Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

U Poreču otvorena Vinistra, festival vina, hrane, rakija i ulja

Od 11. do 13. svibnja više od 130 izlagača i gotovo jednako toliko stručnjaka iz svijeta eno-gastronomije predstavljat će, kušati, ocjenjivati i komentirati vino i hranu
11. svibnja 2012. u 17:37 2 komentara 76 prikaza
vinistra
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
Pogledajte galeriju 1/6

Vinistra, izložba vina i vinarske opreme, jedna od uglednijih međunarodnih izložbi, otvorena je jučer u Poreču. Prilika je to da se predstave vinari, ali i ocijene maslinova ulja i rakije te da ljubitelji vina kušaju najbolje što Istra nudi. Ovogodišnji je hit Vinistre malvazija berbe 2011., koja je već na zagrebačkom "en primeur" kušanju dobila niz pohvala vinskih stručnjaka, te teran iz 2009. koji se smatra jednim od najboljih dosad.

Radin potpisuje dobar zalogaj

Vinistra Gourmet i tvrtka Radin iz Kaštelira, partner Vinistre, pobrinuli su se za kulinarske prezentacije međunarodnih restorana, a AZZRI će okuse i mirise Istre predstaviti na mesu boškarina i domaćim namirnicama. Vinske i cigar-večeri od Rovinja do Savudrije dovoljna su pozivnica za vikend u Istri. Od 11. do 13. svibnja više od 130 izlagača i gotovo jednako toliko stručnjaka iz svijeta eno-gastronomije predstavljat će, kušati, ocjenjivati i komentirati vino i hranu.

Stjepan Mesić tradicionalni gost Vinistre 

Vinistru su otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Veljko Ostojić uz domaćine istarskog župana Ivana Jakovčića, predsjednicu HGK za Istru Jasnu Jaklin Majetić i gradonačelnika Poreča Edija Štifanića. Tradicionalni je gost Vinistre i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Vinistra više nije, naglasio je župan Jakovčić, samo vinska priča Istre nego cijele zemlje i prijatelja koji dolaze na festival vina. U sklopu Vinistre održat će se niz predavanja i panela među kojima i ono na temu ‘'Brending Hrvatske kao vinske zemlje'’ koje će održati međunarodni stručnjak Tony Hodges. Poseban panel bit će posvećen vinskom turizmu, na kojem će govornici argumentirati stav da je vino pokretačka poluga gospodarskog razvoja Istre.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • Pijanec:

    Festival vina, hrane i rakije :D Da zivim blizu Poreca, svakako bih se udostojio posjetiti taj zanimljivi festival.

  • Chicago Chicago:

    Ma toooo......use, nase i podase,...za drugo neznamo.