Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUŽNA AMERIKA

Venezuela - Mala Venecija Južne Amerike

Venezuela
Foto: Steffen Mueller, stock.xchng
1/17
13.04.2010.
u 12:30

Domovina najvišeg vodopada, treće po veličini rijeke i najdulje zmije na svijetu

Na sjeveru okružena Karipskim morem, na istoku Gvajanom i Atlantskim oceanom, na jugu Brazilom, a na zapadu i jugozapadu Kolumbijom. Venezuela je podijeljena na na četiri sasvim različite regije, brdsko-planinski prostor na zapadu, nizinski pojas Maracaibo na sjeverozapadu, centralna ravnica Los Llanosa oko rijeke Orinoco i regija Guyana na krajnjem jugu koja uključuje i područje Amazonije.

Obilježena je vladavinom dominantnog predsjednika Chaveza, kojeg jedan dio stanovništa obožava a drugi mrzi, donijela je samoj Venezueli više negativnog nego pozitivnog publiciteta. Socijalizam 21. stoljeća i antiamerička politika dodatno su pojačali negativan imidž. Pozitivnija strana vidi je kao jednu od zemalja s najviše pobjednica Izbora za miss svijeta kao i veliku izvoznicu nafte.

Urbana središta su puna života i nije pretjerano reći kako je ovdje sve «u glazbi i plesu», jer uistinu, stanovnici Venezuele nevjerojatno puno polažu na zabavu koja u neku ruku predstavlja okosnicu života ovog veselog karipskog naroda. Dobra atmosfera začinjena je bezvremenskom kulturnom baštinom i arhitekturom inspiriranom autohtonim plemenima, španjolskim kolonijalizmom i afričkim dizajnom te šarenom paletom boja uistinu ostavlja dojam sreće i veselja gdje god krenuli. I iako ćete na ulicama imati prilike vidjeti i osiromašeno stanovništvo, osmjeh na njihovim licima ne ostavlja previše prostora za osjećaj grižnje savjesti.

Carstvo pustolovnog turizma 

Od Amazonske džungle preko južnih vrhunaca Anda, od egzotičnog platoa Gran Sabana na zapadu do istočnih obala Kariba, Venezuela uistinu ima štošta za ponuditi. No bitno je shvatiti kako Venezuela nikako ne zaslužuje biti tek prolaznom točkom na putu kroz Južnu Ameriku i kako ju je puno bolje posjetiti kao jednu cjelinu unutar koje je i 14 dana premalo da bi se otkrila sva prirodna čuda koja čuva na svojim prostranstvima. Ako, pak, uz avanturu vežete i odmor na rajskim plažama, boravak bi trebao biti i dulji, jer nema ništa ljepše nego nakon napornih razgledavanja barem nekoliko dana odvojiti za odmor na bijelim pješčanim plažama uz valove Karipskog mora.

Osim za ronioce, Venezuela prestavlja i istinski raj za ljubitelje trekkinga, planinarenja, sportova na vodi te za sve ljubitelje prirode i tropskih pješčanih plaža. Urbani tipovi ne smiju propustiti salsa klubove u Caracasu te brojne zabavne regionalne festivale. Okružena Karipskim morem na sjeveru, Venezuela u svojoj turističkoj ponudi spaja najbolje od dva svijeta, s jedne strane prekrasne pješčane plaže obgrljene toplim i tirkiznim vodama Karipskog mora, dok s druge strane pruža svo šarenilo i raznolikost južnoameričkog kontinenta. Zahvaljujući velikom prirodnom i kulturnom bogatstvu ne postoji nikakva sumnja da će putnik željan pustolovine ovdje pronaći velik izvor sadržaja koji će itekako uljepšati dane koje odluči provesti podalje od plaže. Izlet do Angel Falls - najvišeg vodopada na svijetu, duga šetnja i planinarenje po obroncima Anda na zapadnom dijelu zemlje ili avanturistički pohod na venezuelansku Amazoniju gdje vas očekuje susret sa jaguarima, mravojedima, anakondama i brojnim drugim egzotičnim životinjama tipičnima za ovu najveću prašumu na svijetu.

Angel Falls – najviši vodopad na svijetu

Američki avijatičar Jimmy Angel slučajno je u potrazi za zlatom, tek prije nešto više od 70 godina otkrio najveći vodopad na svijetu, po njemu kasnije nazvan Salto Angel ili po domaći Kerepakupai-Meru. Okružen neprohodnom džunglom, brzacima rijeka i karakterističnim planinama strmih obronaka i ravnog vrha (tepui) u Canaimi, na jugoistoku Venezuele, vodopad Angel obrušava se s visine od 979 metara. I danas se u to nepristupačno područje, postojbinu indijanskog plemena Pemon, može doći samo malim avionom. Vjerujući da na planini s koje se obrušava Kerepakupai (vodopad najveće dubine) žive duhovi Mawari, pripadnici Pemona taj su tepui nazvali Auyantepui (kuća duhova), a kanjon podno njega đavoljim i u strahopoštovanju ga izbjegavali. Već let iznad i između strmih litica tepuija predstavlja uzbudljivu pustolovinu: livade, klanci, rijeke, jezera, cvijeće i životinje na vrhu okomitih stijena čine nestvarni svijet.

 
 

Vožnja brzacima do vodopada

No prava avantura počinje tek na brzacima rijeka. Iz sela Canaima, kad vodostaj nije ni prenizak ni previsok (u kišnoj sezoni, od lipnja do studenoga put je zabranjen), motoriziranim kanuima curiara ide se uzvodno rijekom Carrao, pa njezinom pritokom Churan do otoka Rotoncito. I u najpovoljnijim uvjetima vožnja traje barem pet sati, uz stalno izbjegavanje podvodnih stijena i korijenja, guranje kanua preko plićaka i prenošenje preko sprudova od skliskog kamenja. Još nekoliko sati uspinjanja kroz gustu džunglu i dolazi se do stijene ispred koje se obrušava vodopad Angel u kanjon rijeke Gauya. Prizor vrijedan svakog truda.

Koraljni arhipelag Los Roques

Zaželite li se nešto nježnije tropske avanture, dobar izbor je mini krstarenje oko arhipelaga Los Roques koji je 1972.g. proglašen nacionalnim parkom. Arhipelag se smjestio oko 170 km od kopna te se sastoji od 40 većinom nenaseljenih otočića i oko 250 koraljnih grebena, od kojih većina predstavlja raj za ronioce. Osamljene plaže i prekrasan divlji životinjski svijet uključujući utočište konjača, daleko je od ikakvih komercijalnih obilježja i glamuroznih turističkih sadržaja.

Ako ste ipak u potrazi za nešto življom slikom Kariba, ne propustite Isla Margaritu, jedno od najtraženijih paket aranžmana Europljana i Amerikanaca što odmah ukazuje na brojne zabavne sadržaje i prenaglašena turistička obilježja.

 

Nacionalni park Canaima

NP Canaima s više od 30.000 četvornih kilometara tropskih džungli, rijeka i savana, jedan je od najvećih nacionalnih parkova na svijetu. Smješten je na jugoistočnom području zemlje i svrstan na listu UNESCO-ve baštine. Putovanje tim područjem moguće je jedino kanuom, a predstavlja fantastičnu avanturu svakome koga ne smeta to što je danima mokar, što spava u visećim mrežama, što ima modrice i žuljeve od borbe s brzacima i ubode od insekata. Iako je u takvim vlažnim uvjetima gotovo nemoguće fotografirati, prekrasni prizori ostaju trajno u sjećanju: uzburkani brzaci, koji zbog boje kamena izgledaju kao vino, vrhovi tepuija okovani oblacima, izlasci i zalasci sunca u krošnjama džungle, divlje obale Ahonde, provlačenje ispod slapova Ucaima...

