Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korizma

Za Čistu srijedu predlažemo beskvasni kruh ili prevrtu, a u opuštenijoj verziji može i s povrtnim namazom

Shutterstock
17.02.2021.
u 07:00

Za beskvasni kruh potrebno je malo brašna, soli i vode, što je prikladno za vjernike koji su si odredili tvrdi post, a ako se tomu doda malo ulja i usto jednostavan povrtni namaz, dobit ćete vrlo ukusan obrok koji će po zasitnosti biti dostatan da se pridržavate zakona posta.

Katolička Crkva obvezuje vjernike od navršene 18. do započete 60. godine na post i nemrs na Čistu srijedu i na Veliki petak. Sam pojam post označava da se osoba smije samo jednom do sita najesti, te, ako joj je potrebno, još dva puta tijekom dana uzeti po malo hrane, dok nemrs znači ne jesti meso ni mesne prerađevine. Beskvasni kruh tradicionalno se pripremao na prvi dan Korizme pa ukoliko se želite držati tradicije isprobajte ovaj jednostavan recept.

Foto: Shutterstock

Beskvasni kruh 

Sastojci:

256 g brašna

240 g integralnog brašna

375 ml vode

2 žličice soli

2 žlice maslinova ulja, po želji

Foto: Shutterstock

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke dok se lijepo ne sjedine. Dodajte maslinovo ulje i postupno dodajte vodu miješajući tijesto. Možete ga mijesiti i mikserom s nastavkom za tijesto. Mijesite dok ne dobijete lijepo formirano tijesto pa ga izvadite iz posude i rukom mijesite otprilike 3 minute dok ne postane mekano i glatko. Pokrijte tijesto i pustite da oodstoji 30 minuta. Podijelite tijesto na 4 dijela i svaki dio premažite maslinovim uljem. Ponovno prekrijte i ostavite da odmara još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu i stavite u nju lim za pečenje. Razvaljajte tijesto na površini posutoj kukuruznim brašnom. Razvaljane kruščiće stavite na vrući lim i pecite 3-4 minute, vilicom probadajući mjehuriće na tijestu. Poslužite odmah ili spremite u plastičnu vrećicu da zadrži svježinu. Ostatke kruha možete jesto sljedeća dva dana, a možete ih čuvati i u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije