Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Upoznajte Međimurje, zelenu oazu na sjeveru Hrvatske, dom UNESCO-vom Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav

Uredno, lijepo, mirno, aktivno, ukusno, sadržajno, zanimljivo. Sve su to epiteti koji krase Međimurje, najmanju županiju Hrvatske. Smješteno je između dvije rijeke – Mure i Drave, te je upravo zbog svoje geografske pozicije i raznolikog krajolika gornjeg i donjeg Međimurja ova destinacija poznata i kao Cvjetnjak Hrvatske.
25. veljače 2021. u 08:30 3028 prikaza
Med dvemi vodami
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/9

Ono što nudi, najbolje je iskusiti svim osjetilima: udahnuti svježinu zraka, uživati u okusu tradicije i odmoriti oči u smirujućim prizorima prirode. Ravne ceste donjeg i vijugavi puteljci gornjeg Međimurja tvore jedinstvenu pejzažnu sliku. „Hrvatski cvjetnjak‟ krase pomno uređena dvorišta seoskih kuća, plodne oranice i  brežuljci na čijim se obroncima suncu i kiši vesele trsovi. 

Med dvemi vodami | Autor : Promo Foto: Promo Biciklističke i pješačke staze "Svetomartinska Mura"

Ističe se kulturnom, povijesnom i tradicijskom baštinom, pa u priči o Međimurju možete upoznati značajne plemićke obitelji, bogatu vjersku i povijesnu arhitekturu i njegovanu tradiciju. Osim u doslovnom, Međimurje cvijeta i u turističkom smislu jer njegova se ponuda redovito obogaćuje. Za posjetitelje se tako ovdje nalaze etnografska zbirka u naselju Žabnik, Mlinarska hiža te Mlin na Muri, a svega nekoliko kilometara dalje smješten je i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami‟ Križovec u kojem možete saznati mnogo o Regionalnom parku Mura Drava te UNESCO Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koji obuhvaća i dio područja Međimurja.

Kad spominjemo prirodnu baštinu, znate li da se na području Međimurja nalaze i zaštićeni dijelovi prirode? To su Perivoj Zrinski u Čakovcu koji se nalazi oko samog Starog grada, značajni krajobraz rijeke Mure, Lovrecove platane u Svetom Urbanu te leptir Plavac, stanovnik vlažnih livada Bedekovićevih graba. Poželite li saznati više o životu leptira plavca, zaputite se do Matulovog Grunta, edukacijsko-interpretacijskog centra u Frkanovcu.

Med dvemi vodami | Autor : Promo Foto: Promo Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu

Budući da ljubav ide kroz želudac, u Međimurje se zaljube svi koji kušaju autohtonu domaću kuhinju koja je nastajala pod raznim utjecajima. Osim što su u srednjem vijeku trgovci prolazili ovim krajem, pa su rano dospjele i egzotične mirodije, recepti su se razvijali u skladu s prirodom i težačkim načinom života. U restoranima Međimurja danas možete uživati u autohtonim međimurskim i ostalim jelima, a vrhunsku kvalitetu potražite pod oznakom Međimurski gurman i Zlatni međimurski gurman. Atraktivni okusi dvadesetak bijelih i nekoliko crvenih vinskih sorti te autohtona međimurska vinska sorta pušipel upotpunit će doživljaje Međimurja. Opravdanost vinskih hvalospjeva moguće je doživjeti u tridesetak vinskih kušaonica i podruma na Vinskoj cesti Međimurja koju će najaktivniji proći biciklom.

Med dvemi vodami | Autor : Promo Foto: Promo Međimurje je destinacija u pokretu

Biciklizam je i jedan od najboljih načina za trošenje kalorija međimurske kuhinje. Ovo je geografski jedno od najzanimljivijih područja u Hrvatskoj za aktivan odmor. Odlično je za sve koji traže adrenalinsku biciklističku vožnju, ali i za one koji su u potrazi za opuštenom vožnjom kroz prekrasnu prirodu. Budite u pokretu svakog dana te istražite EKO-turističku poučnu pješačku i biciklističku stazu „Svetomartinska Mura“, ili krenite u osvajanje teritorija bez zadane staze. Osim biciklista, u Međimurju će se razveseliti i trkači. Teren prošaran brežuljcima pogodan je za one koji žele napraviti dobar trening, ali i za one koji žele rekreativno uživati u rutama koje se protežu diljem Međimurja ili šetanjem istraživati podneblje.

Zaželite li se odmora u mirnoći prirode i zelenila, a popunjenog mogućnostima za istraživanje kulture, povijesti ili prirodne baštine, Međimurje je idealna destinacija. Obogaćeno je i eno-gastronomskim užicima, ali i brojnim mogućnostima za aktivan odmor te vas spremno čeka da mu se prepustite.

trakannn | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće