Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vinogradu

Već se toči popularni portugizac, crveni simbol jeseni

vino, portugizac  (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
07.10.2012.
u 18:17

Za ovogodišnji portugizac predsjednik istoimene udruge, Damir Režek iz Plešivice, kaže da je punijeg tijela, a unatoč vrućinama nije značajnije porastao alkohol. Kiseline su dobre, a u aromatici manje je voćnosti

Rana je jesen, a već se počeo točiti mladi portugizac, jedan od njenih simbola. Uranila je berba, pa kako se ovo popularno crveno vino najradije pije mlado, netom po okončanju fermentacije, često i s još dosta mjehurića ili i šećera, počelo je njegovo kušanje. U nas je najpoznatiji portugizac s Plešivice, a tamošnji vinari okupljeni su i u Udrugu portugizac Plešivica. Zagrebačka županija prije nekoliko godina ustanovila je i svoju robnu marku za portugizac, s posebnom etiketom, a početkom studenog priređuje i svečanost otvaranja prve boce tog mladog vina.

Dobar je i kutjevački

Valja reći da portugizac ima i potencijal za odležavanje u boci, odličnog se moglo kušati i po 15-ak godina starog. Ima ga i u drugim regijama, posebice je dobar u kutjevačkom kraju. Proizveo ga je i podrum Kutjevo, a poznat je Krauthakerov; taj ugledni vinar poznat po mnoštvu sorata, stavio ga je i u svoj najnoviji proizvod, Dobro vino crno, i jako je zadovoljan njegovim prilogom u toj mješavini crnih sorata. Tradicionalno, svojim su se portugiscem već oglasili i s Bolfanova Vinskog vrha, na zagorskoj strani nadomak Zeline.

Za ovogodišnji portugizac predsjednik istoimene udruge, Damir Režek iz Plešivice, kaže da je punijeg tijela, a unatoč vrućinama nije značajnije porastao alkohol, obično ga je bilo od 10,5 do 11,5 g/l, sada ga ima od 12 do 12,5 g/l. Kiseline su dobre, a u aromatici je manje voćnosti. U njihovoj nadaleko poznatoj vinariji „Drago Damir Režek“, uz pomoć majke Dragice, mladi Režek proizvodi i vrstan chardonnay, zeleni silvanac, rizvanac i crni pinot, a portugisca godišnje napravi 5-7000 litara, iz najvećim dijelom mladih vinograda, nešto ih je više od hektara, na poznatom položaju Veselnica. Sadit će još, jer je tržište odlično.

Robna marka

Na Plešivici ga se prosječno dobije oko 100.000 litara, a u Udruzi je 35 vinara. Dosad su imali jednoobraznu županijsku etiketu za robnu marku, ubuduće će vjerojatno svaki vinar imati svoj dizajn, samo će zajednička biti markica Udruge, poput IQ oznake u Istri. Udruga će, uz suradnju Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog, u Boćarskom domu organizirati od 26. do 28. 10. Dane portugisca Plešivica. Očekuje se nastup 20-ak vinara, a izlagat će se i karakteristični županijski prehrambeni proizvodi. Ta je manifestacija jako popularna, proslavio se Festival portugisca osnovan prije 15-ak godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije