Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Voda iz boce čak 500 puta skuplja od one iz slavine

voda
Dino Stanin
24.09.2009.
u 20:30

Dok je najjeftinija pitka voda iz vodovoda čija cijena u Zagrebu ne doseže ni jednu lipu po litri, najskupljoj se cijena penje do nevjerojatnih 56 kuna za litru.

Voda kao osnovni sastojak ljudskog organizma i presudni čimbenik za njegov opstanak nema cijene, ali kao sve važniji artikl na tržištu i te kako ima. Štoviše, vrlo, vrlo rastezljivu cijenu.

Dok je najjeftinija pitka voda iz vodovoda, čija cijena u Zagrebu, primjerice, ne doseže ni jednu lipu po litri, uključujući usluge odvodnje otpadnih voda, različite naknade te PDV, najskupljoj se cijena penje čak 5600 puta, do nevjerojatnih 56 kuna za litru vode koju poslužuju u kafićima! Zanimljivu usporedbu cijene litre vode napravili su na portalu supermarketi.info.

Brendirane vode

Unatrag desetak godina prodaja negazirane vode u boci u Hrvatskoj bila je u povojima, no danas je sve značajnija. Više od 30 posto građana pije vodu u boci, a po stanovniku se troši oko 80 litara flaširane vode godišnje. Niz je brendiranih i manje poznatih voda u prodaji (Jana, Studena, Unique, Sveti Rok, Bistra, Cetina...).

Pridodane su im aromatizirane vode različitih voćnih okusa, a osmišljena su i pakiranja svakojakih količina, od 2,5 decilitra, pola litre, litre, litre i pol do PET boca od pet ili šest litara. No od okusa, čepova i veličina, još su im šarolikije cijene.

U Zagrebu kubik vode za kućanstvo stoji 11,22 kune, a kada se to pretvori u litre, ispada da litra vode košta 0,01122 kune, dakle, ni lipu. No u trgovinama litra vode poskupljuje i do tisuću puta.

Razlike su u cijenama pojedinih proizvođača, ali i među količinskim pakiranjima istih proizvođača. Tako voda u plastičnoj bočici od 2,5 dl stoji i četiri puta skuplje nego ista voda u najvećim pakiranjima od po pet ili šest litara.

Prirodne rezerve

To, međutim, nije vrhunac razlike u cijeni. Iste vode u istim bočicama od onih u trgovinama još su skuplje na benzinskim crpkama, gdjekad i po 50 posto. A u restoranima i kafićima ta cijena zaista graniči sa zdravim razumom.

Podaci sa supermarketi.info govore da bočica negazirane vode od dva i pol decilitra u jednom od zagrebačkih kafića u sklopu Branimir centra stoji 13 kuna, što znači da je litra te iste vode čak 56 kuna, što je od 15 do 20 puta skuplje nego u dućanu. Zapanjujuća cijena za zemlju koja ima velike rezerve pitke vode.

A sramotno je i odbijanje nekih restorana da stranim gostima uz objed serviraju bokal obične vode za piće, već ih tjeraju da plate flaširanu ili pak naruče nešto drugo, zbog čega su se ovoga ljeta žalili francuski turisti.

Ključne riječi

Komentara 21

OB
-obrisani-
23:13 24.09.2009.

psssssssssss............nemoj to na glas, sad buju i drugi počeli flaše punit iz pipe i prodavat ih 500 puta skuplje, baš sam si kuću na račun toga zgradil na trešnjevki i sad sam si htel novi fiček i srbije naručiti

BI
baj Iva
00:25 25.09.2009.

DŠ, tebi je, ocigledno, micro nekom prilikom gadno stao na zulj :)) (Ne)kvalitet zagrebacke vode ne mogu komentirati jer na znam kakva je, ali u clanku se mijesaju kruske i jabuke.

DU
Deleted user
22:08 24.09.2009.

Ajd, još nekako shvaćam volumetrijske analize (tipa 1 L vode iz slavine i 1 L u PET boci). Ali, u cijeni vode u ugostiteljskoj branši je uključena i usluga i još niz drugih troškova (recimo gore se spominje skupoća na benz. crpkama, a nema ni riječi o tome koliko košta koncesija za benz. crpku duž AC i da se to dakako indirektno naplati kroz više cijene). Ustvari, čak i prvi tip usporedbe je u slučaju HR bez veće važnosti. Zašto? Zato jer je u nas voda iz slavina pitka, a što u mnogim državama svijeta nije slučaj i tamo je voda u bocama praktično jedina garancija bakterijske ispravnosti. Tada, u takvim sanitarnim odnosno epidemiološkim okolnostima, značaj vode u bocama dobiva sasvim drugačiju konotaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije