.Ja smatram da ce Hrvatska u iducih sto godina nestati jer su nam u ... prikaži još! prošlom stoljecu Srbi uzeli Srijem Crnogorci Boku Kotorsku sad opet Srbi pola Bosne Slovenci Svetu Geru sad ce nam uzeti Piranski zaljev,pa onda opet Srbi ade na Dunavu,pa onda Crnogorci Prevlaku,pa opet Slovenci teritorij uz Muru itd.

 • Avatar CptRinas
  CptRinas:

  "Rupnikova linija poznata je linija obrane koju je započela raditi Kraljevina Jugoslavija 1925. godine u Sloveniji, ali nikad nije poslužila svojoj prvobitnoj svrsi" Naravno da nije kad je glavni napad dosao sa zadnje strane linije.

 • Avatar Dameanu
  Dameanu:

  Ma poanta price je kako nasi susjedi mudro znaju iskoristiti sve svoje potencijale u turisticke svrhe i toga se ne srame. A mi?