Gran Sabana – Izgubljeni svijet

Na Canaimu nastavlja se Gran Sabana kojom se proteže Gvajanski štit, najstarija geološka formacija na svijetu. Ogromni plato pokriven savanom na visini od 1000 metara okružen je tropskom kišnom šumom koja se na jugu nastavlja na Amazoniju, tepuijima i brojnim vodopadima. Tu je i Roraima, s visinom od 2180 metara, najviši ali i najlakši za penjanje tepui koji je inspirirao Arthura Conana Doylea za poznatu novelu Izgubljeni svijet. I doista, nepristupačna i Indijancima rijetko naseljena Gran Sabana bila je za svijet potpuno nepoznata sve do početka prošlog stoljeća kad su je otkrili tragači za zlatom (uz gvajansku granicu je rudarsko područje i čuveni El Dorado), a i danas je rijetko naseljena i nepristupačna. Još prije tridesetak godina Gran Sabanom putovalo se samo u konvoju, i to jedino za sušnog razdoblja, a za 1400 kilometara od Caracasa do brazilske granice trebalo je 20-ak sati. I danas je nemoguće taj put prijeći bez izdržljivog džipa. Jedino veće naselje je Santa Elena de Uairen, pet kilometara od brazilske granice, živahan gradić pun uličnih prodavača, švercera i pustolova, gdje se na svakom koraku čuje salsa i marengue, osjeti miris roštilja i gdje jedini auti koji ćete vidjeti su oni muzejski primjerci. Ovdje kao da je vrijeme stalo u ranim sedamdesetima. Cesta vodi kroz pustu, nenaseljenu savanu. Život buja u okolnoj džungli (2000 vrsta orhideja, jaguari, mravojedi...) i na vrhovima tepuija (endemske vrste flore i faune) ispod kojih se kotrljaju prekrasni vodopadi i slapovi Quebrada Jasper, pravi izazov za rafting pustolove. Do malobrojnih Indijanaca plemena Taurepanes i Kamaracoto, jedinog stanovništva goleme Gran Sabane, može se doći kanuima kroz riječne brzace.

Caracas – kaotična prijestolnica kontrasta

Grad u kojem živi oko 5 milijuna stanovnika smjestio se na visini 920 metara iznad razine mora. Često se spominje kao jedan od najopasnijih gradova svijeta, a iako mnogi smatraju kako Caracas iznimno neprivlačan i nezanimljiv grad, ipak bi bilo šteta posjetiti venezuelu i barem jedan dan ne izdvojiti za razgled grada. Na prvom mjestu su svakako rodna kuća Simona Bolivara i Plaza Bolivar s katedralom. Zanimljivo je također prošetati ulicama ovog «policijskog» grada u kojem kontrast slovi kao prvo i najvažnije obilježje. Nepregledne šume ranchosa - nastamba od kartona miješaju se s oronulim neboderima i pomalo diskretnim vilama. S obzirom na to kako turist nikako ne može proći neuočljivo, svakako treba pripaziti na pljačke, koje su stvarno učestale i na što diskretnije ponašanje bez nepotrebnog privlačenja pažnje.

Koje prijevozno sredstvo odabrati?

Taksi je vrlo povoljan izbor i lako ga je unajmiti za cjelodnevnu vožnju. Cijenu vožnje je potrebn odogovoriti unaprijed s obzirom na to da taksimetar nije uobičajena pojava. Autobusi povezuju gotova sva veća središta i noću i danju. (oko 2$ za nekih 60 km vožnje). Domaće stanovništvo najrađe odabire popularne taksije za petero zvane Por Puesto koji prometuju na fiksnoj ruti. Ovo je i po cijeni i po sigurnosti također izvrsna nadopuna taksiju. No pripremite živce, autobusi i fiksni taksiji, osim fiksnih stanica, imaju i one po potrebi pa kako tko nailazi, tako se oni i zaustavljaju!

Rent-a-car u Venezueli nije najbolji izbor, prije svega zbog pretjerano visoke cijene koja je popraćena i vrlo zahtjevnom procedurom. Kad tome dodamo i nesigurnost, bolje je izbjeći ovu opciju. Osobito je vožnja Caracasom iskustvo koje se nikako ne preporučuje; kaos buka, visok stupanj smoga i anarhično ponašanje podivljalih pojedinaca moglo bi vam pokvariti pustolovinu.

Venezuela ima više zrakoplovnih prijevoznika, a većina povezuje Caracas (aerodrom se nalazi na području Maiquetía) s gradovima Porlamar, Maracaibo and Puerto Ordaz, za koje postoji najčešća linija, dok su najpopularnija odredišta Mérida, Ciudad Bolívar, Canaima and Porlamar. Kašnjenja su česta pa bi vam raspored trebao biti samo okvirno polazište!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije