Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava prehrana

Vrijedi isprobati: U bržem gubitku kilograma može vam pomoći dodavanje ovih sjemenki u prehranu

shutterstock
28.07.2020.
u 07:00

Iako ih često odbacujemo, ove sjemenke odlične su za brži gubitak kilograma.

Prekomjerna tjelesna težina mnoge zabrinjava. Ne samo zato što utječe na naš izgled, već i zato što je povezana s bolestima. Sjedilački način života i loše prehrambene navike dva su glavna razloga debljanja. Znamo da je za zdrav način gubitka kilograma potrebno redovito treniranje i zdrava prehrana. Čak i ako se drže toga, postoje ljudi koji se još uvijek bore s kilogramima. Ali ne treba gubiti nadu. Trebali biste znati da su određene sjemenke vrlo zdrave i mogu čak pomoći pri gubitku kilograma, prenosi Pinkvilla.

1. Lanene sjemenke

Lanene sjemenke pune su hranjivih sastojaka koji pomažu pri mršavljenju i u cjelokupnom zdravlju. Jedan su od najboljih izvora topivih vlakana koji može sniziti kolesterol u krvi, uravnotežiti razinu šećera u krvi i djelovati kao sredstvo za suzbijanje gladi. Također su jedan od najboljih biljnih izvora proteina. Protein je vrlo važan za gubitak kilograma jer pojačava metabolizam, pomaže u izgradnji mišića, povećava razinu hormona za smanjenje apetita i smanjuje razinu hormona gladi, grelina. Uz sve to ima i malo škroba, šećera i kalorija.

2. Chia sjemenke

Baš poput lanenih sjemenki, chia sjemenke također su superhrana i trebaju biti dio prehrane, čak i ako ne slijedite nikakav program mršavljenja. Pune su bjelančevina, vlakana, magnezija, kalija, željeza i imaju malo masti. Možete ih posipati po salatama, juhama, smoothiejima i zobenim pahuljicama. Sjemenke pomažu pri suzbijanju apetita, rješavaju nadimanje i daju energiju koja traje dulje.

3. Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve prepune su proteina i vlakana od kojih se osjećate sito. One su također dobar izvor cinka koji pomaže pojačavanju metabolizma. Poznate su i po visokom sadržaju vlakana. Vlakna su vrlo bitna za naše crijevo i probavni sustav, a bolja probava s vremenom dovodi do gubitka kilograma.

4. Sjemenke sezama

Sjemenke sezama prilično se često koriste u indijskoj kuhinji. Prepune su vlakana, cinka, magnezija, kalcija i vitamina E. Također pomažu da se ubrza metabolizam. Najbolje je to što imaju divan okus i aromu. Prema istraživanjima, možete konzumirati oko 15 do 25 grama sezamovih sjemenki dnevno.

5. Sjemenke lubenice

Često ih odbacujemo, ali trebali biste znati da su visok izvor makro i mikrohranjivih sastojaka i bioaktivnih spojeva. One su bogate važnim hranjivim tvarima poput proteina, kalcija, kalija i cinka. Zajedno s vlaknima smanjuju rizik od srčanih bolesti, kontroliraju šećer u krvi i pojačavaju imunitet. Možete ih jesti sirove ili jednostavno osušene na suncu. Možete ih dodati u salate, muffine, pečene slastice i umake.

Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:

Komentara 1

BR
Brandfackel2
13:01 28.07.2020.

Od vaših savjeta nam bude raslinje iz riti nicalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije